Kaupunkiuutiset Hauho

Cp-vammaisen Jasper Kurvisen tauluissa linnut lentävät vapaana

Jasper Kurvinen on maalannut syksystä asti rentoutusohjaaja Mari Bågmanin avustuksella Lautsian kartanolla. Vaikeasta spastisesta cp-vammasta huolimatta tauluja on syntynyt näyttelyksi asti. Kuva: AP Sarjanto

Jasper Kurvinen on 31-vuotias hämeenlinnalainen, jolla on vaikea spastinen cp-vamma. Hän ei pysty liikkumaan omatoimisesti ja liikkeiden hallinta on äärimmäisen vaikeaa. Kurvinen ei myöskään kykene puhumaan, mutta pystyy ilmaisemaan itseään erilaisilla äännähdyksillä.

Ruumiillisista rajoitteistaan huolimatta hän on älykäs nuori mies, sillä aivotoimintaan hänen vammansa eivät vaikuta. Syksystä asti Kurvinen on käynyt Lautsian kartanossa maalaamassa tauluja, joista koostettu näyttely valmistuu jouluksi. Apunaan hänellä on Mari Bågman.

– Jasper käy täällä kerran viikossa ja vietämme yhdessä 3-4 tuntia, Bågman kertoo.

– Olin aikaisemmin hänen henkilökohtainen avustajansa ja valmistuin sitten hierojaksi sekä rentoutusohjaajaksi.

Virkistystä ja elämyksiä

Tapaamisten tarkoituksena on luoda Kurviselle aistien virkistystä ja erilaisia elämyksiä.

– Jasper asuu kaupungissa, joten tänne maalle tuleminen on jo oma kokemuksensa, kun veden äärellä järveltä puhaltava tuuli koskettaa hänen poskiaan.

– Annan hierontaa, ulkoilemme lenkkipoluilla ja syksystä asti on maalailtu. Hän pystyy liikuttamaan kättään omalla tavallaan ja valitsemaan tauluihin mieleisiään värejä.

Oikeiden välineiden ja työtavan löytäminen ottivat oman aikansa. Bågman pitelee maalauspohjaa, johon Kurvinen maalaa esimerkiksi vaahtomuovipallolla tai pullasudilla.

– Jasperin jaksaminen riippuu vähän päivästä, mutta maalaaminen selvästi ilostuttaa häntä, Bågman sanoo.

– Yleensä hän on hirveän innokas ja tarmokas. Joskus hän vetelee ihan hiki päässä, eikä millään malttaisi lopettaa. Maalaaminen on Jasperille myös liikuntaa.

Perheellä iso merkitys

Kurvinen haluaa, että näyttelyä varten taulut kehystetään ja sitä varten tehdään matka kantakaupunkiin.

– On oleellista, että hänen mielipiteillään on iso merkitys, sillä hän on ylpeä aikaansaannoksistaan. Hän myös tietää, kenelle hän haluaa kunkin taulun maalata. Yksi taulu on tehty äidille ja toinen veljentyttärelle.

– Jasperille perhe on hyvin tärkeä. Hänellä on sukulaisia Hollannissa ja hän pitää heihin yhteyttä Skypen välityksellä.

 

Vapaat linnut, Jasper Kurvisen näyttely 23.-28.12. Lautsian kartanon ravintolassa (Lautsiankuja 20).

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset