fbpx
Kaupunkiuutiset

Crossfit trimmaa koko kehon kuntoon

Crossfitissä yhtyvät niin voima, kestävyys kuin ketteryyskin. Laji elää kovassa nosteessa sillä Hämeenlinnassa pidetty maan ainoa masters-kisa joulukuun alkupuolella keräsi peräti 163 osanottajaa, jotka selvittivät tiensä kilpailuihin karsintojen kautta.

Vanhin sarja oli yli 55-vuotiaat miehet ja naiset. Vanhin kilpailija oli 63-vuotias. Karsintaan osallistui yhteensä 276 henkilöä eri CrossFit -saleilta ympäri Suomea.

– Karsijoiden määrä nousi yli sadalla viime vuodesta, CrossFit Hämeenlinnan toimitusjohtaja ja valmentaja Matias Lind sanoo.

Neljä vuotta sitten ensimmäisessä Linna Masters -kisassa oli 60–70 osanottajaa. Nykyiset tilat Kantolassa eivät enää enempää väkeä vedä, joten seuraavat kisat täytyy järjestää areenatyyppisessä paikassa Hämeenlinnassa.

– CrossFit on patentoitu tuotemerkki, joten virallisia SM-kisoja ei voida järjestää. Olemme nimenneet tämän maan ainoan yli 35-vuotiaille järjestettävän kisan Linna Mastersiksi. Kisa osoitti jälleen kerran kuinka huikea tämä yhteisö on. Suurin osa kilpailijoista on aloittanut lajin alle viisi vuotta sitten. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa.

Lajiin kuuluu isoja voimaliikkeitä, esimerkiksi erilaiset kyykyt, ylöstyönnöt ja vetoliikkeet ulkoisilla kuormilla. Lisäksi on voimistelu- ja kehonpainoliikkeitä sekä kahvakuulilla ja käsipainoilla tehtäviä liikkeitä.

– Yhteistä kaikille liikkeille on että ne tehdään koko kehoa käyttäen eli moninivelliikkeinä. Lajiin eivät kuulu esimerkiksi penkkipunnerrus tai hauiskääntö, mutta maastaveto, tempaus ja sisäsoutu kuuluvat, Lind sanoo.

Ensimmäistä kertaa kisoihin yli 55-vuotiaiden sarjassa osaa ottanut Anne Piispanen aloitti crossfitn pari vuotta sitten.

– Olin käynyt perinteisissä aerobic-tyyppisissä jumpissa ja hiihtänyt. Jumpassa ei ollut aikaisemmin tavoitteellisuutta. Laji on monipuolinen ja sillä saa kehon kuntoon. Kävin kuukauden alkeiskurssin, jossa ohjaajat opettivat tekemään liikkeet oikein. Kuukauden kurssin jälkeen pääsin harjoittelemaan ohjatuille tunneille tai omatoimisesti. Nyt käyn kolme kerta viikossa treeneissä ohjatulla tunnilla. Valmentaja tekee ohjelmat sekä ohjatuille tunneille että omatoimiseen harjoitteluun. Joka päivä on erilainen ohjelma, mutta kaikissa korostuvat notkeus, voima ja kestävyys.

– Ohjelmat on rakennettu niin, että tässä voi haastaa itseään koko ajan ja myös tulokset paranevat.

– Aloitin tempauksen ja maastavedon harjoittelun puukepillä ja nyt nousee jo rautaakin. Aloittelijan ei tarvitse pelätä että hänellä pitäisi olla voimaa tai lihaksia Maastaveto ja rinnalleveto ovat parantuneet ja käsilläseisontaan pystyn seinää vasten, mutta jotkut kävelevätkin käsillään. Itselleni parhaita lajeja ovat ne joissa vaaditaan hapenottokykyä.

– Tämä on koko perheen laji, samoilla tunneilla käy useista perheistä sekä vanhemmat että nuoriso. Myös naperoille on omat tunnit. Lajit ovat kaikille samat, mutta esimerkiksi painoja otetaan kunkin tason mukaisesti. Kisoissa viehättää myös sosiaalisuus, kaikki kannustavat toisiaan ja yhteishenki on niin kisoissa kuin treeneissäkin eriomainen.

Pertti Leimun herätti crossfittiin lääkärin tekemä viisikymmenvuotistarkastus muutama vuosi sitten.

– Lääkäri kysyi, mitä aion tehdä elämälläni, jonkinlainen elämäntapamuutos olisi nyt viimeistään tarpeen tehdä. Nuorena olin harrastanut suunnistusta, mutta se laji jäi aikoja sitten.

Leimu korostaa oikean tekniikan merkitystä. Moni mies seuraa herkästi kilomääriä ja keskittyy voimaan.

– Kun liikkeet tekee oikein, eivät paikat mene rikki. Alussa en saanut vedetyksi yhtään leukaa, nyt menee 15. Maastaveto oli alussa 110 kiloa, nyt nousee 190 kiloa. Oma elopaino on pudonnut parikymmentä kiloa.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset