Kaupunkiuutiset

Ei mitään hampaat irvessä menoa

Hämeenlinnan Tarmon maratontoimikunnan Erkki Yrjölä ja Markku Laiho myöntävät, että maraton saattaa kuulostaa äkkiseltään hieman julmalta taipaleelta.

Juttu on kuitenkin niin, että liikuntatapahtumassa osa juoksee tosissaan, osa harrastaa leppoista liikuntaa.

– Ei liikunnan tarvitse olla sellaista hampaat irvessä menoa. Esimerkiksi puolimaratonin (21 kilometriä) saa kävellä. Samoin kävelyn (4.4 kilometriä) saa hölkätä, Yrjölä sanoo.

Hänen mukaansa pari viritystä parhaasta puvusta on vireillä.

– Vuonna 2011 vedimme korttelinpätkän hiihtäen karvalakit päässä. Myös silloinen Kaupunkiuutisten päätoimittaja Rauno Lahti oli suksilla, 12 maratonia juossut Yrjölä muistelee.

Kymppi ja kävely pyörähtävät käyntiin elokuun 2. päivänä kello 14.40. Puolikkaan ja kokonaisen maratonin lähtölaukaus kuullaan kello 15. Aikaa saapua maaliin on kuusi tuntia.

– Siinä ajassa ehtii vaikka kävellä puolimaratonin, viidellä vuosikymmenellä 20 maratoniin osallistunut Laiho hymyilee.

Hänen mukaansa kyse on koko perheen liikunnan riemusta. Reiteillä vaihtuvat maisemat tiuhaan, joka on yksi tapahtuman elämyksellisestä puolesta.

– Näkeminen ja tunnelman kokeminen on jo itsessään elämys. Maratonin aikana saattavat tunteet vaihdella, mutta maaliviivan ylittämisen jälkeen fiilis on mahtava.

Kaksikko toivoo kannustusta paitsi kaupungilta, myös kaupunkilaisilta. Katsojat kohottavat tunnelmaa pelkällä läsnäolollaan.

Letkeällä asenteella

Yrjölän ja Laihon mukaan tämän päivän juoksutapahtumissa alkaa pian olla enemmän naisia kuin miehiä.

– Naiset osallistuvat esimerkillisen letkeällä asenteella. He keräävät porukan, ja lähtevät pitämään hauskaa.

Menossa ovat mukana myös Hämeenlinnan yrittäjät, jotka ovat haastaneet karkeloihin kaupungin johtoryhmän.

– Sari Rautio osallistuu puolimaratonille. Vartoamme myös punaisen kortin Kiemunkia, että onko hänestä juoksijaksi, Yrjölä naurahtaa.

Kilpailuhenkisemmille juoksijoille ja kävelijöille reitit ja ajanottojärjestelmä antavat erinomaisen mahdollisuuden myös aikaa vastaan pinkomiseen.

– Harrastelijalla on usein pieni kutkutus, että rikkoutuiko se oma ennätys.

Monesti rahapalkinnot menevät ulkomaisille juoksijoille, nyt kaupunkimaratonin rahapalkinto on kaikkien tavoiteltavissa.

– Kun tänä ja ensi vuonna osallistuu liikuntatapahtumaan, pääsee mukaan tonnin arvoisen lahjakortin arvontaan.

Tänä vuonna juoksu-sarjoissa kaikille jaettavaa mitalia koristaa kiekonheiton vuoden 1972 suomenmestarin ja olympiakävijän Jorma Rinteen profiili.

Matka alkaa perinteisesti Soraharjunkadulta, aivan Kaurialan stadionin vierestä. Tapahtumaan odotetaan tuhatta osallistujaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

26.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

26.9.2020