fbpx
Kaupunkiuutiset

Elävän musiikin runsaus on kaupungille hieno asia

Tänä vuonna 30-vuotisjuhliaan viettävä rautalankayhtye Pekka Tiilikainen & The Beatmakers on viime aikoina herättänyt huomiota myös Suomen rajojen ulkopuolella. Keväällä brittiläinen Pipeline-musiikkilehti nosti yhtyeen kaksi instrumentaalialbumia päätoimittajan soittolistan kärkisijoille. Osittain tästäkin syystä bändille pukkaa nyt keikkaa maailmalla.

– Syksyllä lähdemme Lontooseen ja Hollantiin, keväällä Etelä-Ruotsiin ja seuraavana syksynä Saksaan. Tanskastakin on ollut puhetta, Pekka Tiilikainen kertoo.

– Rautalanka ja surf-musiikki ovat aika eläväisiä genrejä, joiden piirissä liikkuu kaikennäköistä porukkaa. Olimme juuri Nastolan rautalankafestareilla, jossa riitti sitä lajia kellon ympäri ja yleisöä oli oikein mukavasti.

Beatmakers perustettiin vuonna 1987 ja Tiilikaisesta tuli sen solisti kymmenen vuotta myöhemmin. Yhtye teki kiireisimpinä aikoinaan 100 esiintymistä vuodessa, mutta vuonna 2008 se jättäytyi määrittelemättömälle tauolle.

– Törmättiin viime vuonna Jori Venemiehen kanssa Suistolla ja tuli puheeksi, että pitäisikö taas ruveta soittelemaan muun työn ohella. Mitään takavuosien kauheata rundausta emme tee, mutta joitakin spesiaalikeikkoja aina silloin tällöin.

Tiilikainen julkaisi vuonna 2014 ensimmäisen soololevynsä Kaislarantaan. Laulaja on myös solistina suomenkielistä kantria soittavassa Lännentie-yhtyeessä, joka teki viime vuonna albumin soittavassa Lännentie-yhtyeessä, joka teki viime vuonna albumin Vanha tie. Uusin soololevy Hevosesi nimi on Ringo ilmestyi tämän kesän alussa.

– Levy tehtiin aika lailla samassa hengessä ja samoilla soittajilla kuin ensimmäinenkin. Olli Haavisto on tuottanut, sovittanut ja kasannut bändin, Tiilikainen sanoo.

– Hän kyseli minulta ajatuksia levyn linjasta ja sellaisena pienimuotoisena ja maanläheisenä sen halusin pitää. Vaimoni hevosen nimi on Ringo ja kappale on minulle hyvin henkilökohtainen.

Astistin itsenä lisäksi levylle ovat kappaleita kynäilleet muiden muassa Marko Haavisto ja Esa Eloranta. Yhden laulun teksteistä vastaa hämeenlinnalainen dekkarikirjailija Tapani Bagge.

– Kuulin, että Bagge diggailee bluesia ja kysyin huvikseni, haluaisiko hän tehdä sanoituksen lauluun. Hänellä on myös tekstiä Matti Eskon uudella levyllä.

– Tykkään siitä, että albumilla on mukana useita eri lauluntekijöitä. Se tuo kokonaisuuteen vaihtelua, kun jokaisella on vähän oma tyylinsä. Tykkään

Yksi levyn kohokohdista on singlenäkin julkaistu Miehet ovat menneet luotejakin päin, jossa Tiilikaisen rinnalla musisoivat Matti Esko ja Marko Haavisto Poutahaukkoineen.

Rovaniemellä syntynyt Tiilikainen on asunut Hämeenlinnassa kahteen otteensa ja viimeksi hän muutti tänne Turengista vuonna 2011.

– Tykkään tosi paljon tästä kaupungista, mutta kaikista sen päätöksistä en ole ylpeä, hän tuumaa.

– Keskustan parkkipuoli ottaa päähän. Lintulan Villen tekemä esitys kiekkopysäköinnistä on juuri sellainen, mitä olin itsekin vähän pohtinut.

Moni asia on muuttunut 1990-luvusta, jolloin Tiilikainen asui Hämeenlinnassa edellisen kerran.

– Silloin ei ollut elävää musiikkia oikein missään, mutta nyt on suorastaan runsaudenpulaa. Se on kaupungille hieno asia.

– Keskustan kauniita rantoja voitaisiin hyödyntää enemmän. Olen tänä kesänä kierrellyt rannikkokaupunkeja ja meillä on täällä mielestäni samat edellytykset kuin vaikkapa Porvoossa.

Tänä kesänä Tiilikainen kertoo lomailleensa Saaristossa ja viimeisin reissu suuntautui Utöön.

– Matkustelen mielelläni Suomessa, kävelen paljon ja katselen paikkoja. Hämeenlinnassa käyn aika usein kuuntelemassa muiden keikkoja.

– En ole mikään suurten festivaalien ihminen, vaan tykkään kuunnella musiikkia vähän pienemmissä paikoissa, kuten Suistossa tai Albertissa. Kotona Hätilässä leikkaan nurmikkoa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset