Kaupunkiuutiset

Elämäntaparemontti toi terveyttä

Herkkuja pois, kiloja pois, liikuntaa lisää = lääkitystä pois.

Tuttu resepti monelle nykypäivän suomalaiselle, mutta se on usein vaikean päätöksen ja toteutuksen takana. Hämeenlinnalaispariskunta Sini ja Mika Löyttyniemi ovat onnistuneet erinomaisesti oman päätöksensä toteutuksessa.

Hieman vajaassa kahdessa vuodessa Mika on pudottanut 27 kiloa ja fyysinen kunto ja henkinen vireystaso ovat nousseet aivan uudelle tasolle. Samalla häneltä voitiin lopettaa diabeteslääkitys kokonaan ja veronpainelääkitys annostella minimiin.

Vaimo Sini on pudottanut samassa ajassa huikeat 44 kiloa. Hänelle ei ehtinyt syntyä sairauksia ennen elämäntaparemonttia – paitsi remonttia vaativa polvi.

Löyttyniemet kannustavat kaikkia muitakin asiaa pohtivia konkreettisiin tekoihin, tarvittaessa vaikka asiantuntijan tukemana.

– Varmasti kannattaa. Paremman terveyden ohella terveellisestä ruokavaliosta ja liikunnasta saa itselle hyvän mielen, Löyttyniemet kannustavat kansaa liikkeelle.

Pariskunnan oman elämäntaparemontin taustalla on personal trainer (=henkilökohtainen valmentaja) Jonna Hakio, joka laati alkuun pelkästään Mikalle ruokavalio- ja kuntoiluohjelmat.

– Tämä on pysyvä elämäntaparemontti, ei hetkellinen projekti, Löyttyniemet vakuuttavat.

– Elämäntaparemontista ei saa kuitenkaan kehittyä itselle mörköä, se ei saa hallita koko elämää, Jonna Hakio muistuttaa hyvin painokkaasti.

Pariskunta korostaa sitä, että päällimmäisenä pontimena muutokseen olivat terveydelliset syyt, mutta etenkin Sini lähti mukaan myös ylenmääräisten liikakilojen vuoksi.

– Naisena sitä ajattelee myös muita asioita – ulkonäköä, vaatteita, julkisilla paikoilla liikkumista. Nämä yksityiskohdat eivät ole tässä tärkeintä, mutta pieninä osavaikuttujina kyllä, Sini Löyttyniemi myöntää.

Nyt hän iloitsee valtavasti esimerkiksi siitä, että voi ostaa haluamiaan vaatteita – ennen piti tyytyä siihen mikä sopi päälle. Kaikki isoiksi käyneet vaatteet on laitettu kierrätykseen, yhtään ei talleteta tulevia vuosia varten. Sekin kertoo ratkaisun pysyvyydestä.

– Elämänlaatu kaikkinensa on parantunut valtavasti, pariskunta vakuuttaa.

Elämäntaparemontti tuli ajankohtaiseksi kaksi vuotta sitten, kun Mikan sairaudet mietityttivät vakavasti. Oli diabetesta, verenpainetta, kolesteroliarvot tapissa.

– Pohdiskelimme asiaa yhdessä ja kaikessa rauhassa, ennen kuin päätimme lähteä tekemän elämäntapamuutosta, pariskunta kertoo.

Arjessa he söivät silloinkin tavallista – terveellistäkin – kotiruokaa, mutta päälle tulivat salakavalat herkut.

– Jäätelöä, karkkia, leivoksia, pullaa normaalin aterian päälle, Sini luettelee.

Tuttavapiirin kuuluva personal trainer Jonna Hakio kutsuttiin joulun tietämissä apuun. Pariskunta koki, että asiantuntija pystyy ”työntämään” paremmin uudelle tielle.

Uudelta vuodelta Mika sai oman kunto-ohjelman ja ruokavalion. Sini alkoi noudattaa samaa ohjelmaa. Pariskunta kulki tässäkin asiassa käsi kädessä. Myöhemmin Sinille tehtiin oma kunto-ohjelma.

– Jokaiselle asiakkaalle laaditaan henkilökohtainen ohjelma. Ensin testataan ja kuunnellaan asiakasta, sitten laaditaan ohjelma, Jonna Hakio selvittää. Kaikki eivät esimerkiksi voi juosta, tai joku ei halua mennä kuntosalille harjoittelemaan, Jonna Hakio selvittää.

– Minullakin oli iso kynnys lähteä kuntosalille treeneihin. Jonnan tuella se onnistui. Nyt tutut ja tuntemattomat tsemppaavat, se on hienoa, Sini Löyttyniemi kertoo

Mika Löyttyniemen kohdalla saliharjoittelu tarkoitti aluksi yhtä kuntosalivuoroa viikossa. Nyt salivuoroja on jo viisi viikossa.

– Aina pitää muistaa, että alkuvaiheen hirveällä harjoitellulla tapetaan innostus nopeasti ja lopullisesti. Sama pätee laihduttamiseen. Painoa voi pudottaa hetkessä valtavia määriä, mutta kilot tulevat samassa ajassa takaisin, kun rääkkiä ei jakseta, Jonna Hakio tietää kokemuksiensa ja tutkimustiedon perusteella.

Löyttyniemille yhdessä harjoittelu sujuu erinomaisen hyvin. Toinen on tukemassa, kun toisesta tuntuu vaikealta lähteä salille tai kävelylenkille.

– Yksin treenaaminen on vaikeampaa, pariskunta myöntää.

Motivaatio on säilynyt molemmilla edelleen korkealla. Kuntoilun ja ruokaremontin lopettaminen ei ole käynyt edes mielessä.

– Minusta on parasta, kun työkaverit, tutut ja osin tuntemattomatkin kehuvat isoa muutosta. Siitä saa aina lisäintoa ja erityisesti hyvän mielen. Sekin tuntuu hienolta, kun lähipiiri ottaa vierastarjoilussaan huomioon meidän muutoksen, Sini Löyttyniemi kertoo.

Kotioloissa ruokalistalta ovat poistuneet muiden muassa jauhoiset kastikkeet, pullat ja kermat. Leipää syödään merkittävästi aikaisempaa vähemmän.

– Kanaa, kalaa ja runsaasti vihanneksia ja juureksia, pariskunta summaa ruokapöydän nykymenon. Viikonloppuisin esivalmistellaan kaikkea mahdollista, mikä helpottaa arkirutiineja työviikon aikana.

– Minulla annoskoot pienentyivät merkittävästi. Vastaavasti syön useammin päivän aikana, Mika Löyttyniemi kertoo omakohtaisista muutoksista.

– Emme silti ole ehdottomia, emme missään nimessä. Joustonvaraa on aina, mutta kokonaiskuva täytyy pitää mielessä, Löyttyniemet sanovat tyytyväisinä ratkaisuunsa.

Sini tavoittelee vielä kymmenien kilojen pudotusta, Mikalle lääkkeiden käytön lopetus oli jo iso maali.

– Ajan kanssa, ajan kanssa, Löyttyniemet sanovat tulevista tavoitteistaan.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset