Kaupunkiuutiset

Elokuvissa: Pikku naiset omaa paikkaa etsimässä

Ohjaaja Greta Gerwig on tehnyt oman versionsa Marchin sisarusten tarinasta. Kuva: Wilson Webb Kuva: Wilson Webb
Ohjaaja Greta Gerwig on tehnyt oman versionsa Marchin sisarusten tarinasta. Kuva: Wilson Webb

Pikku naisia

Ohjaus Greta Gerwig

Pääosissa Saiorse Ronan, Florence Pugh, Emma Watson, Eliza Scanlen, Laura Dern, Timothée Chalamet

 

Louisa May Alcottin alkujaan kahdessa osassa ilmestynyt klassikkoromaani Pikku naisia (1868 ja 1869) on innoittanut lukijoita sukupolvesta toiseen. Myös ohjaajat ovat tarttuneet romaaniin, sillä Greta Gerwigin ohjaama Pikku naisia on jo seitsemäs elokuvaversio.

Alcottin teokselle uskollisessa elokuvassa kolme sisarusta kasvaa aikuiseksi, neljäs menehtyy. Päähenkilö on intohimoisesti kirjoittava Jo (Saiorse Ronan). Taiteelliset sisarukset ilakoivat ja kiistelevät. Kohtauksissa on koskettavuutta ja vimmaa, läsnä on myös naisen vapautuminen ja identiteetin löytyminen. Helppoa se ei ole, koska avioonhan naisen on mentävä.

Pikku naisissa alku tuntuu tyhjänpäiväiseltä, mutta edetessään elokuva vie mukanaan. Maalauksellisesti lavastetussa risteilee kaksi aikatasoa seitsemän vuoden välillä. Alkupuolella tämä on turhan levotonta. Saoirse Ronan tekee taitavan pääroolin. Florence Pugh (Midsommar – loputon yö) on vahva Amy. Pikku naisten lopussa jo hienosti kyseenalaistetaan onnellisen lopun merkitys.

* * *

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset