Kaupunkiuutiset

Elina Arlin juhlii pian esikoistaan

Uuden Musiiki Kilpailusta valtakunnalliseen tietoisuuteen ponnahtaneen Elina Arlinin debyyttialbumi New Name julkaistaan 22. elokuuta Suisto-klubilla. Sitä ennen digikauppoihin ilmestyy Jealousy-single, jota varten on tehty myös musiikkivideo. Yksi virstanpylväs on nyt ohitettu.

– Albumin valmistuttua on ollut helpottunut olo, Arlin sanoo.

– Sen tekeminen oli pitkä prosessi, joka alkoi jo viime syksynä ja oli päivittäin mielessä yli puoli vuotta. Nyt on sitten uusi draivi päällä, kun järjestellään julkaisukeikkoja ja harjoitellaan live-sovituksia.

New Name -albumilla on kymmenen laulua, jotka ovat kaikki Arlinin käsialaa niin sanoitusten kuin sävellystenkin osalta.

– Mukana on ihan tuoreita kappaleita, joita ei ole koskaan soitettu edes keikoilla.

Motown-kantria?

Arlin on tehnyt musiikkia koko ikänsä, sillä pianotunneille hän marssi jo 3-vuotiaana ja sähkökitara tarttui kainaloon ala-asteella. Laulamisen ja soittamisen lisäksi hän on opiskellut musiikkikasvatusta ja laulupedagogiikkaa, Sooloesiintymisten ohessa Arlin on ollut mukana monissa lauluyhtyeissä ja kuoroissa aivan pienestä pitäen.

– Kuorotausta on varmaankin aiheuttanut sen, että olen aina tykännyt stemmalauluista.

– Ehkä samasta syystä musiikistani löytyy myös suomalaiselle musiikille tyypillisiä harmonioita. Loppujen lopuksi oma tyylini on kombinaatio kaikesta siitä, mitä olen kuunnellut.

Uuden äänitteen kappaleissa voi kuulla vaikutteita 1950- ja 1960-lukujen amerikkalaisesta Motown-musiikista.

– Retrotunnelmaa on ilmassa aika paljon, Arlin myöntää.

– Itse miellän musiikkini olevan poppia, mutta monien eri tyylilajien ihailijat ovat löytäneet siitä tarttumapintaa. Kun joku on tullut keikan jälkeen kiittelemään hyvästä kantribiisistä, on toinen tykästynyt vanhan soulin tyyppiseen meininkiin. Pidän kovasti brittinaisten, kuten Duffyn ja Paloma Faithin jutuista, joissa on eräänlaista iättömyyttä ja vanhaa henkeä.

Thelma & Louise

Levyn tekstien aiheet osuvat siihen osaan arkea, josta usein vaietaan. Mustasukkaisuuden mielettömyyden ja juoruilun lisäksi levyllä tartutaan vainoajan uhriksi joutumiseen, parisuhdekiemuroiden tuskaan sekä lapsen ja puolison menettämisen murheeseen. Arlin ei ole koskaan ollut päiväkirjojen kirjoittaja. Sen sijaan elämän tapahtumat, omat ja läheisten, ovat päätyneet mielikuvituksen maustamana hänen lauluihinsa. Artisti haluaa tehdä paitsi tarttuvaa, myös erilaisia kerroksia sisältävää musiikkia.

Elokuun ensimmäisenä päivänä julkaistava Jealousy ruotii sairaalloista mustasukkaisuutta, joka hipoo jo hulluuden rajoja. Miika Hakalan ohjaama musiikkivideo tarjoaa vakavaan aiheeseen humoristisen vinkkelin, jossa Thelma & Louise -elokuvan tematiikka viedään hämäläisille rypsipelloille.

Albumin kaikki kappaleet on laulettu englanniksi.

– Valinta oli selkeä, koska olen pitkään tehnyt musiikkia lähes pelkästään englanniksi ja se taas johtunee rytmimusiikkivaikutteista.

– Joulubiisit teen kyllä suomeksi ja voihan olla, että jossain vaiheessa tilanne saattaa muuttua, mutta tällä hetkellä mennään näin.

UMK opetti paljon

Uuden Musiikin Kilpailujen tv-julkisuus ja esiintymiset olivat arvokas kokemus Arlinille.

– Kilpailu antoi paljon itseluottamusta ja sai paljon pohtimaan omaa muusikkoutta, laulaja kertoo.

– Sain sen kautta runsaasti kontakteja ja esiintymistilaisuuksia, joita ei ehkä muuten olisi eteen tullut. UMK oli minulle pelkästään positiivinen juttu kaikin puolin ja mielestäni kisa oli muutenkin toteutettu reilulla ja rehellisellä tavalla.

Popmusiikin maailman lainalaisuudet tulivat esiin kouriin tuntuvalla tavalla.

– Niin raa´alta kuin se kuulostaakin, tajusin myös sen, että esiintyessä mekon värilläkin on merkitystä.

– Minun oli tehtävä myös näihin ulkomusiikillisiin arvoihin liittyviä päätöksiä ja mietittävä, mitkä asiat ovat minulle tärkeitä.

Arlin odottaa jännittyneenä uuden levynsä saamaa vastaanottoa. Levyjulkkarit järjestetään siis 22. elokuuta Suisto-klubilla ja pääkaupungissa albumia juhlitaan 27. elokuuta Semifinalissa.

– Halusimme pitää julkkarit Hämeenlinnassa, koska se on kuitenkin kotikaupunkini ja suunnittelemme Suistoon oikein kunnon bileitä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

26.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

28.9.2020