Kaupunkiuutiset

Eläkeläisten kokoontumisajot

Markkinat vetävät Hämeenlinnassa väkeä edelleenkin paremmin kuin monella muulla paikkakunnalla. Helmikuun markkinapäivä tiistai veti taas torin täydeltä ihmisiä, vaikka kyseessä on yksi vuoden hiljaisimmista markkinapäivistä. Väki on varttunutta, suurimmalta osin eläkeläisiä. Työssä käyvät eivät ehdi torille, ja nuoremmat viihtyvät paremmin kauppakeskusten vilskeessä.

Markkinoille on edelleen kuitenkin kysyntää. Takuuvarmasti sen tietävät ympäri Suomea markkinoita kiertävät Pirjo ja Taisto Ranta. Taistolla on markkinamyyjän kokemusta 53 vuoden verran!

– Nykyään tahti on aika rauhallinen, vain noin sadat markkinat vuodessa, Taisto sanoo vaatimattomasti. Siis melkein joka kolmas päivä!

– Niin, mutta nuorempana vapaata oli vain juhannusaatto ja -päivä, samoin jouluaatto ja -päivä. Muuten oltiin menossa, tulossa tai markkinoilla. Vuoteen mahtui 300 markkinat, Taisto selvittää.

– Olen minä joskus yrittänyt kotonakin olla, mutta ei siitä mitään tule. Vaimon kanssa kierretään Vaasa–Kuopio -linjan eteläpuolella, poika hoitaa myös pohjoisemman Suomen, markkinaveteraani kertoo.

Markkinakojusta löytyy vaatetta. Tarjolla on sellaisia tuotteita, ettei niitä nykymarketeista löydy. Suosikkeina villahousut ja lasten kelpo villapuku kuuluvat muun ohella tähän sarjaan.

– Alkuun myin äidin tekemiä naisten asusteita, Taisto muistelee.

Kiertävälle myyjälle ihmiset tulevat vuosikymmenten aikana eri markkinapaikoilla hyvinkin tutuiksi.

– Paljon puhutaan sellaista, mitä ihmiset eivät muille edes virkahda. Tässä saa olla terapeuttina, mikä ei ole lainkaan pahasta, Pirjo Ranta sanoo.

Tuttuja tapaamassa

Hämeenlinnalaispariskunta Terttu ja Matti Arola käyvät talvikuukausien markkinoilla aina kun suinkin mahdollista, kesällä markkinat jäävät sivuun mökkielämän tieltä.

– Olemme asuneet Hämeenlinnassa yli 20 vuotta ja sinä aikana olemme tottuneet käymään torilla aina markkinapäivinä, Matti Arola kertoo.

– Täällä näkee tuttuja ja pitäähän se markkinarinkeli ainakin ostaa, Terttu Arola jatkaa.

Vaalien alla markkinat ovat myös oiva tapaamispaikka ehdokkaille. Pitkän päivätyön poliitikkona tehnyt Johannes Koskinen (sd.) sanoo markkinameiningin muuttuneen niinä vuosina, kun hän ollut mukana.

– Kansainvälistyminen näkyy markkinoillakin. Nuoria oli takavuosina enemmän kuin nyt. Hämeen alueella Lahden markkinat ovat eläväisimmät, siellä tapahtuu eniten, Koskinen pohtii hämäläistä markkinaelämää.

Markkinaisäntä Kari Karhu on nähnyt hämeenlinnalaista torielämää aina 1970-luvulta saakka. Muutos on ollut melkoinen.

– Torielämä kaikkinensa on meillä vilkastunut. Hämeenlinnan markkinat ovat myyjien keskuudessa suosiossa, sillä täällä myös ostetaan, kun taas perinteissä torikaupungeissa itärajan tuntumassa markkinatouhu on hiipumassa, Kari Karhu tietää.

Hämeenlinnan kuukausimarkkinoiden myyjien määrä on kasvanut, mikä on valtakunnallisesti poikkeuksellista.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset