Kaupunkiuutiset

Enemmän antaa kuin ottaa!

– Täällä oppii arvostamaan elämää. Vapaaehtoistyö varmasti antaa enemmän kuin ottaa, tämä on hyvin palkitsevaa, saattohoitokoti Koivikko-kodissa vapaaehtoisena noin kerran kahdessa viikossa työskentelevä Aino Anttila vakuuttaa omiin kokemuksiinsa perustaen.

Anttila on tehnyt vapaaehtoistyötä liki koko ikänsä muun muassa partiotoiminnassa ja Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoisverkostossa.

Koivikko-kodissa käy nykyisin auttamassa kolmisenkymmentä vapaaehtoista, mutta hieman enempään olisi tarve.

– Toivottavasti saamme vähintään kymmenen ihmistä lisää, niin se auttaisi meitä valtavasti, toimistopäällikkö ja vapaaehtoistyön koordinaattori Sini Löyttyniemi sanoo.

Hän painottaa sitä, ettei vapaaehtoisille aseteta mitään ennakkoehtoja:

– Tämä sopii kaikille, joilla oma elämä on kunnossa.

 

Vapaaehtoistyössä on monia rooleja; voi keskittyä potilaan vierellä olemiseen, puutarhan vaalimiseen tai vaikkapa potilaan ilahduttamiseen hemmottelukärryn ratissa. Voi leipoa, koristaa joulun, pääsiäisen ja juhannuksen, laulaa, lukea tai vain olla vierellä, joka on joskus merkityksellisempää kuin mikään toiminta.

– Täällä voi piipahtaa vaikka soittamassa pianolla kappaleen tai kaksi. Silloin ei tarvitse sitoutua jatkuvaan vapaaehtoistyöhön, mutta tällainen soittotuokio antaa potilaille paljon iloa, Koivikko-kodin toimitusjohtaja Riikka Koivisto avaa vapaaehtoistyön monipuolisen kirjon.

Aino Anttila käy Koivikossa keskimäärin kerran kahdessa viikossa.

– Se on minulle hyvin sopiva rytmi. Tarvittaessa vaihtelemme vapaaehtoisten kesken vuorojamme, jos tulee jokin este, Aino Anttila kertoo.

Anttila korostaa sitä, että vapaaehtoisen oma elämä täytyy olla järjestyksessä ennen tällaiseen tehtävään hakeutumista.

– Tämä ei voi olla itselle terapiaa. Puramme asiat toisten vapaaehtoisten ja henkilökunnan kanssa myös niin, etteivät täällä koetut asiat käy raskaiksi. Itse tunnen joka kerta käydessäni olevani hyvilläni siitä, mitä sain tehdä.

Hänelle vapaaehtoistyö merkitsee myös sitä, että tuntee itsensä edelleen tarpeelliseksi, vaikka oma työura on jo takana.

– Meillä on aika paljon sellaisia, jotka aloittavat eläkkeelle jäätyään. Silloin on aikaa, ja toisaalta vapaaehtoistyöstä saa elämään sisältöä, Sini Löyttyniemi kertoo.

Sini Löyttyniemi muistuttaa, ettei vapaaehtoinen sitoudu tiukkaan vuorolistaan, vaan käy silloin kun se on hänelle mahdollista. Sitoutuneimpien kanssa on toki sovittu käyntipäivistä, ns. vuoroista.

 

Toimistopäällikkö Löyttyniemi on itse hyvä esimerkki siitä, mihin vapaaehtoistyö voi johtaa; opiskeluaikoinaan hän hakeutui Koivikon vapaaehtoiseksi, sai myöhemmin kesätyöpaikan, sen jälkeen määräaikaisen sopimuksen ja lopulta vakituisen hoitajapaikan. Myöhemmin hän rakensi vapaaehtoisille koulutuspaketin, joka on edelleen käytössä.

– Uusille vapaaehtoisille järjestettävä koulutus kestää neljä iltaa. Siinä on vaikutteita syöpäjärjestöjen vapaaehtoiskoulutuksista, mutta myös räätälöityä tietoa saattohoitokodin erityispiirteistä, Löyttyniemi kertoo.

Toimitusjohtaja Riikka Koivisto pitää merkittävänä hyvän lopputuloksen kannalta sitä, että myös henkilökunta perehdytetään vapaaehtoistyön sisältöön.

– Tämä on mitä suurimmassa määrin joustavaa yhteistyötä henkilökunnan kanssa, Aino Anttila tiivistää.

 

Kun olet kiinnostunut vapaaehtoistyöstä Koivikko-kodissa, ota yhteyttä kahden viikon aikana:

sini.loyttyniemi@koivikko-koti.fi tai 03 621 3730 / 045 852 5615

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset