fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Eira Lähteisen hiilipiirroksista kasvaa mielikuvitusmaailmoita

Paperihuoneen grafiikanpajassa Paula Jalassola-Huttusen näyttely Muutos.
Eira Lähteinen kuvaa hiilipiirroksissaan elämän kiertokulkua, jatkuvaa maatumista, uudelleen rakentumista ja fantasiamaailmaa. Kuva: Riikka Helenius
Eira Lähteinen kuvaa hiilipiirroksissaan elämän kiertokulkua, jatkuvaa maatumista, uudelleen rakentumista ja fantasiamaailmaa. Kuva: Riikka Helenius

Galleria Paperihuoneen näyttelyvuoden päättää hämeenlinnalaisen Eira Lähteisen hiilipiirroksista koostuva näyttely. Lähteinen kuvaa elämän kiertokulkua, jatkuvaa maatumista, uudelleen rakentumista ja fantasiamaailmaa.

– Teoksissani pilvet vyöryvät, myrskyt raivoavat, sateet huuhtovat, sivilisaatiot sortuvat ja maisema puhdistuu, muuttaa muotoaan ja uusia asuinsijoja löytyy esimerkiksi kallioiden koloista.

– En tee luonnoksia, vaan otan hiilen käteen ja alan piirtää, taiteilija kuvailee työskentelyään.

Tuoreita teoksia

Paperihuoneen näyttely syntyi nopeasti.

– Minulle tarjottiin lokakuun puolivälissä vapaata näyttelyaikaa ja tartuin tilaisuuteen, Lähteinen kertoo.

Piirustukset ovat pääosin tämän vuoden tuotantoa. Ikkunalla on myös tuoreita one-line-blind -tekniikalla, eli yhdellä viivalla, paperiin katsomatta piirrettyjä luonnosmaisia muotokuvia.

Lähteinen on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta lavastustaiteen linjalta ja työskennellyt Joensuun, Kotkan ja Kouvolan teattereissa ja viimeiset parikymmentä vuotta Hämeenlinnan kaupunginteatterin lavastajana. Nyt aikaa on myös piirtämiselle ja maalaamiselle.

Ilmastonmuutos huolestuttaa

Grafiikanpajassa on Paperihuone ry:n jäsentaiteilija Paula Jalassola-Huttusen näyttely Muutos. Jalassola-Huttunen ammentaa aiheita luonnosta. Taiteilija kuvaa muun muassa lintujen nousukiitoa ja mehiläisten valtakuntaa. Tekniikkana on etsaus, akvatinta, avosyövytys ja monotypia.

– Olen huolissani ilmastonmuutoksesta. On tärkeää pyrkiä säilyttämään uhanalaiset lajit ja monipuolinen kotimainen kasvilajisto vieraslajien ja ilmastonmuutoksen uhasta huolimatta, taiteilija sanoo.

Eira Lähteisen ja Paula Jalassola-Huttusen näyttelyt Galleria Paperihuoneessa (Arvi Kariston katu 9) 21.12. asti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset