Kaupunkiuutiset

Ehdokkaat on haastettu omaishoitajan töihin

Omaishoitajat ja läheiset -liitto haastoi viime vuoden lopulla paikallisyhdistysten kautta kaikki kansanedustajat sekä kansanedustajaehdokkaat tutustumaan omaishoitajien arkeen.

Hämeenlinnan seudun yhdistyksen alueelta ehdokkaista vasta Pirjo Alijärvi on käynyt omaishoitajan perheessä, Tarja Filatovilla on kalenterissa sovittuna tutustumispäivä. Muut haastetut ovat olleet tähän saakka hiljaa.

– Tavoitteena on, että tulevilla kansanedustajilla olisi edes jonkinlainen käsitys omaishoitajien työstä, Hämeenlinnan seudun omaishoitajien ja läheisten puheenjohtaja Marja-Leena Lehtinen kertoo haastekampanjan taustasta.

– Silmiä avaava kokemus. Sain paljon uutta tietoa ja erilaisen näkökulman, kun hoitajana oli vaimoaan hoitava aviopuoliso. On erityisen kunnioitettavaa, että osa näistä hoitajista jaksaa toimia myös järjestökentässä omaishoitajien edunvalvojina, Pirjo Alijärvi tiivistää tutustumisen annin.

Omaishoitajat ovat jo asuinkuntansa perusteella nykyisin eri asemassa. Omaishoidon tuen maksaminen on kuntakohtainen ratkaisu. Lisäksi kriteerit maksamisella vaihtelevat kunnittain – samoilla perusteilla toinen kunta maksaa, toinen ei.

– Onneksi asiaan on tulossa hieman parannusta, jos vuonna 2006 säädettyyn omaishoitolakiin saadaan toivottu parannus voimaan ensi vuoden alusta, yhdistyksen varapuheenjohtaja Airi Suuronen toteaa. Uusi laki yhtenäistäisi maksukriteerit valtakunnallisiksi.

Kansanedustajaehdokkaiden haastekampanjasta saa lisätietoja Marja Leena Lehtiseltä (040 526 6632) tai Airi Suuroselta (040 516 3227).

Sijaishoitajat harvassa

Omaishoitajien suurimpia hankaluuksia on oman vapaa-ajan saaminen. Omaistaan hoitava on käytännössä tehtävässään 24 tuntia vuoden jokaisena päivänä. Sijaishoitajia on monella erittäin hankala saada. Päivätoimintaan osallistuminen ei kaikilta hoidettavilta onnistu sairauden vuoksi, osa hoidettavista ei puolestaan lähde omasta kodistaan mihinkään.

– Itse olen onnekas, kun saan poikani tarvittaessa sijaiseksi. Kaikilla ei samaa mahdollisuutta ole, vaimonsa omaishoitaja Risto Väänänen sanoo.

Suomessa ei ole olemassa minkäänlaista organisoitua järjestelmää, joka auttaisi omaishoitajasijaisuuksien järjestämisessä. Nykyisin omaishoitajat jo voivat itse etsiä sopivan sijaishoitajan ja kunta tekee siitä toimeksiantosopimuksen.

– Omaishoitajien työssä minua on auttanut yhdistyksen järjestämä koulutus. Ovet-valmennuksesta olen saanut runsaasti perustietoja hoitotyöhön, Väänänen kertoo.

Omaishoitajavalmennuksia järjestetään Hämeenlinnassa kevään aikana.

– Ne on tarkoitettu kaikille omaishoitajille, ei pelkästään yhdistyksen jäsenille. Ovet ovat avoinna Marja-Leena Lehtinen painottaa.

Erityislasten vanhemmille ei vielä ole erikseen koulutusta, mutta heidän VIVO-vertaisryhmässään käy asiantuntijoita kertomassa palveluista ym. Ryhmän jäsenet myös jakavat paljon tietoa toisilleen

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset