fbpx
Kaupunkiuutiset

Elokuva, jollaista ei ole koskaan tehty

Roope Oleniuksen ohjaama Kyrsyä-elokuva perustuu hattulalaisen Neea Viitamäen samannimiseen näytelmään, jota Teatteri Barrikadi esitti Hauhon Hovinkartanolla elokuussa vuonna 2011.

– Opiskelin teatteri-ilmaisua Metropoliassa ja olin opintoihin liittyen kerännyt porukan erilaisia projekteja varten, Viitamäki muistelee.

– Kyrsyä oli aika tavalla kieli poskessa kirjoitettu juttu, jossa pohdiskelin omaa elämäntilannettani, kun muutin pääkaupunkiseudulta Hattulaan. Lisäksi käsikirjoituksessa tutkittiin mahdollisuutta vaihtaa tyylilajia kesken tekstin, eli Kyrsyä alkaa komediana ja päätyy kauhuun.

Elokuvan päähenkilö on nuori tekstiilialan opiskelija Irina. Hän päättää tehdä täyskäännöksen elämässään, joka pyörii oravanpyörää koulun, työpaikan ja epäonnistuneen parisuhteen välillä. Arjesta irtautuakseen Irina ottaa vastaan kesätyöpaikan syrjäiseltä ja täysin omavaraiselta Kyrsyän kylältä.

– Kun luin Neean alkuperäisen käsikirjoituksen, en ymmärtänyt siitä mitään, näytelmässä ja elokuvassa mukana ollut Miikka J. Anttila tunnustaa.

– Tarina oli niin käsittämätön, että halusin välttämättä olla mukana. Teatteriesitysten aikana jo sanoin Neealle, että juttu toimisi varmasti vielä paremmin elokuvana.

Anttila oli tutustunut elokuvaproduktioita valmistelevaan Oleniukseen, joka oli opiskellut näyttelijäksi New Yorkissa ja ehdotti tälle yhteistyötä muutamien eri käsikirjoitusten pohjalta. Olenius valitsi pinosta Kyrsyän ja teki sen pohjalta käsikirjoituksen ensimmäiseen pitkään elokuvaansa.

– Tapahtumat, dialogi ja keskushahmot ovat hyvin pitkälle samat kuin alkuperäistekstissä, Anttila sanoo.

– Mukana on joitakin uusia kohtauksia ja henkilöhahmoja. Itse kuvaisin tyylilajia trilleriksi. Kyrsyä on yllättävä, monitasoinen ja ainutlaatuinen, en keksi mitään muuta elokuvaa, johon sitä voisi verrata.

Olenius voitti Kyrsyällä parhaan ohjaajan palkinnon Austin Other Worlds -filmifestivaaleilla Teksasissa joulukuussa.

– Roope sanoi, että se oli paras palkinto voittaa, koska sehän kertoo siitä, että kaikki elementit elokuvassa toimivat. Palkintoraati oli kehunut niin näyttelijäntyötä ja kuvausta kuin tarinaakin.

Kyrsyän saa Euroopan ensi-iltansa tammikuun lopussa Snowdance Independent Film Festivaaleilla Saksassa. Elokuvan Suomen ensi-ilta on myöhemmin keväällä.

Kyrsyän keskeisin kuvauspaikka oli maatila Alastarossa. Lisäksi otoksia purkitettiin Porissa, Kolilla, Tampereella sekä Hämeenlinnassa, jossa filmiin ikuistettiin hiiri. Viitamäen ja Anttilan lisäksi elokuvassa näyttelee paikallisista voimista hämeenlinnalainen Matvei Ojansuu.

Viitamäki kuvailee omaa roolihahmoaan suorapuheiseksi, groteskiksi ja jopa julmaksi. Anttilan näyttelemä kyläläinen tekee kaikkensa vaikuttaakseen normaalilta ja toimii päähenkilön opastajana. Pinnan alla kuplii kuitenkin häikäilemätön päämäärätietoisuus.

– Amazonilta löytyy kai vieläkin heimoja, jotka ovat eläneet täysin eristäytyneinä ja kyrsyälaiset ovat tästä suomalainen versio, Viitamäki kertoo.

– He ovat täysin omavaraisia, heillä on omat arvonsa ja yksi aika iso ongelma. Kauhuelokuvan hahmoina heissä on pelottavaa täydellinen arvaamattomuus.

Elokuvan traileri ja karun yksinkertaiset promokuvat ovat herättäneet valtavasti ennakkokiinnostusta. Oleniuksen lanseeraama junttikauhu-määritelmä on selvästi innoittanut ihmisiä ja saanut heidän mielikuvituksena laukkaamaan.

– Kauhuelokuvia tehdään Suomessa hyvin vähän ja ehkä viime aikojen ylevien aiheiden rinnalla Kyrsyän raadollisuus tuntuu jotenkin raikkaalta, Viitamäki pohtii.

– Kyrsyä on muuten ihan oikeasti olemassa ja se löytyy Sulkavalta Savonlinnan läheltä. Netin mukaan sieltä saa vuokrata lomamökkejä ja tilata on line -pizzaa. Mitään negatiivista palautetta emme ole elokuvan nimestä saaneet ja Itä-Savo -lehden toimittaja oli suorastaan innoissaan, kun Kyrsyää ollaan viemässä maailmankartalle.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset