Kaupunkiuutiset

Elokuvissa: Joker – Miten kaikki alkoi?

Joker-elokuvassa Joaquin Phoenixin tulkitsema Arthur Fleck yrittää löytää paikkansa rikkinäisessä yhteiskunnassa. Kuva: Muu
Joker-elokuvassa Joaquin Phoenixin tulkitsema Arthur Fleck yrittää löytää paikkansa rikkinäisessä yhteiskunnassa.

Joker

Ohjaus Todd Phillips

Rooleissa Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Frances Conroy, Zazie Beetz, Brett Cullen

 

Runsaasti keskustelua herättänyt Todd Phillipsin ohjaama Joker kertoo sarjakuvarikollisen syntytarinan, mutta mitään sarjakuvamaista elokuvassa ei ole. Kyseessä on äärimmäisen synkkä katsojat jakanut Batman-filmatisointi. Toisten mielestä se yllyttää väkivaltaan ja kapinaan. Toiset näkevät sen realistisena ja yhteiskunnallisena kuvauksena elinikäisen kaltoinkohtelun seurauksista.

Jokerin klovin naamion alla on vanhan äitinsä kanssa asuva psyykkisesti sairas Arthur Fleck (Joaquin Phoenix). Mies uneksii stand up -koomikon urasta, mutta kaikki menee aina pieleen. Hän ei löydä onnea, myös yhteiskunnan säästöt vaikuttavat. Väärässä paikassa nauravaa Jokeria pilkataan ja kohdellaan väkivaltaisesti, ja lopulta hän tappaa metrossa kolme varakasta kiusaajaansa. Tämä johtaa mielenosoituksiin.

Vaikka elokuvassa ollaan kuvitteellisessa Gotham Cityssä, niin kyllä kyseessä on roskia ja rottia kuhiseva 1980-luvun alun New York. Joker on riipaiseva elokuva. Se ei ihannoi väkivaltaa. Se kuvaa mitä se on ja tekee ihmisella. Nykyhetken ohessa katsojalle paljastuu Jokerin lapsuus. Ja mitä tulee Joaquin Phoenixin roolisuoritukseen – se on Oscarin arvoinen!

* * * * *

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset