fbpx
Kaupunkiuutiset

Ennen juteltiin kaverin kanssa leviksistä, nyt sukupuoli-identiteetistä – Milloin sukupuolisesta suuntautumisesta tuli muoti-ilmiö?

Kuva: Toni Rasinkangas
Kuva: Toni Rasinkangas

Muistele omaa nuoruuttasi. Jos silloin olisi ollut luokan whatsapp, mitä siellä olisi keskusteltu seiskaluokalle mennessä?

Nykynuoren whatsapp-ryhmässä jutellaan ja vaihdetaan mielipiteitä luokkakavereiden sukupuoli-identiteetistä. Tai siitä, kuka kannattaa prideä ja kuka ei.

Tuntuu jotenkin hämmentävältä, mutta totta se on. Sukupuolisuuntautumisesta on tullut muotiasia tai mielipidekysymys.

Vai mistä muusta voi olla kyse, jos ala- tai yläkoulun luokalla yhtäkkiä iso joukko kaveruksia kertoo olevansa lesboja- homoja tai jotain muuta, muttei ainakaan heteroita.

Se hämmentää etenkin meitä vanhempia ja kasvatusalan ammattilaisia, mutta myös nuoria. Kaikki eivät ole kiinnostuneita siitä, mikä on kaverin sukupuolisuuntautuminen, saati oma. Tai tarvitseeko se kertoa heti ensitapaamisella?

Kehitys on vielä vaiheessa

Lapset ja nuoret kehittyvät omaa tahtia. Toiset tutkivat itseään enemmän kuin toiset. Tärkeintä olisi tutustua itseensä rauhassa, ilman muiden painostusta.

Tutkimusten mukaan ihmisen aivot kehittyvät 21-vuotiaaksi asti.

Ovatko siis kaikki valmiita julistamaan 13-vuotiaana, keitä he ovat? Jotkut ehkä, toiset etsivät itseään vielä pitkään, kenties koko loppuelämänsä.

Me keski-ikäiset olemme lukeneet koko elämämme tarinoita, kuinka seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat taistelleet yhteiskunnan hyväksynnästä. Työ tasa-arvoisesta ja kaikki hyväksyvästä yhteiskunnasta jatkuu edelleen.

Sen vuoksi tuntuukin niin hämmentävältä, miten nopeasti lapset ja nuoret ovat valmiita muuttamaan sukupuoli-identiteettiään. Kyse on ehkä enemmän muoti-ilmiöstä ja kavereiden peesailusta: Jos säkin tykkäät tytöistä, niin mäkin.

Onneksi maailma on muuttunut ja nuoret puhuvat tunteistaan ja ajatuksistaan avoimemmin kuin ennen. Samaan aikaan erilaisiin virtauksiin lähdetään matalalla kynnyksellä, silkasta uteliaisuudesta. Se vaatii meiltä aikuisilta hereillä oloa ja keskustelua nuoren kanssa.

Sukupuoli-identiteetti ei ole kuitenkaan yhtä kevyt asia kuin farkkumerkin tai -mallin vaihto.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset