fbpx
Kaupunkiuutiset

Ensin oltiin kuin siat pellossa, nyt jo vähän osataan – Tyhjän pesän vaihe vaatii totuttelua

Ani Kellomäki Kuva: Muu
Ani Kellomäki. Kirjoittaja on sairiolaistunut toimittaja ja tietokirjailija.

Lapset muuttivat pois kotoa kuukausi sitten. Ajanlasku on muuttunut. Eletään koko loppuelämän kestävää vaihetta jkl.

Esikoinen muutti kotoa jo pari vuotta sitten. Sitten korona toi hänet hetkellisesti takaisin, ja viimeisimpänä kesätyö muutamaksi kuukaudeksi. Kuopuksen muutto kotoa asettui samalle kuukaudelle kesätöiden loppumisen kanssa, joten alkukoti tyhjeni kerralla. Oli siinä vähän totuttelemista.

Olin ehtinyt käsitellä isoimmat lapsiperhe-elämän loppumiseen liittyvät haikeudet ensimmäisen muuton aikana, mutta nyt riitti uutta ihmettelemistä. Olemme murun kanssa kaksin. Sellaista elämää olemme viimeksi eläneet 23-vuotiaina.

Normaalit rutiinit katosivat

Ensimmäisen viikon elimme ihan pellossa. En muistanut kertaakaan käydä suihkussa. En tiedä mistä se johtuu. Ei hygieniani ennenkään ole ollut sidoksissa lasten elämänrytmiin, lukuunottamatta sitä, kun esikoinen vauvana oksensi suoraan suuhuni ja kaikki ilmeiset vaippakerrat. En vain muistanut.

Emme tainneet viikon aikana tehdä yhtään ruokaakaan. Havahduimme nälkään ja voitelimme leivän, tai lähdimme – riemastunutta synnillisyyden tunnetta hekumoiden – autokaistalle.

Unohduin istumaan töiden ääressä illan pimeisiin, vaikka tarkoituksena kai on, ettei ihan kaikki yhtäkkiä vapautunut aika siihen Molokin kitaan imeytyisi. Arki oli hukassa, kun kaksi sitä parikymmentä vuotta paikalleen paaluttanutta elementtiä oli poissa.

Arki alkoi löytää uomiaan

Voin ilokseni ilmoittaa, että nyt täällä jo koko lailla osataan olla. Olemme tajunneet, että jomman kumman meistä on tehtävä tiskit ja pyykit, jos niiden halutaan tapahtuvan. Enää ei saa ulkoistettua imurointia pilkkahintaan tai marttyyrikiristelyllä. Hitto soikoon, perustimme jopa siivouspäivän!

Yhteydenpitokin alkaa löytää uomiaan. Maaninen tarkisteluviestintä on vaihtunut kuulumisten vaihtoon. “Oi jee!” tai “Nonni!” riittää, kun minä intoilen jostakin, joka ei nuorten elämässä mahdu kiinostavimpien asioiden kärkikymppiin, kuten ihan älyttömän hyvän makuinen omena, pihalle istutetut tyrnit ja daalia, joka siis edelleen vaan jaksaa kukkia, vaikka on kukkinut jo ihan tajuttoman kauan!

Suhteiden ylläpito tärkeää

Jälkeen lasten -ajanlaskun tärkeimmät haasteet eivät enää liity arjen hallintaan, vaan suhteiden ylläpitämiseen, läheisyyden jatkumiseen. Se on vanhempien hommaa.

Parikymppisten elämän kuuluukin olla täynnä paljon kiinnostavampaa, kuin alkukodin ainaiset puutarhapäivitykset. Samalla tänne kuitenkin selvästi halutaan tulla. Kuulumisia vaihdetaan mielellään ja perheyhteyden ylläpitämiseen halutaan panostaa.

Niinpä päivälliskutsuja vetämään, peli-iltoja ilmoille, kahvitreffejä kauppareissun yhteyteen ja niitä nopeita päivityksiä työmatkalla nähdyistä pörröisistä vasikoista. Sisältöä tärkeämpää on niissä välittyvä tunne.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset