Kaupunkiuutiset

Engelsmanni in  Hämeenlinna

Kaiken takana on vaimo. Phil Sprinks oli kokkina portugalilaisen pankkiirin huvijahdilla Espanjan aurinkorannikolla, kun hän tapasi suomalaisen Maijan vuonna 2002.

– Minun piti juuri silloin lähteä useiksi kuukausiksi merelle, mutta päätin sitten jättää menemättä, Sprinks muistelee.

– Tein jonkin aikaa vielä puusepän hommia sekä rakennustöitä ja olin kokkina hotellissa, kun lama iski toden teolla Espanjaan. Työkeikat vähenivät rajusti ja tilanne alkoi näyttää todella kurjalta. Maija oli kotoisin Hämeenlinnasta, joten tulimme tänne vuonna 2004.

Sprinks sanoo viihtyvänsä loistavasti Suomessa, vaikka ilmastoon tottuminen otti aikansa.

– Rakastan vuodenaikojen vaihtelua. En tykkää kauhean kuumasta, joten ihmettelen nyt itsekin, miksi olin 22 vuotta Espanjassa.

– Kaipaan oikeastaan vain englantilaista makkaraa ja hanasta tulevaa lämmintä olutta. Jotkut makumieltymykset ovat säilyneet. Kun Hämeenlinnaan tuli Marks & Spencer, ryntäsin sinne heti hakemaan keksejä, kahvia, teetä ja jotain suklaata.

Hyvä neuvo Keefille

Sprinks on kotoisin Hitchinin kaupungista Hertfordshiresta, joka on aivan Lontoon pohjoispuolella. Pääkaupunki veti nuorta miestä puoleensa ja parikymppisenä hän aloitti työt rockbisneksen roudausalalla.

– Aloitin hommat perinteiseen tapaan porukassa, joka lastasi ja purki kuormat keikkapaikoilla. Seuraavaksi minusta tuli ”scaffolder”, eli lavojen rakentaja.

– Viimeisessä vaiheessa työnimikkeeni oli ”rigger”, eli huolehdin valtavien valolaitteistohäkkyröiden kokoamisesta ja asennuksesta. Rakastin jokaista sekuntia, mutta se ei ollut perheellisen miehen hommaa. Saattaisin kyllä Suomessa innostua jotakin tekemään vaikka AC/DC -konsertissa, jos ammattitaidoilleni on käyttöä.

Road crew -vuosinaan Sprinks työskenteli Rolling Stonesin Steel Wheels -kiertueella, 1980-luvun lopulla uudelleen kokoontuneen Pink Floydin keikoilla, Princen Lovesexy-turneella sekä lukuisissa yksittäisissä konserttitapahtumissa. Muutamat suurista tähdistä osoittautuivat Sprinksin mukaan todella ystävällisiksi ihmiseksi. Sellaisia olivat muiden muassa David Bowie, Cliff Richard Ja Annie Lennox, joka sai koko konserttia rakentavan miehistön pysähtymään laulamalla sound checkissä bluesia ilman säestystä.

– Mick Jaggeria näin tosi vähän, mutta Keith Richardsista minulla on hauskoja muistoja. Keef pudotteli yhtenään Jack Daniels -viskipulloja ja rikkoi parhaimmillaan niitä neljä päivässä. Kerran sitten vein hänelle muovisen Evian-pullon ja suosittelin viskin laittamista siihen. Hän katsoi minua kuin oraakkelia ja sanoi ”man, that´s a great idea”.

Jotkut tähdet pitivät etäisyyttä ja pysyttelivät omassa kuplassaan, kuten Queenin Brian May, mutta toiset olivat kuin yhtä perhettä tekniikan parissa painivan ryhmän kanssa.

– David Lee Roth on myös mukava kaveri ja vuorikiipeilijä niin kuin minäkin, Sprinks kertoo.

– Kerroin hänelle, että Hammersmith Odeonin tamminen katto liikkuu kymmeniä senttejä, kun bändi pauhaa täysillä. Hän ei millään uskonut, joten kiipesimme katsomaan ja asia tuli todistettua.

Pikavisiitti Espanjaan

Princen vuoden 1990 kiertueen jälkeen Sprinks oli mielestään ansainnut kunnon loman ja lähti kylään siskolleen, jolla oli baari Marbellassa.

– Minun piti olla pari kuukautta, mutta jäin 22 vuodeksi. Ensimmäisen vuoden taisin vain juhlia, harrastaa kalastusta ja viettää mukavaa rantaelämää.

– Sitten aloin tehdä töitä puuseppänä ja työskentelin aika paljon musiikkivideoiden ja tv-mainosten parissa. Tyypillinen keikka oli vaikka sellainen, että sain neljä päivää aikaa tehdä satavuotiaasta espanjalaisladosta amerikkalaisen huoltoaseman.

Laman kourissa 2000-luvun alkupuoliskolla työt ehtyivät, eikä vähistä hommista saanut aina edes luvattua palkkaa.

– Tilanne Englannin työmarkkinoilla huononi entisestään ja maanmiehiäni alkoi tulvia Espanjaan, jossa asiat olivat aivan yhtä surkealla tolalla.

– Aloin olla kurkkuani myöten täynnä toimettomuutta, joten kun Maija ehdotti Suomeen tuloa, olin enemmän kuin valmis lähtöön.

Sprinks työskentelee toinimellään puuseppänä sekä kirvesmiehenä ja järjestää pitopalvelutoimintaa vaimonsa kanssa. Kuvataide on rakas harrastus. Vankkumaton Tottenham-jalkapallojoukkueen kannattaja ei enää ikävöi kotimaataan, jossa hän on käynyt nuoruusvuosiensa jälkeen seitsemän kertaa pistäytymässä.

– Englanti on muuttunut ja elämä siellä on yhtä kilpajuoksua. Lontoossa asuu nykyään 13 miljoonaa ihmistä. Siinä on ihan liikaa väkeä ja asumiskustannukset ovat ihan järjettömiä.

– Vaalin muistoja ja perinteitä paistamalla jouluna kalkkunan sekä vanukkaan ja tammikuussa vietämme espanjalaista joulujuhlaa, mutta pitkään on jo tuntunut siltä, että Hämeenlinna on vaellukseni viimeinen etappi. Olen tullut tänne jäädäkseni.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset