Kaupunkiuutiset

Elokuvateatteri on iso elämys

– On tosi hienoa päästä katsomaan elokuvateatterissa Rölli -elokuvaa, iloitsi Etevan Janakkalan asumisyksiköstä Bio Rexiin Verkatehtaalle torstaina matkannut Teemu Törmänen harvinaisesta tapahtumasta. Hän oli käynyt tätä ennen vain kerran elokuvateatterissa ohjaajansa Taina Verhon kanssa.

Teemu Törmänen ei ollut suinkaan ainoa iloinen päivänäytökseen päässyt kehitysvammainen. Elokuvan suosio yllätti kaikki, silla paikalla oli 150 alueen kehitysvammaista.

Pääosa vierailijoista tuli Etevan asumisyksiköistä, mutta mukana oli myös päiväaikaisen toiminnan asiakkaita. Ohjaajat Lilian Smeds-Rissanen ja Jenna Pärssinen toivat elokuvateatteriin viiden hengen hämeenlinnalaisen ryhmän.

– Meidän ryhmälle tämä on valtavan suuri elämys. Vain kerran aikaisemmin olemme käyneet elokuvateatterissa, silloin järjestäjinä olivat kaupunki ja Eteva, ohjaaja Lilian Smeds-Rissanen kertoo.

Teemu Törmänen oli jo ehtinyt odottaa jännityksellä elokuvapäivää, sillä muistot ensimmäisestä teatterivierailusta olivat hyvät.

– Katson elokuvia telkkarista ja DVD:ltä, mutta se ei ole sama asia. Suosikkejani ovat Rölli-leffat, Risto Räppääjä, Pekka ja Pätkä -elokuvat sekä kaikki komediat, Teemu selvitti ennen leffan alkua.

Elokuvateatterielämyksen asettaminen oikeisiin mittasuhteisiin kehitysvammaisten elämässä kirkastuu kun tietää, että vain harva pystyy omatoimisesti, tai edes ohjaajansa kanssa lähtemään elokuvateatteriin.

– Iso kiitos Janakkalan asumisyksikölle, että ideoivat ja organisoivat tällaisen tapahtuman. Meidän ryhmä liikkuu paljon kaupungilla, kesäisin käydään lavatansseissa ja festareilla, mutta elokuvat ovat jäänet siihen yhteen aikaisempaan esitykseen.

– Meillä on toimitiloissa mahdollisuus katsoa elokuvia isolta screeniltä, mutta eihän se ole lainkaan sama asia kuin päästä oikeaan teatterisaliin, Smeds-Rissanen toteaa.

Kehitysvammaisten ensimmäiseen leffapäivään osallistujat olivat Hämeenlinnan, Janakkalan ja Lopen asumisyksiköistä. Kutsu meni laajalti seutukunnan eri organisaatioiden kautta, mutta muun muassa kellonaika vaikutti nuorimpien osallistumismahdollisuuksiin.

Kehitysvammaisten leffapäivän idea syntyi Etevan Janakkalan asumispalveluyksikössä. Janakkala toimi myös moottorina tapahtuman järjestelyssä yhdessä Bio Rexin kanssa.

– Tälle oli selvästi valtava tilaus, kun mukaan ilmoittautui peräti 150 asiakasta ohjaajineen. Teatterisalia vaihdettiin useammankin kerran suurempaan, jotta kaikki halukkaat pääsivät mukaan, kehitysvammaisten asumispalveluissa ohjaajana työskentelevä Taina Verho kertoo.

Kehitysvammaisille järjestetään osallistumismahdollisuuksia erilaisiin julkisiin tapahtumiin ja arkimenoihin, mutta esimerkiksi elokuvaesitys voi herättää sellaisia reaktioita muussa yleisössä, että erikoisnäytös katsottiin tarpeelliseksi.

– Osa kehitysvammaisista voi kommentoida esitystä äänekkäästi, osa voi liikkua kesken elokuvan. Tällainen toiminta ei kuulu ”normaaliesityksiin”, ja osa yleisöstä voi kokea sen häiritsevänä. Sen vuoksi tarjottiin kehitysvammaisille oma näytös, Taina Verho jatkaa.

Elokuva seuloutui viikon tarjonnasta ja päätyi uunituoreeseen Rölli-leffaan.

– Elokuvalle oli etukäteen oikeastaan vain se kriteeri, että sen täytyy olla suomenkielinen. Muut reunaehdot tulivat teatterin ohjelmistosta.

Kehitysvammaisten asumisyksiköissä normaaleja arkirutiineja virkistetään muun muassa muutamien tuntien automatkoilla, päiväretkillä, kauppareissuilla, festarivierailuilla, hampurilaisravintolassa piipahtamisella sekä runsaalla ulkoilulla. Kehitysvammaisilla on vuosittain myös yhteisiä urheilupäiviä.

– Jo arjen pyörittäminen on usein haastavaa. Erilaiset tilanteet ja ympäristö osin myös korostavat asiakkaiden reagointia. Kaikkeen pitää osata varautua ennakkoon. Sen vuoksi tällainen kootusti järjestetty kertatapahtuma on kaikkien kannalta hyvä vaihtoehto, Taina Verho pohtii.

Hämeen seudun kehitysvammaisten tuki järjestää myöhemmin syksyllä Hämeenlinnan teatterissa kehitysvammaisille oman näytöksen.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset