Kaupunkiuutiset

Elinkautisvanki ikuisti brittiläisen kenraalimajurin

Kakolan – Turun rangaistusvankilan – sellissä vuonna 1885 vankila tarjosi vain vähän virikettä. Hämärääkin oli. Kaikesta huolimatta elinkautisvanki Karl Alfred Fabritius luki, piirsi ja kirjoitti. Hän piirsi kuvan miehestä, aluksi hahmotteli lyijykynällä ja viimeisteli mustekynällä.

Egyptiläiseen univormuun pukeutunut mies oli brittiläinen kenraalimajuri Charles Gordon, joka oli niittänyt mainetta palvellessaan Kiinassa, Egyptissä ja Sudanissa. Hän sai surmansa Sudanissa Khartumin kaupungin piirityksessä tammikuussa 1885.

Fabritius oli tuomittu elinkautiseen kuritushuonetuomioon neljännen kerran tehdystä varkaudesta 26-vuotiaana. Hän oli Tampereelta kotoisin oleva tehtaantyöläinen. Alkutuomiotaan hän suoritti myös Hämeenlinnassa.

Tarkka työjäljestään

Fabritius kirjoitti vankilassa uskonnollisia tekstejä hieman epäselvän hurmioituneena. Hän sai käsiinsä myös vuoden 1885 huhtikuun Suomen Lähetyssanomat. Siinä oli laaja artikkeli Charles Gordonista kuvan kera. Juuri tuosta kuvasta Fabritius otti mallia omaan piirustukseensa.

Artikkelissa kerrotaan seikkaperäisesti Gordonin elämänvaiheista unohtamatta monia urotöitä. ”Tämä mies, jonka kuolemasta me nykyään olemme saaneet sanoman, ei ollut ainoastaan yksi tämän wuosisadan suurimpia miehiä, waan hän oli myöskin innokas lähetysystäwä.” Voi vain kuvitella miten Fabritius ihastui miehen elämäntyöhön. Hän kirjoitti piirustukseensa: Hän oli jalo mies eläissänsä…

Taidokkaasti Fabritius Gordonin kuvasta jäljensi. Hän oli ilmeisen tarkka työjäljestään. Vankilamuseon kokoelmassa on myös toinen kesken jäänyt kuva nimeltään Lapsen kyynel. Taakse Fabritius oli kirjoittanut: Tämä kuva ei onnistunut kelpaawaksi. Aihe häntä miellytti, mutta hän ei saanut mieleisiään värejä käyttöönsä. Hän olisi halunnut öljyvärit. Olisikohan tämänkin kuvan Fabritius alkujaan nähnyt jonkin tekstin kuvituksena?

Mielenkiintoisella tavalla maailmaa nähneen sotilaan ja vangin tiet yhdistyivät vankilassa. Fabritiuksen piirros on nähtävillä Vankilamuseon näyttelyssä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset