Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Entinen kauppakeskus Linna muuttuu ainakin vuoden ajaksi taiteen kehdoksi

Yleisö pääsee tutustumaan taiteeseen ilmaiseksi.
Tyhjentyneen kauppakeskus Linnan keskiosaan syntyy kolmivaiheinen taideprojekti. Kaupunkilaiset pääsevät ilmaiseksi katsomaan taideprojekteja. Kuva: Esko Tuovinen
Tyhjentyneen kauppakeskus Linnan keskiosaan syntyy kolmivaiheinen taideprojekti. Kaupunkilaiset pääsevät ilmaiseksi katsomaan taideprojekteja. Kuva: Esko Tuovinen

Vuosia tyhjillään seisoneeseen Kauppakeskus Linnaan saadaan ainakin vuodeksi vipinää.

Rakennukseen suunnitellaan kolmivaiheista taideprojektia, joilla tavoitellaan valtakunnallista näkyvyyttä ja keskustan vetovoiman lisäämistä. Kävijöitä odotetaan myös muualta Suomesta.

Hämeenlinnan kaupunki solmii taideprojektista kumppanuussopimuksen Upeart ry:n kanssa.

Upeart järjestää Upea-kaupunkitaidefestivaaleja. Kaksi vuotta sitten se toteutti Kantolan siilojen jättikokoisen muraalimaalauksen, jonka teki taiteilija Guido van Helten.

Kaupunginhallitus käsittelee kumppanuussopimusta ensi maanantaina.

 

Asian kaupunginhallitukselle valmistelleen kulttuuripäällikkö Janne Niemisen mukaan taideprojekti tutkii muuttuvien keskustojen uutta roolia kulttuurin ja tapahtumien alustana sekä taiteen hyödyntämistä kaupunkikeskustojen muutoksessa.

Nieminen kertoo, että kauppakeskuksen käyttäminen keksittiin kollektiivisessa aivomyrskyssä, jossa oli hänen lisäkseen edustajat Upeartista ja Linnan Kehityksestä.

Nieminen ei vielä halua kertoa taiteilijoista tai teosten luonteesta tarkemmin, sillä siitä järjestetään erillinen lanseeraus hiukan myöhemmin syksyllä.

 

Upeart ja kaupunki toteuttavat taideprojektin ensimmäisen ja kolmannen vaiheen. Upeart muokkaa kauppakeskuksen tiloja taidetapahtumille sopiviksi ja tuo ensimmäiset taiteilijat käynnistämään hankkeen.

Ensimmäinen vaihe alkaa jo tänä syksynä. Sen toteuttavat useat kansainvälisesti tunnetuiksi kuvatut taiteilijat. Heidän määräänsä ei ole vielä lyöty lukkoon.

Tuloksia yleisö pääsee katsomaan marras-joulukuussa. Pääsymaksua tiloihin ei peritä.

Toinen vaihe toteutetaan heti keväällä 2020, paikallisin voimin: yhteistyötä tekevät Hämeenlinnan taidemuseo, hämeenlinnalaiset taiteilijat sekä lapset ja nuoret. Tämä on tarkoitus rahoittaa perintövaroista, joita voidaan osoittaa osallisuuden ja yhteisöllisyyden edistämiseen kulttuurin ja taiteen keinoin.

Kolmas vaihe käynnistyy vuoden päästä syksyllä. Sen rahoittamiseen haetaan aikanaan myös kaupallisia kumppaneita.

 

Tämänsyksyinen käynnistys rahoitetaan kulttuuripalvelujen ostona ja kaupunginhallituksen kumppanuussopimukseen osoittamalla tuella. Tueksi ensimmäiselle vaiheelle esitetään 14000 euroa.

Kaikkien kolmen vaiheen yhteiskustannusta ei ole kulttuuripäällikkö Niemisen mukaan vielä haarukoitu.

Projekti päättyy viimeistään talon purkamiseen.

Kiinteistön omistavan City Kauppapaikat Oy:n edustajan kanssa tehdään puolestaan sopimus, joka oikeuttaa tilojen käyttöön.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset