Kaupunkiuutiset

Elokuvissa: Helene – Intiimi kuvaus taiteilijan elämän käännekohdasta

Nuoresta Einar Reuterista (Johannes Holopainen) tulee Helenen (Laura Birn) uskottu ja myös rakastettu. Kuva: Andres Teiss Kuva: Andres Teiss
Nuoresta Einar Reuterista (Johannes Holopainen) tulee Helenen (Laura Birn) uskottu ja myös rakastettu. Kuva: Andres Teiss

Helene

Ohjaus Antti J. Jokinen

Pääosissa Laura Birn, Johannes Holopainen, Pirkko Saisio, Krista Kosonen, Jarkko Lahti

Helene Schjerfbeckin (1862–1946) ura oli pitkä ja tuottelias. Kaikkiaan hän eräs Suomen rakastetuimpia taiteilijoita, jonka teokset lumoavat yhä. Elinaikanaan hän myös kaatoi raja-aitoja ja sai kärsiä naistaiteilijan tittelistä. Schjerfbeckin oli jo aikakin saada oma elokuvansa.

On hienoa, että Antti J. Jokisen ohjaama Helene on hyvin intiimi kuvaus ja keskittyy tiettyyn aikakauteen, muutamaan vuoteen, Schjerfbeckin elämässä, eikä yritä sisällyttää koko elämäkertaa.

Elokuvan alussa 53-vuotias Helene asuu äitinsä Olgan (Pirkko Saisio) kanssa Hyvinkäällä. Terveys hiukan reistailee, mutta Helene maalaa. Eräänä päivänä kylään saapuu kuuluisa taidekauppias Gösta Stenman (Jarkko Lahti) mukanaan Helenen ihailija, nuori Einar Reuter (Johannes Holopainen). Tämä kohtaaminen on monin tavoin käänne Schjerfbeckin elämässä.

Laura Birn tekee herkeästi ja vähäeleisesti Helenen hienon pääroolin. Myöskin Pirkko Saisio Olga-äitinä on vahva. Ja mikä parasta, elokuva on myös hieno matka Helene Schjerfbeckin taiteeseen.

* * * *

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

26.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

29.9.2020