fbpx
Kaupunkiuutiset

Eläinten ruokinta on tarkkaa puuhaa

Yksi hattulalaisen Metsäkylän Navetan alpakoista menehtyi perjantaina 16. kesäkuuta outoihin oireisiin. Eläin oli hyvin voipunut ja kivuliaan oloinen.

– Eläimen kuoltua huomasin, että sillä oli kaulassa iso kohouma. Olin yrittänyt sille antaa vettä ennen kuolemaa, mutta se ei kyennyt nielemään sitä. Eläinlääkärin kanssa jälkikäteen analysoimme, että se oli joko satuttanut kaulansa tai siellä oli jokin pala, Metsäkylän Navetan yrittäjä Pia Kuurma kertoo murheellisena.

Varmuuden vuoksi Kuurma haluaa muistuttaa, että vaikka ihmiset tarkoittavatkin hyvää, ei tarhatuille eläimille saisi antaa mitään ylimääräistä.

– Monet kysyvät, voiko alpakoille antaa esimerkiksi porkkanoita. Alpakoilla on kuitenkin hyvin kapea nielu, joten isommat palat voivat tehdä vaurioita tai jäädä jumiin, Kuurma sanoo.

Myöskään leipä ei sovi niukkaan ravintoon sopeutuneelle märehtijälle, sillä se voi alkaa käydä eläimen vatsassa ja aiheuttaa siten pahoja ongelmia.

Pääasiassa alpakat syövät heinää, lisäksi ne saavat hiukan poronrehua ja kivennäistä.

– Alpakat rakastavat kaikkea vihreää, kuten heinää ja lehtiä. Ne ovat uteliaita eläimiä, joten ne tulevat kyllä luokse heinälläkin houkuttelemalla, Kuurma vinkkaa.

Tällä hetkellä Metsäkylän Navetassa on 22 alpakkaa ja niiden lisäksi paikalla asustelee kaksi aasia, poni, viisi kesälammasta sekä kaksi kissaa ja kolme koiraa. Kuurma on iloinen siitä, kuinka hyvin paikalliset ovat ottaneet eläimet omakseen.

– Jos joku eläimistä on karannut, on meille aina heti soitettu, ja tarvittaessa on apuakin ollut tarjolla.

Tilaa pidetään avoinna yleisölle aina sunnuntaisin klo 12–15. Muina päivinä alpakoita voi käydä ihailemassa laidunten alapuolella olevalta peltotieltä käsin.

– Ihmisten ilonahan nämä eläimet täällä ovat, Kuurma hymyilee.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset