Kaupunkiuutiset Hattula

Enkelitaiteilijan hätähuuto: "Apua! Tarvitsen avustajia!"

Robert Trujillo soitti pää kääreessä Ahvenistolla vuonna 1989. Kuva: Jaakko Virtanen

Taiteilijana tunnettu Marjaana Koskivuori on 30-vuotias CP-vammainen, joka ei pysty puhumaan, liikkumaan eikä käyttämään käsiään. Hän kommunikoi aakkostaulukolla ja tietokoneella kirjoittamalla. Enkelitaidettaan hän tekee langattomalla otsahiirellä.

Koskivuori julkaisi viime viikolla Kaupunkiuutisissa ilmoituksen, jossa hän etsii kiireisesti vakituista henkilökohtaista avustajaa ja useita vapaa-ajan avustajia. Facebook-julkaisussaan Koskivuori kokee perheen tilanteen niin vaikeaksi, että ”itku meinaa tulla”.

– Isäni menee 14. toukokuuta syöpäleikkaukseen, eikä voi kuukauden sairaslomallaan nostaa minua. Äitinikään ei siihen pysty, koska sairastaa nivelpsoriasista. Tarvitsen kipeästi avustajia, sillä muuten jään sänkyyn makaamaan, Koskivuori kirjoittaa.

Ei palvelutaloon

Perhe on hakenut apua kaikista mahdollisista paikoista. Hattulan kunta on tarjonnut Koskivuorelle paikkaa palvelutalosta ja hän kävi sellaista kokeilemassakin, mutta sinne Koskivuori ei halua enää palata.

– Olin 11 päivää palvelutalossa, mutta se ei ollut minun juttuni. Kunta pitää edelleen paikkaa vapaana, vaikka tietävät etten mene sinne. Kai minulla on tässä tapauksessa itsemääräämisoikeus, Koskivuori kysyy.

Loukkaavaa käytöstä

Avustajien hankkimisessa kunta ei ole perhettä auttanut. Koskivuori on kokenut Hattulan sosiaalityön asenteen asiaa koskevissa palavereissa ylimieliseksi ja asiattomaksi.

– Kirjoitan aina omat puheenvuoroni palavereihin ja sanon asiat suoraan. Yhdessä tapaamisessa sosiaalityöntekijä epäili ääneen, että olenko itse kirjoittanut tekstini. Se loukkasi minua syvältä, Koskivuori kertoo.

– Meidän perheemme on aivan lopussa. Isän pitäisi olla henkisesti ja fyysisesti kunnossa leikkaukseen mennessä. Tämä loukkausten ja asiattomien kysymysten taakka on aivan liikaa minulle ja perheelleni. Kotipalvelun palveluohjaaja on ollut ystävällinen ja järjestää hätätilanteessa minulle apua.

Koskivuoren palvelusuunnitelmassa on yksi avustaja 40–48 tuntia viikossa ja vapaa-ajan avustajia 100 tunniksi viikossa.

– Nämä tunnit käytän työnantajana, mutta nyt ne eivät riitä. Tämä tilanne on aivan erilainen ja siihen kaipaisin sosiaalityöltä ymmärrystä, Koskivuori sanoo.

Yhteydenotot pikaisesti

Avustajille on tarve seitsemänä päivänä viikossa kello 7.30–22.30. Ilmoitukset lehdessä ja Facebookissa ovat tuottaneet tulosta, mutta avustajia kaivataan edelleen viikonlopuille ja henkilöitä tarvitaan myös varalle. Akuutti tarve on touko–kesäkuussa, mutta jatkossa Koskivuori tarvitsee avustajia myös erilaisiin kesämenoihinsa.

Koskivuori ja hänen isänsä opastavat työhön ja harjoittelu voidaan aloittaa heti. Avustajaksi hakeutuvilta Koskivuoret toivovat iloista mieltä, huumorintajua, puheliaisuutta ja tietenkin kärsivällisyyttä.

Perhe toivoo yhteydenottoja mahdollisimman pikaisesti sähköpostiin marjaana@marjaanakoskivuori.fi tai puhelinnumeroon 044-270 5887.

Kaupunkiuutiset kyseli Koskivuoren asiasta Hattulan kunnan johtavalta sosiaalityöntekijältä, joka sanoi, ettei voi kommentoida yksittäistä tapausta.

 

Marjaana Koskivuori

Syntynyt 1988, asuu Katinalassa.

CP-vammainen kuvataiteilija, tekee tietokonegrafiikkaa otsahiirellä.

Hämeenlinnan ja Suomen taiteilijaseurojen jäsen.

Yksityis- ja yhteisnäyttelyitä vuodesta 2001.

Julkaissut kolme kirjaa, postikortteja, suruadresseja ja julisteita.

Nettisivu ja blogi : marjaanakoskivuori.blogspot.com.

 

 

 

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset