fbpx
Kaupunkiuutiset

Elokuvissa: Haahuilua hattukaupan liepeillä

Nuoren naisen uteliaisuus johdattaa hänet läpi Budapestin sekasortoisten katujen, sivilisaation tuhon lähestyessä. Kuva: Muu
Nuoren naisen uteliaisuus johdattaa hänet läpi Budapestin sekasortoisten katujen, sivilisaation tuhon lähestyessä. Kuva: Muu

Budapestin auringonlasku

Ohjaus László Nemes

Rooleissa Juli Jakab, Vlad Ivanov, Evelin Dobos

 

Unkarilaisohjaaja László Nemes voitti vuonna 2016 parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin keskitysleirikuvauksella Son of Saul. Vaikuttavassa elokuvassa kamera liikkui nopeasti ja toi kaiken liki katsojaa. Sama tekniikka on Budapestin auringonlaskussa, mutta nyt se ei toimi.

Elokuvan alussa vuonna 1913 nuori Irisz Leiter (Juli Jakab) saapuu Triestesta synnyinkaupunkiinsa Budapestiin. Hänen vanhempansa omistivat aikoinaan hattukaupan ja hän haluaa työhön samaan kauppaan. Irisz ei saa työpaikkaa, mutta kuulee, että hänellä onkin paossa oleva veli. Tarinan mukaan veli on murhannut raa’asti kreivin. Järkyttynyt Irisz jää Budapestiin ja pakkomielteisesti etsii veljeään, eniten hän kuitenkin norkoilee hattukaupassa.

Budapestin auringonlaskun on tarkoitus kuvata Itävalta-Unkarin rappiota ja lähestyvän maailmansodan tuntoja. Kamera kulkee koko ajan ilmeettömän Iriszin mukana. Irisz ei pahemmin puhu, tuijottaa vain 2 tuntia ja 22 minuuttia. Elokuvan aihe on mielenkiintoinen, mutta toteutus on käsittämättömän sekava ja pitkäveteinen.

 

*

 

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset