Kaupunkiuutiset

Elokuvateatteri on ajan hermolla

Verkatehtaalla toimiva Bio Rex -elokuvateatteri suunnittelee viidennen elokuvasalin rakentamista. Valkokangas kiehtoo katsojia edelleen.

Piratismi, maksulliset kanavat ja internetin tarjoamat palvelut eivät ole näivettäneet elokuvateatterialaa, vaikka niin helposti luulisi. Yhdeksässä kaupungissa toimivalla Bio Rexillä pyyhkii hyvin.

– Elokuva koetaan edelleen live-esityksenä ja sosiaalisena tapahtumana, toimitusjohtaja Aku Jaakkola tuumaa.

– Lisäksi on pystytty parantamaan elokuvien saatavuutta. Pieninkin suomalainen kylä saa nykyään ensi-illan samaan aikaan kuin Hollywoodissa.

Projektorien ja filmikelojen väistyminen alkoi lopullisesti vuonna 2007 ja nykyään elokuvat toimitetaan teattereille digital cinema package -formaatissa.

– Se on tiedostomuoto, joka avataan salausavaimella ja jonka pyörittämiseen tarvitaan iso serveritasoinen tietokone.

Tarve lisääntyneelle salimäärälle on syntynyt juuri digitalisoinnista, jonka seurauksena elokuvatarjonta on laajentunut.

– Ennen elokuvan kopioita sai pitää vain pari viikkoa, mutta nyt niitä ei ole kiire luovuttaa pois. Verkatehtaan elokuvakeskus suunniteltiin alkujaan analogisella aikakaudella, mutta siitä huolimatta valmiudet digitaalisuuteen osattiin ennakoida varsin hyvin tekniseltä kannalta. Toisaalta ohjelmistoon tulevia vaikutuksia oli silloin varmasti mahdotonta ennustaa.

Uuden elokuvan niin kutsuttu esitysikkuna on 16 viikkoa, jona aikana teosta ei voi laillisesti katsoa missään muualla kuin teatterissa.

– Sen jälkeen elokuva tulee maksullisiin palveluihin, hiukan myöhemmin digitaaliseen vuokraukseen ja lopulta maksullisille kanaville.

– Esimerkiksi kotimaisten elokuvien osalta dvd-myynnit ovat laskussa, joten niillä ei tuotantoja rahoiteta. Tässä mielessä elokuvateattereiden tuomat tuotot ovat ratkaisevassa osassa.

Rapakon takaa tulevan elokuvan jakelun aikataulusta Suomeen vastaa usein amerikkalaisen studion suomalainen edustaja.

– Yleensä ensi-illat ovat samoihin aikoihin, mutta poikkeustapauksia sattuu joskus. Jos tulossa on helkutin hyväksi tiedetty elokuva, joka ei kuitenkaan ole mediaseksikäs, studio saattaa haluta rakentaa leffalle ensin mainetta kotimaassa ennen sen lähtemistä maailmalle.

Parikymmentä vuotta sitten suomalaiset elokuvantekijät uskalsivat tuskin edes unelmoida tilanteesta, jossa kotimainen filmiteollisuus on tänä päivänä.

– Suomalaisen elokuvan osuus näytöksistämme on 30 prosenttia. Sen asema on vahva ja sitä vahvempi, mitä pienempään kaupunkiin ja kauemmaksi Helsingistä mennään. Suuri käänne alkoi tapahtua 1990-luvun puolivälin jälkeen Solar Filmsin ja Matila Röhr Productionsin näyttäessä tietä. Sen jälkeen kotimaisten tekijöiden määrä ja osaaminen on kasvanut paljon.

– Kotimaiset lastenelokuvat ovat huippusuosittuja. Ulkomaisissa elokuvissa vakiintuneet leffasarjat, kuten Bondit ja Star Warsit paisuvat ihan valtaviksi . Toisaalta yhä ”nuoremmat” ihmiset jäävät nykyään eläkkeelle. Siinä porukassa on leffakävijöitä, joita varten on entistä enemmän tarpeen nostaa ohjelmistoon laatuelokuvia.

Jaakkolan mukaan viides sali parantaa nykyisen teatterin tarjontaa monella tavalla. Uuden tilan myötä Bio Rex pystyy esittämään enemmän eri filmejä, ja ohjelmistossa olevien elokuvien elinkaarta pystytään pidentämään. Myös mahdollisuudet tarjota nykyistä monipuolisempia esitysaikoja paranevat.

Uusi sali tulee sijoittumaan nykyisen elokuvakeskuksen ja ARX-talon väliin ja se on kooltaan noin 80 neliömetriä. Uuden salin katsomoon tulee viitisenkymmentä istumapaikkaa. Laajennuksen kustannusarvio on 560 000 euroa.

– Puolet tilasta on jo talon ulkolinjan sisällä, joten rakennusten välinen käytävä ei tule kapenemaan kovinkaan paljon, Jaakkola kertoo.

– Laajennuksen yhteydessä investoidaan myös olemassa olevien salien penkitykseen ja tekniikkaan

Elokuvakeskuksen kiinteistön tulevine laajennuksineen omistaa Kulttuuri- ja kongressikeskus Verkatehdas Oy, jonka taas omistaa Hämeenlinnan kaupunki. Hankkeeseen ei tulla käyttämään kaupungin rahaa, vaan se toteutetaan lainalla, johon haetaan kaupungin takausta 20 vuodeksi. Lainan lyhennykset ja korkokulut Verkatehdas-yhtiö kattaa Bio Rexiltä perimillään vuokrilla. Kaupunginhallituksen konsernijaostolle laajennushanke esiteltiin 30. tammikuuta. Lainatakausta anotaan kaupunginvaltuustolta myöhemmin keväällä. Rakentamistyöt on tarkoitus käynnistää loppukesästä 2017, ja uuden salin on määrä avautua yleisölle keväällä 2018.

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset