Kaupunkiuutiset

Dobosta kotiin hymysuin

– Ei täältä kukaan ole koskaan itkien pois lähtenyt. Seuraavana aamuna on kyllä monesti meinannut tulla itku, sen verran rankkaa tämä on, luonnehtii dobo-ohjaaja Minna Helén lajia ennen tunnin alkamista.

Kauppakeskus Tuulosen parkkihallin perällä kuuluu haukku, kun innokkaimmat doboilijat eivät malttaisi enää odottaa kuljetushäkeissään.

– Kotona ei kannata jättää dobopalloja esille, eikä myöskään tasapainotyynyjä. Koirat eivät saa yksin niillä leikkiä, sillä siinä voi käydä vahinkoja, muistuttaa Helén.

Dobossa on kyse lihaskunnon ylläpitämisestä, sekä koiran että omistajan. Dobossa harjoitetaan molempien kehonhallintaa, tasapainoa sekä koiran ja omistajansa yhteistyötä.

– Mutta enimmäkseen dobo on kyllä hauskanpitoa, Helén vakuuttaa.

Suomalaiskeksintö

Dobo on suomalainen keksintö. Lajin on kehittänyt Camilla Peura, joka on myös kirjoittanut aiheesta kirjan. Minna Helén kävi dobo-ohjaajakurssin alkukesästä ja on siitä pitäen vetänyt Tuuloksen koirakerhon dobotunteja.

– Tämä kysyy kuntoa sekä koiralta että itseltä, hän sanoo.

Osa liikkeistä tehdään yhdessä, osan tekee koira ja osan vain koiranomistaja. Dobotunti aloitetaan verryttelemällä. Koirat kiertävät omistajaansa nenä tiiviisti nyrkkiä vasten, siellä nimittäin tuoksuu jokin huumaava herkku, kuten pala nakkia.

– Dobossa ei tehdä mitään väkisin, ja koira palkitaan aina oikeasta liikkeestä, Helén kertoo.

Koirat saavat doboilla noin vartin verran ja sitten ne viedään kuljetushäkkeihinsä lepäilemään. Koirien levätessä saavat omistajat hikoilla.

Dobopallon päällä polvillaan seisten haetaan tasapainoa kädet suorana sivuilla. Moni muistaa, että ensimmäisellä kerralla ei edes välttämättä päässyt pallon päälle.

Eri harjoitukset tehoavat eri lihasryhmiin, ilman koiria päästään treenaamaan punnerruksia, selkä-, vatsa- ja pakaralihaksia. Lopuksi heilautellaan suurta dobopalloa vielä linkkuveitsenä.

– Eihän me ekalla kerralla saatu näitäkään kovin montaa tehtyä, Minna Helén muistuttaa ja tsemppaa toisia vielä muutamaan liikkeeseen.

Laatuaikaa yhdessä

Johanna Sieranoja on vuoden vanhan kultaisennoutajansa Reinon kanssa jo kuudetta kertaa mukana. Hän kertoo, että dobossa edistyminen on todella nopeata.

– Ensimmäisellä kerralla Reino ei oikein osannut vielä keskittyä. Mutta kolmannesta kerrasta alkaen on edistys ollut nopeaa, Johanna kertoo Reinon pyöriessä ympärillä juuri niin kuin pitääkin.

Carita Rosbergin Carma oli puolestaan heti ensimmäisestä kerrasta lähtien juonessa mukana. Caritan mukaan dobotunnit ovat heidän kahden laatuaikaa, sillä kotona on pentukoira viemässä kaiken huomion.

Doboilu sopii myös vanhemmalle koiralle. Mukana on muun muassa Katri Yli-Hukka ja 10-vuotias Ruusa, joka loikkii ketterästi emäntänsä jalan yli.

Koirille on koko tunnin ajan vettä saatavilla, ja kaikki liikkeet koira tekee palkkion toivossa. Ihmistä tarvitaan pitämään palloa paikoillaan, kun koira hyppää sen päälle. Koirat voivat myös vierittää palloja tai kiertää niitä eri suuntaan.

– Koirat saavat jumppaa sekä aivoilleen että kropalleen. Ja ne ovat tunnin jälkeen aivan puhki, uni maittaa varmasti, Minna Helén toteaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset