Kaupunkiuutiset

Dekkarisarja, joka kulkee ajassa mukana

Hämeenlinnalaiskirjailija Juha-Pekka Koskinen julkaisee rikosromaanisarjan. Koskisen uudessa dekkarisarjassa liikutaan tutussa miljöössä, sillä sarjan päätapahtumapaikka on Hämeenlinna. Kirjojen päähenkilöinä seikkailevat yksityisetsivä Kalevi Arosuo sekä hänen sisarenpoikansa Juho Tulikoski.

– Sarja alkaa täältä Hämeenlinnan rautatieasemalta, kun Tulikoski palaa Helsingistä, Koskinen kertoo paikan päällä.

Crime Timen kustantama Murhan vuosi -sarja sisältää 12 osaa. Kuukausien mukaan etenevän sarjan ensimmäinen osa Tammikuun pimeä syli julkaistiin alkuvuodesta.

Rikostarinat johdattelevat lukijaa eri puolille kaupunkia. Ensimmäisessä osassa kuljetaan muun muassa Hauholla ja Verkatehtaassa. Jatkossa myös ydinkeskusta ja monet muut lähiseudun miljööt tulevat tutuiksi.

– Tapahtumapaikat ovat autenttisia paikkoja Hämeenlinnassa, toki hiukan totuutta venyttäen, Koskinen kertoo.

KOSKINEN oli suunnitellut rikosromaanisarjaa jo vuodesta 2008 lähtien, jolloin hän valmistui kirjoittamisen maisteriksi Jyväskylän yliopistosta.

Kirjailija tunnetaan erityisesti historiallisista romaaneistaan sekä tieto- ja lastenkirjoista. Tätä ennen hän on julkaissut ainoastaan yhden dekkarin, mutta aikoo luoda nyt kokonaisen sarjan.

– Halusin luoda ehjän rikosromaanisarjan, joka myös loppuu, Koskinen perustelee.

Rikosromaanit tuovat kirjoittamiseen myös vaihtelua.

– Historialliset romaanit vaativat runsaasti taustatyötä. Dekkarit ovat erilaista tekemistä, vaikka myös ne vaativat taustatyötä jonkin verran. Dekkareissa juoni on tärkeä ja niissä on enemmän toimintaa kuin perinteisessä kaunokirjallisuudessa.

SARJALLISUUS tuo kirjoittamiseen omat haasteensa. Jokaisessa dekkarissa on oma rikostarinansa. Niiden rinnalla Arosuo tutkii myös vanhoja murhia, joiden ratkaisu antaa odottaa itseään aina kolmen osan verran. Henkilöhahmot ovat fiktiivisiä, mutta jokaisella on oma kasvutarinansa.

Kirjailijan täytyy pitää kaikki langat käsissään, jotta kokonaisuus säilyy ehjänä.

– Rikosromaanisarja on samalla myös sukutarina. Kaikki teokset kytkeytyvät toisiinsa pitkän kaaren kautta.

Sarjan seuraavat kaksi osaa ovat jo valmiita. Helmikuun kylmä kosketus ilmestyy syyskuussa ja Maaliskuun mustat varjot julkaistaan 2017. Siitä eteenpäin seuraavat osat ilmestyvät vuosittain.

– Rikostapahtumat ovat myös ajassa mukana. Kun alan kirjoittaa seuraavaa osaa, seuraan, mitä maailmalla tapahtuu.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

23.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

24.9.2020