Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Ensi kesän Linna Jazzin yllä on synkkiä pilviä – Tapahtuman tulevaisuutta pohditaan tosissaan

Linna Jazzin pitkäaikainen taiteellinen johtaja Timo Lehto on valmis heittämään hanskat tiskiin. Hallitus kokoontuu kuun lopussa miettimään eri vaihtoehtoja tapahtuman järjestämiseksi.
Linna Jazzin taiteellisena johtajana toiminut Timo Lehto on myös jazzkitaristi. Lehto harkitsee nyt lopettavansa taiteellisen johtajan työt Linna Jazzin parissa. Kuva: Markku Wiik
Linna Jazzin taiteellisena johtajana toiminut Timo Lehto on myös jazzkitaristi. Lehto harkitsee nyt lopettavansa taiteellisen johtajan työt Linna Jazzin parissa. Kuva: Markku Wiik

Linnan Jazzia 20 vuotta taiteellisena johtajana organisoinut Timo Lehto ei ole vielä alkanut sopia ensi kesän tapahtumaa.

– Olen irtisanoutumassa Linna Jazzista, Lehto sanoo.

Taustalla ovat keskustelut kaupungin kanssa. Lehto on saanut kaupungilta kahdesta eri osoitteesta tiedon, että kaupungin noin 10 000 euron tuki loppuu tai vähenee radikaalisti.

Lehto sanoo, ettei hän lähde sopimaan ensi kesän keikkoja ja varailemaan laivoja ja erilaisia tiloja, jos joutuukin perumaan kaikki sovitut keikat sen vuoksi, ettei tapahtumalla olekaan rahaa järjestää sitä.

Tähän asti hän on aina sopinut keikat etukäteen, vaikka kaupungin tuki on selvinnyt vasta keväällä.

– Nyt kaupungin viesti oli niin selkeä, etten uskalla tehdä mitään.

”Puistokonsertti oltava ilmainen”

Timo Lehto on näreissään siitä, että on saanut neuvoja esimerkiksi siihen, että suositusta, ilmaisesta puistokonsertista tehtäisiin maksullinen tapahtuma, jotta yhdistys saisi tästä rahaa tapahtuman järjestämiseen.

– Alueen aidoitus maksaa, ja maksullisuus tuo taas omat riskinsä Linnanpuiston puistokonserttiin, Lehto sanoo.

Hän myös pitää paradoksaalisena sitä, että kaupunki neuvoo tapahtuman tekemisessä, vaikkei ole enää halukas tukemaan sitä.

Lehdon mukaan tapahtuman voisi pelastaa iso pääsponsori, joka lähtisi taloudellisesti tukemaan festivaalia.

”Tuki ei lopu”

Kulttuuripäällikkö Janne Nieminen sanoo, ettei kaupungin tuki lopu. Sama viesti on viestintäpäällikkö Tiina Vahtokarilla.

– Väite ei pidä paikkaansa. Linna Jazz on meille tärkeä tapahtuma. Olemme esimerkiksi kaupungin viestintäbudjetista uusineet tapahtuman visuaalisen ilmeen yhteistyössä Linna Jazzin kanssa, Vahtokari kertoo.

Vahtokarin mukaan kaupungin tuet eivät kuitenkaan ole automaatio.

Kaupunki uusi vuonna 2017 markkinointiyhteistyön linjat. Se tarkoittaa sitä, että kaupunki toivoo tukemiltaan tapahtumilta kehittämistä.

Nykyään erilaisia tapahtumia järjestetään yhä enemmän ja ammattimaisemmin.

– Se on nostanut kävijöiden odotuksia kaikkia tapahtumia kohtaan. Sen vuoksi kehittämistä olisi hyvä miettiä. Käsittääkseni Hämeenlinnan soitannollinen kerho nyt miettii tapahtuman tulevaisuutta. Odotan mielenkiinnolla, millaisia linjauksia hallitus tekee, Janne Nieminen pohtii.

Hallitus pohtii tulevaisuutta

Linna Jazzin taustalla on Hämeenlinnan Soitannollinen kerho, jolla ei ole varallisuutta. Puheenjohtajana toimii tällä hetkellä Jukka Lindberg.

Lindberg rauhoittelee tilannetta ja toteaa, että yhdistys on järjestäytynyt ja selvittää syksyn aikana, millaisia edellytyksiä tapahtumalla on jatkaa.

– Yksi vaihtoehto on lopettaa, mutta ensin tutkimme ihan rauhassa, millaiset mahdollisuudet tässä on, ja löytyykö esimerkiksi ulkopuolista rahoitusta tapahtumalle. Kokoamme nyt vaihtoehdot ja tiedotamme asiasta sitten, Lindberg kertoo.

Lindberg on samaa mieltä Lehdon kanssa siitä, että kaupungin tukien pitäisi olla tiedossa hyvissä ajoin, ja ne voisivat olla esimerkiksi 2–3 vuoden määräaikaisia sopimuksia.

Tuki ja tapahtuma kutistunut

Lehdon mukaan Linna Jazz sai alkunsa, kun silloinen kaupunginjohtaja Tapani Hellstén toivoi kaupunkiin omaa jazz-festivaalia vuonna 1999. 2000-luvun alussa kaupunki tuki tapahtumaa 17 000 eurolla.

Vähitellen tukea on leikattu muutamalla tonnilla vuosittain. Samalla myös tapahtumaa on pienennetty. Esimerkiksi lauantain jazz-risteilyä ei ole enää tehty eikä lasten konserttia Graniittilinnaan.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset