Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Entisaikaan hääpuku saattoi olla musta, valkoinen tai jotain muuta – Mitä hääpuvun väri kertoi kantajastaan?

Hääpuku kaupunginmuseon kuukauden esineenä.
Fredrika Simontyttären kukkakuvioinen hääpuku on 1840-luvulta.

Valkoista pidetään perinteisenä hääpuvun värinä, mutta vielä 1800-luvulla länsisuomalainen morsiuspuku oli itse asiassa usein musta. Musta puku vaihtui 1800-luvun lopulla värilliseen ja sitten valkoiseen asuun.

Värillisissä asuissa suosittiin yleensä vaaleita sävyjä. Näitä pukuja voitiin häiden jälkeen käyttää parempana vaatteena kirkossa ja muissa juhlavissa tilaisuuksissa.

Valkoisesta statussymboli

Valkoisten pukujen muotiaallon aloittajana toimi Englannin kuningatar Victoria häissään 1840. Samaan aikaan siirtomaista tulevan valkoisen ohuen puuvillan saatavuus parani, joten valkoinen puku oli nyt useamman morsiamen hankittavissa.

Epäkäytännöllinen valkoinen puku oli varakkuutta korostava statussymboli, joka ei oikein soveltunut muuhun käyttöön. 1800-luvun loppupuoliskolla suomalainenkin säätyläistö otti uuden muodin käyttöönsä ja muut kansankerrokset seurasivat perässä.

Kukkakuosia 1800-luvulta

Kaupunginmuseon elokuun esineenä on Fredrika Simontyttären kukkakuvioinen hääpuku. Hänet vihittiin puvussa 6.4.1847 Vanajassa asuneen rusthollari Fredrik Fredrikinpojan kanssa.

Tämä biedermeierpuku sekä eri aikakausien mustia ja valkoisia hääpukuja on nähtävillä Museo Skogsterin hääaiheisessa näyttelyssä Kunnes kuolema erottaa.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset