fbpx
Kaupunkiuutiset

Ei mun takapihalle

Timo Kaunisto

Hämeenlinnaa on tovin kuohuttanut asvalttiaseman paikka. Tähän asti asema on tuprutellut Tiiriössä ja nyt sitä siirretään sivummalle Velssiin. Osapuolina on kaksi yritystä, joiden toimintaa laki ja viranomaiset valvovat. Päätös näyttää menneen pykälien mukaan ja yksimielisesti se kaupunginhallituksessa siunattiinkin taannoin.

Lähistöllä sijaitsevan Siirin asuinalueen asukkaista osa näyttää havahtuneen siirtoon sen jälkeen, kun aseman suunnittelutarveratkaisu oli jo hyväksytty. On aika ymmärrettävää, että asvaltin valmistus uudella paikalla herättää kysymyksiä. Onko ilma sakeana vienosta bitumin tuoksusta kesäisin ja kuinka paljon rekat rallaavat tienoon poluilla?

 

Päätöksestä ilmenee, että asema sijoittuu 155 hehtaarin metsätalousalueelle, jossa on olemassa olevaa maa-ainesten käsittelyä ja kallionmurskausta. Tontille johtaa oma tie ja lähimpiin asuinkiinteistöihin on matkaa noin puoli kilometriä. Siirin alueen tulevat osat ovat kuitenkin osin lähempänä asemaa. Ratkaisun yhteydessä on kuultu seitsemää naapuria, joilla ei ole ollut huomauttamista hankkeesta. Lainvoiman päätös on saanut kesäkuussa.

Päätöksessä ei nokka kauaa tuhissut, sillä vireille asia pantiin toukokuussa. Tässäkin on noudatettu valtuuston tahtoa, joka on toistuvasti huomautellut rakennuslupien venymisestä ja byrokratian hitaudesta etenkin elinkeinohankkeissa.

 

Asian on politisoinut perussuomalaisten edustaja kaupunginhallituksessa, valtuutettu Lulu Ranne. Hän on vaatinut asian palauttamista vedoten asukkaiden kehnoon kuulemiseen ja syyttänyt viranhaltijoita harhauttamisesta (Häsa 16.9.).

Kuulemismenettelyn laajuutta voi ja pitääkin aina erikseen pohtia. Kun kysymyksessä on kuitenkin olemassa olevan, luvitetun maa-ainesten käsittelyn monipuolistaminen eivätkä lain vaatimat suojaetäisyydet ole lähelläkään, ovat kovat syytökset outoja. Kummallisinta on, että Ranne on itse ollut hyväksymässä ratkaisua.

 

Itse olen korostanut, että aina pitää vaikuttaa ”valmistelun valmisteluun”. Nostin tämän esille Engelinrannan asemakaavoituksen yhteydessä. Valtuustossa esitettiin pontta varmistamaan sitä, että alueen kaavoituksessa tarkasteltaisiin rakennusten sijaintia ja massoittelua kokonaisuutena. Perussuomalaisten ryhmäpuheenjohtaja Lulu Ranne katsoi, että virkamiesvalmistelun olevan sen verran korkeatasoista, että mahdolliset korjaukset voi tarvittaessa hoitaa valtuusto. Sitten joskus.

Ranne ei nähnyt ongelmaa Kiertokapulan yhteyteen Miemalassa sijoitettavan kyllästetyn puun käsittelylaitoksen kohdallakaan. Siellä oli sentään valmistelun yhteydessä herännyt melkoinen kansanliike hanketta vastustamaan. Muutosesitys tehtiin kaupunginhallituksessa mutta se jäi vaille tukea.

 

Hämeenlinna ei voi jäädä uinuvaksi nukkumalähiöksi ilman monipuolista tuotantoa ja teollisuutta. Kun ristiriitatilanteita tulee, on tietenkin yritystenkin asia tiedottaa monipuolisesti toiminnastaan. Velssin asvalttiaseman kannattaisi nyt uhrata paukkuja keskusteluun lähialueiden asukkaiden kanssa haittojen minimoimisesta. Mallia voisi ottaa vaikka tuulivoimayhtiöistä: niistä monet toimivat suoraan kyläyhdistysten kanssa jo suunnitteluvaiheessa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset