Kaupunkiuutiset

Eläkeläisten oma Napakymppi

Vuodesta 2011 toiminut eläkeläisten teatteriryhmä Ilopilleri sai juuri esityskuntoon viimeisimmän teatterikappaleensa. ”Onnenapila” on Ritva Tähden kirjoittama versio suositusta tv-ohjelmasta ”Napakymppi”. Hämeenlinnalaisessa näytelmässä napakymppiläisiä ovat muun muassa pienen paikkakunnan Herra X ja ympäri maata ehdolle tulevat. Parinvalintaa tehdään esittämällä kimuranttisia kysymyksiä vapailla markkinoilla olevilta sinkuille. Parit löytävät toisensa ja pääsevät yhteiselle matkalle.

Hauskaa on.

Näytelmä kiertää aikaisempien esitysten tapaan terveyskeskuksissa ja hoivakodeissa. Vastaanotto on aina lämmin.

Senioriteatteriryhmä on pitänyt majaansa Olokolossa, nykyisin Esperin omistuksessa olevassa hoivakodissa Turuntiellä. Esperin toiminta-ajatukseen ei päivätoimintakerhon pyörittäminen kuitenkaan enää sopinut, joten teatteriseurueella oli uuden kotipesän etsiminen.

– Onneksi Hämeen Setlementti otti meidät siipiensä suojaan. Meillä on nyt kotipesä Kumppanuustalolla, jonne olemme siirtäneet jo tarpeistomme, senioriteatteritoiminnan aikoinaan virittänyt Vuokko Syväntö kertoo.

Hämeen Setlementti on pyörittänyt jo aikaisemmin senioriklovnitoimintaa, jossa on monella teatteriseurueen jäsenellä jo juurensa.

 

Vuokko Syväntö on ammatiltaan ohjaustoiminnan artenomi, nykyisellään kuitenkin työtön. Teatteriharrastajia hän ei kuitenkaan jättänyt, vaan on vetänyt edelleen toimintaa kerran viikossa.

– Ilmaisulliset menetelmät ovat hyvin vaikuttavia senioritoiminnassa. Kun tällaiselle päivätoiminnalle löytyi vuonna 2011 sijansa, otin yhteyttä Ritva Tähteen, jolla oli teatteritaustaa. Siitä alkaen on yhdessä puuhattu, Syväntö kertoo.

Ritva Tähdelle oli jo ennen omaa eläköitymistään vankka kokemus vanhustoiminnan toiminnanohjaajana.

– Olin kaupassa, kun Vuokko soitti. Näytelmäkerho kuulosti hyvältä ajatukselta, kun itsekin jo hieman kaipasin puuhaa päivien täytteeksi. Sen jälkeen olen kirjoittanut kaikki näytelmät. Tosin tämä ryhmä muokkaa tekstejä aina harjoitusvaiheessa, Tähti nauraa mukavalle ystäväpiirilleen.

Alkuun mukana oli kuusi naisharrastajaa, nyt ryhmään kuuluu jo 15 virkeää eläkeläistä.

– Jos innokkaita riittää, niin lisääkin otetaan.

Näytelmissä on käsitelty niin Hämeenlinnan historiaa kuin hölmöläisiä ja Suomen 100-vuotisjuhlia. Uusimmassa kappaleessa hassutellaan vanhenevien ihmisten Napakympillä, jossa roolihahmoilla on mitä eriskummallisimmat historiansa.

 

Teatteriseurueen ongelmana oli alkuun miesharrastajien puute, mutta sitäkin on saatu korjattua, sillä mukana on nyt myös puolenkymmentä miestä. Uusimmassakin esityksessä naiset esittävät myös mieshahmoja, niin näyttelee Rit va Tähtikin yhtä kylän miehistä.

– Vaimo käski, nauraa Paavo Jokinen omaa näytelmäkerhoon mukaan liittymistään. Näytelmään kaivattiin miestä, joka esittää metsästäjää. Pienen harkinnan jälkeen homma oli selvä – Jokisesta tuli eläkeläisnäyttelijä.

Suurimmalle osalle harrastajista näytteleminen oli alkuun aivan uusi kokemus, mutta silti erittäin mieluinen.

– Täällä on kivaa. Näytteleminen on keino tavat muita ikäisiään. Täällä parasta on juuri ihmisten keskinäinen kanssakäyminen, sanovat harrastaja kerran viikossa järjestettävistä parin tunnin harjoituksista.

Koko ryhmä painottaa sitä, että he ottavat harrastamisen siinä mielessä ”tosissaan”, että aina halutaan tehdä kaikki viimeisen päälle hyvin, ei huitaisemalla.

– Itse kävelin pari kertaa ulko-oven ohi, kun minua houkuteltiin mukaan. Sitten uskaltauduin sisään ja tosi mukavaa on ollut, tunnustaa Risto Saarinen oman teatteriharrastuskynnyksen ylittämisen.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset