fbpx
Kaupunkiuutiset

Elämme ilmeisesti paljon vaarallisemmassa maailmassa kuin ennen – Vai miksi muuten kaikki vähänkään jännittävä tekeminen halutaan kieltää?

Heli Karttunen Kuva: Toni Rasinkangas / HäSa
Heli Karttunen. Kuva: Toni Rasinkangas

Kun näin uutisen, että lasten – ja aikuisten – kiipeilyä Kaupunginpuiston tekoraunioilla oltaisiin rajoittamassa, ensimmäinen reaktioni oli ärtymys, sitten alakulo. Miksi kaikki kiva tai jännittävä tekeminen halutaan estää tai kieltää?

Olen itsekin kiipeillyt Kaupunginpuiston tekoraunioilla, ihan näin aikuisena. Kiipeily on hauskaa puuhaa, mutta toki normaalin varovainen pitää olla – kuten nyt yleensäkin missä tahansa maastossa tai kivikossa liikuttaessa.

Ymmärrän, että lapsia ja raunioita halutaan suojella, mutta tuntuu, että nykyisin kaikki vähänkään jännittävä kielletään pienimmästäkin syystä milloin mihinkin perusteluun vedoten.

Tämä raunio on nyt vain yksi esimerkki.

Ennen asioihin suhtauduttiin rennommin

Viime uuden vuoden aattona olin ajatellut polttaa tähtisadetikkuja yhdessä lapseni kanssa. Hämmästykseni oli suuri, kun huomasin, että niiden käsittely on kielletty alle 18-vuotiailta. Lapsuudessani tähtisadetikkujen polttaminen oli nimenomaan lasten hommaa. Milloin siitä oli tullut niin vaarallista?

Lapsena meille sisaruksille suurinta hupia oli myös sytytellä rannoille pieniä nuotioita ja sammutella niitä sitten vedellä. Oli täysin normaalia, että pikkulapset käsittelivät tulta.

Lisäksi minulla oli pienestä pitäen oma puukko, mikä tuskin kuuluu tänä päivänä lasten perusvarustuksiin – partiota lukuun ottamatta.

Nykyisin vallalla on ylivarovaisuus

En sano, että esimerkiksi nuotioiden sytyttely olisi pikkulapsien puuhaa, mutta jollain lailla nykymeininki tympäisee. Suomeenkin näyttää rantautuneen tämä Amerikan malli, että kaikesta tulee varoittaa, ja kaikki vähänkään vaarallinen pitää kieltää.

Ymmärrän sen, että pohjimmiltaan raunioille kiipeilyn estämisessä, kuten niin monessa muussakin asiassa, on kysymys siitä, että halutaan välttää vastuu, jos jollekin käy jotain.

Turvallisuus on hyvä asia, mutta tuntuu, että nykyisin siihen vedoten kielletään suhteellisen harmittomatkin puuhat ihan vain varmuuden vuoksi.

Itselleni ei tullut koskaan edes mieleen, että tekorauniot olisivat jotenkin vaaralliset.

Veikkaan, että jos ja kun raunioilla kiipeilyä rajoitetaan, tulee siitä entistä houkuttelevampaa.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset