fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Entä jos elämä onkin sarja loppuunpalamisia? Hämeenlinnalaiset kuvaajat purkivat kokemuksensa ajatuksia herättävään lyhytelokuvaan

Toni Rasinkangas ja Pasi Vähänen tekivät ajatuksia herättävän lyhytelokuvan suomalaisen marttyyrin mielenmaisemasta.
Toni Rasinkangas panee itsensä likoon myös näyttelijänä käsikirjoittamassaan lyhytelokuvassa. Hän ja Pasi Vähänen halusivat tuoda esille sen, miltä elämän suorittaminen tuntuu jaksamisen kulissien takana. Kuva: Pasi Vähänen
Toni Rasinkangas panee itsensä likoon myös näyttelijänä käsikirjoittamassaan lyhytelokuvassa. Hän ja Pasi Vähänen halusivat tuoda esille sen, miltä elämän suorittaminen tuntuu jaksamisen kulissien takana. Kuva: Pasi Vähänen

Väittävät, että tuli puhdistaa, mutta milloin? Entä, jos elämä onkin sarja loppuunpalamisia. Milloin tulee se viimeinen kerta?

Näin alkaa 22. tammikuuta Youtubessa julkaistava lyhytelokuva Burnout, jonka avulla hämeenlinnalaiset Toni Rasinkangas ja Pasi Vähänen haluavat ravistella katsojansa ajattelemaan

Käsikirjoituksen tehnyt Rasinkangas kertoo, että lyhytelokuva on osin omakohtainen.

– Ensimmäisestä burnoutistani oli kulunut melkein kaksi vuotta, kun tuli toinen. Siihen osasi onneksi jo vähän paremmin varautua tiettyjä merkkejä seuraamalla. Se ei ollut niin paha.

Kun videoprojekteja valokuvaamisensa oheen viritellyt Pasi Vähänen ehdotti ystävälleen yhteisen lyhytelokuvan tekemistä aiheesta, Rasinkangas oli heti valmis.

– Pääsin aiheeseen yllättävänkin nopeasti todella syvälle. Tein pari versiota tekstistä ennen kuin aloitimme kuvaukset.

Rasinkankaan mukaan elokuvan päähenkilö on päivitetty versio marttyyrista.

– Hahmo on useamman henkilön ruumiillistuma, mutta siinä on myös minua itseäni.

Miltä elämän suorittaminen tuntuu?

Pasi Vähänen on Rasinkankaan tavoin kiinnostunut kuvaamaan syvällisiä, elämää koskettavia aiheita.

– Halusin ensimmäisessä lyhytelokuvassani dramatisoida ja välittää, miltä elämän suorittaminen voi tuntua jaksamisen kulissien takana. Ihailemme selviytymistarinoita mutta selviytyminen edellyttää kaikenlaisten tunteiden kohtaamista.

Vähäsen mukaan liikkuvan kuvan ja äänimaailman yhdistäminen tarjoaa kuvasarjaakin kokonaisvaltaisemman ja dramaattisemman tarinallisen kokemuksen.

– Se on myös katsojalle helpommin tulkittava media.

Millaista oli kuvata hyvää kaveria?

– Tonin kanssa ymmärrämme hyvin toisiamme ja meillä on valokuvaajina ja elämän ihmettelijöinä samanlaisia kokemuksia ja tavoitteita. Voimme luottaa siihen, että toisiltamme ulostuleva laatu on mietittyä, ammattimaista ja kunnianhimoista.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Toni Rasinkangas esiintyy itse käsikirjoittamassaan Burnout- lyhytelokuvassa, jonka hän ideoi ja tuotti yhdessä kuvaaja Pasi Vähäsen kanssa.

Suokohtaukseen haluttiin mikamyllylämäisyyttä

Lyhytelokuva on kuvattu studiolla Kantolassa, Hämeenlinnan keskustassa ja Rengossa Heinisuolla. Suokohtaukseen tekijät halusivat tiettyä mikamyllylämäisyyttä, jossa päähenkilö rämpii suolla ja yrittää sytyttää itsensä tuleen.

– Se edustaa meille suomalaista katkeroitunutta tai marttyyrihenkistä ihmistä, joka ei löydä ulospääsyä kehästään vaikka ehkä haluaisikin salaa, Rasinkangas avaa.

Hän paljastaa, että taustalla on tositarina. Eräs ihminen yritti vuosikymmeniä sitten itsemurhaa samalla tavalla.

– Se epäonnistui.

Rasinkangas mietti käsikirjoitusta tehdessään, mitä henkilö saattaisi vastaavassa tilanteessa ajatella.

– Pohtiiko hän, että on niin surkea ihminen, ettei onnistu edes päättämään päiviään?

Jääkö minua kaipaamaan kukaan?

Rasinkangas uskoo, että itsemurhan mahdollisuus käy synkimmällä hetkellä monen uupuneen mielessä.

– Ihan eri asia sitten on, lähteekö sitä oikeasti toteuttamaan ja jos, niin miten. Varmaan aika moni kelaa sitä, jääkö minua kaipaamaan kukaan. Se on jollain sairaalla tavalla jopa romanttinen ajatus.

Rasinkangasta houkuttaisikin jatkaa teeman parissa vielä joskus myöhemmin, kenties uuden lyhytelokuvaprojektin muodossa.

– Millaiset hautajaiset minulle järjestetään? Olisivatko ne minun näköiseni?

Burnout

Käsikirjoitus Toni Rasinkangas, kuvaus ja leikkaus Pasi Vähänen

40-vuotias Rasinkangas on Hämeen Sanomien kuvaava toimittaja. Hän pääsi valokuvillaan vuonna 2020 Finnish Photo Awards -kilpailun ja 2019 Vuoden luontokuva -kilpailun finaaliin.

43-vuotias Vähänen on hämeenlinnalainen ammattivalokuvaaja, joka tunnetaan erityisesti tunnelmallisista muotokuvistaan, voimakkaista muotikuvistaan sekä voimauttavista fantasiakuvistaan.

Lyhytelokuva Burnout on katsottavissa Youtubessa 22.1.2022.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset