Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Elon Muskin aikasiirtymä lykkäsi Teslojen toimitusta lähes vuodella – Hämeenlinnassa niitä jaksettiin kuitenkin odottaa

Max Angelman Tesla Model 3:n kojelauta on hyvin pelkistetty. Mittarit ja muuta auton säätämiseen tarvittavat namiskat löytyvät kojelaudassa kiinni olevasta tablettitietokoneesta. Kuva: Esko Tuovinen
Max Angelman Tesla Model 3:n kojelauta on hyvin pelkistetty. Mittarit ja muut auton säätämiseen tarvittavat namiskat löytyvät kojelaudassa kiinni olevasta tablettitietokoneesta. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnalaisten Jukka Mäkelän ja hänen poikansa Max Angelman odotus palkittiin maaliskuun alussa, kun Teslan Model 3 -sähköautot saapuivat Suomeen ja Hämeenlinnaan.

Mäkelä ja Angelma varasivat Teslansa jo vuonna 2016. Tuolloin Model 3:a ei ollut vielä julkistettu edes Teslan kotimaassa Yhdysvalloissa, ja autojen arvioitiin saapuvan Suomeen vuonna 2018.

Autojen toimitus viivästyi kuitenkin lähes vuodella. Tosin Teslan pääjohtajan Elon Muskin mukaan kyse ei ollut viivästyksestä vaan ”aikasiirtymästä”.

Mäkelälle ja Angelmalle Teslan ja Muskin tilanne ei tullut yllätyksenä, sillä he ovat seuranneet yrityksen ympärillä pyörinyttä keskustelua tarkasti.

– Kyllä meillä oli tiedossa, että auton saaminen saattaa viivästyä. Emme saaneet siitä Teslalta mitään korvauksia, mutta emme niitä edes odottaneet, Mäkelä nauraa.

Varsinaisen tilauskutsun he saivat autoilleen joulukuussa 2018. Tuolloin he pääsivät valitsemaan lopullisen autonsa värin ja varustelun.

Sähköauto alla jo pitkään

Sekä Mäkelä että Angelma ovat molemmat ajaneet sähköllä jo usean vuoden ajan.

Ajatus sähköautosta oli lähtenyt liikkeelle diplomi-insinööriksi valmistuvan Angelman kiinnostuksesta aiheeseen.

– Sähköautojen tekniikka on niin polttomoottori- kuin vetyautoihin verrattuna täysin ylivertaista, hän selittää.

Tällä hän viittaa esimerkiksi siihen, että sähköauto ei tarvitse vaihteistoa.

– Se on kiehtovaa. Haluan olla tässä muutoksessa mukana.

Angelma kehuu myös sähköautojen kokonaishyötysuhdetta, johon sisältyy myös ympäristönäkökulma. Sähköauton käyttö on paitsi halvempaa myös ekologisempaa kuin polttomoottoriauton.

– Autot eivät myöskään tuota lähipäästöjä eli niistä ei tule pakokaasua, hän toteaa.

Onko lopullinen auto pitkän odotuksen arvoinen?

– On, molemmat vastaavat.

Angelma toteaa, että joissain pikkujutuissa Model 3:ssa näkyy keskeneräisyys. Autoon on kuitenkin tulossa vielä ohjelmistopäivityksiä, jotka latautuvat sen tietokoneeseen langattomasti.

– Esimerkiksi automaattiseen ajoon on luvattu päivityksiä, Angelma kertoo.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset