Kaupunkiuutiset

"Elämää tuovat ihmiset itse ja jokainen meistä on päättäjä"

Ville Lintula on paljasjalkainen hämeenlinnalainen, joka kävi koulunsa Seminaarilla ja Hämeenlinnan Lyseossa. Valkolakin jälkeen työ vei miehen Helsingin keskustaan yli kolmeksi vuosikymmeneksi, mutta viime joulukuussa hän muutti takaisin vanhaan kotikaupunkiinsa.

– Työskentelin valokuvausalalla maahantuonnin ja tukkutoiminnan parissa ensimmäiset 15 vuotta ja sen jälkeen olen toiminut myynnin ja markkinoinnin konsulttiyrityksessä, Lintula kertoo.

– Firma on Mercuri International, joka pyrkii erilaisin keinoin jelppimään pieniä ja isoja yrityksiä pärjäämään myynnin maailmassa paremmin.

Syyt kotiinpaluuseen tulevat Lintulalta kuin apteekin hyllyltä. Kaupunki tulvii muistoja, historiaa ja tuttuja ihmisiä.

– Omat tyttäret kasvoivat niin isoksi, ettei heitä tarvitse enää vahtia, mutta äidin perään täytyy nyt vähän katsoa ja keksiä hänelle tekemistä.

– Uusi elämänkumppani löytyi Hämeenlinnan ja Helsingin puolivälistä, joten tämä on erinomainen asuinpaikka meidän molempien töiden kannalta. Painavia syitä olivat myös elämänlaatuun liittyvät seikat ja myös ihan asumiskustannuksiin liittyvät taloudelliset faktat.

Yli 30 vuoden aikana kaupunkia enemmän on muuttunut ihmisten tapaa elää.

– Minun nuoruudessani ydinkeskusta oli täynnä lapsiperheitä ja koulua käytiin ihan nurkan takana. Sosiaalinen ympäristö perustui kohtaamiseen, kun nuoret seisoskelivat Sokkarin kaiteella ja iltaisin istuttiin Kirkkopuistossa, Lintula muistelee.

– Ohjattuja harrastuksia ei oikeastaan ollut, vaan pelattiin pesistä ja talvella lätkää Kuivansillan kentällä. Pitkään säästettiin rahaa, että päästiin teini-iässä Tukholman risteilylle, kun nykyään saman ikäiset nuoret ovat kolme kuukautta Aasiassa.

Lintulan mielestä nykypäivän Hämeenlinnassa on paljon positiivisia asioita.

– Verkatehtaan ja rantareitin tapaiset asiat ovat kovan luokan satsauksia ihmisten viihtyvyyteen, hän kiittelee.

– Päättäjillä on selvästikin kova halu viedä asioita eteenpäin ja uudistaa kaupunkia. En näe, että täällä olisi mitenkään jämähdetty paikoilleen, tapahtumia ja kaikenlaista tarjontaa on ihan hirveästi, jos on vain halua käyttää palveluja.

Paljon puhutaan siitä, ettei Hämeenlinnan torilla tai keskustassa ole elämää.

– Elämää voivat tuoda vain ihmiset itse, sen puutteesta ei voi syyttää ketään. Ymmärrän, että on helppo jäädä räpläämään Facebookia sinne upean omakotitalon sohvalle. Pitäisi saada sellainen vaihde päälle, että lähtisi ovesta ulos kohtaamaan ihmisiä. Tässä mielessä jokainen meistä on päättäjä.

Toinen juttu onkin sitten uusien asukkaiden ja veronmaksajien saaminen Hämeenlinnaan.

– Työmarkkinoiden kehittäminen ei ole mikään helppo rasti, Lintula pohtii.

– Ehkä hyvä sarka olisi entistä enemmän markkinoida kaupunkia start up -yritysten skenessä. Työnteko on myös muuttumassa yhä enemmän ajasta sekä paikasta riippumattomammaksi, joten Hämeenlinna voi olla etätyöntekijöiden asumispaikkana Suomen kärjessä.

Korkeakoulua Hämeenlinnaan tuskin saadaan, mutta erikoistuminen on päivän sana.

– Koulutuslaitokset ovat yksi avainasia. Pitäisi keksiä yksi kova juttu, jossa voisimme olla Suomen tai jopa Pohjois-Euroopan parhaita.

– Lahti on niittänyt mainetta muotoilulla ja Tampere teknologialla. Hämeenlinna voisi olla vaikkapa myynnin ja markkinoinnin kovin opinahjo. Se toisi tänne nuorta ja energistä porukkaa sekä uutta asukaskuntaa.

Kaupungin poliittisia kärhämiä Lintula sanoo seuranneensa sivusilmällä, eikä hänellä ole paljon halua niihin myöskään perehtyä.

– Ilmassa on jotain sellaista, että jo lähtökohtana on uudistuksien vastustaminen ja päätöksenteon estäminen. Politiikassa pitäisi olla samanlainen asenne kuin liikemaailmassa, että jos vastustat hyvää tarkoittavaa suunnitelmaa, sinulla pitää olla korvaava ratkaisuehdotus ja myöskin rohkeutta kantaa siitä vastuu.

– Meidän pitäisi paljon enemmän osata arvostaa niitä ihmisiä, joilla on todellista halua viedä asioita eteenpäin.

Keskustan pysäköinti on yksi asia, johon Lintula kaipaa selkeää muutosta.

– Olen tehnyt ehdotuksen, että tänne räätälöitäisiin asukas- sekä yrityspysäköinti tunnuksella, jonka saisi maksamalla jonkun tietyn euromäärän kuukaudessa. Muuten pysäköinti pelaisi sitten 2 tunnin kiekkopaikoilla ja turisteille voisi tarjota 10 tunnin kiekkopaikkoja vaikkapa Kaivoparkin kannelta.

– Olen saanut idealleni ymmärrystä päättäjien taholta, mutta varmasti se saa myös vastustajia. Vielä 10 vuotta sitten uskoin olevani aina oikeassa, mutta näkökulmani on muuttunut. Harvoin on olemassa ainoastaan oikea ja väärä vaihtoehto, mutta päätöksiä on pakko tehdä. Mielipide ei koskaan voi olla väärä, se pitää aina muistaa, kun yhteisiä asioita hoidetaan.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset