fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

HPK-lähtöiset valmentajat tekevät uraa Saksassa – Löwen Frankfurtista on tullut ihan hämeenlinnalaisten vetämä

Matti Tiilikainen (istumassa) ja Valtteri Salo nauttivat lomallaan Hämeenlinnan luonnosta ja rauhasta. Kuva: Lea Karmala
Matti Tiilikainen (istumassa) ja Valtteri Salo nauttivat lomallaan Hämeenlinnan luonnosta ja rauhasta. Kuva: Lea Karmala

Saksan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavassa Löwenn Frankfurtissa sekä valmentajat että huoltaja ovat lähtöisin HPK:sta. He ovat tehneet aiemmin hommia Kerhon juniorijääkiekossa. Päävalmentajana on Matti Tiilikainen, hänen apulaisenaan Marko Raita, maalivahteja luotsaa Valtteri Salo, ja huollon puolella hommia paiskii Lasse Jokinen.

Suomen-lomallaan Tiilikainen ja Salo viivähtivät hetken Linnanpuistossa kertomassa kuulumisiaan ennen palaamistaan Keski-Eurooppaan.

 

HPK-nelikosta sopimuksen Löwenin kanssa solmi ensimmäisenä Raita.

– Sitten seura haki päävalmentajaa ja otti yhteyttä meikäläiseen. Valtsu tuli mukaan kuvioihin, kun etsittiin maalivahtivalmentajaa. Minulla päätöksen tekemisessä oli monta vaihetta, kun on lapsia ja muuta, mutta perhekin oli aika nopeasti valmis seikkailuun, Tiilikainen kertoo.

– Minulla asia oli nopeasti selvä. Taisi olla samana päivänä puhelusta, kun vastasin, että kyllä tulen, Salo muistelee vuoden takaista tilannetta.

Kun Löwenissä tiedusteltiin, mistä joukkue saisi huoltajan, Tiilikaiselle tuli heti mieleen Jokinen.

– Olen asunut Hämeenlinnassa 30 vuotta ja ollut HPK:ssa 20 vuotta, niin en ensimmäiseksi ajatellut kysyä huoltajaa Jokereista, hän nauraa.

 

Kaikille neljälle kerholaiselle sopi viime peleissä oikein hyvin ottaa seuraava askel uralla ulkomailla.

– Ammatillisesti haaste oli niin hieno, että siihen kannatti tarttua. Ja onhan se meille kaikille upea elinikäinen kokemus. Lätkä on aina lätkää, ja itsellä helpotti, kun oli tuttuja ympärillä. Enemmän nostankin hattua perheelle, sillä heidän arkensa on oikeasti muuttunut minuun verrattuna, Tiilikainen kiittää vaimoaan Moonaa ja poikiaan, 6-vuotiasta Einoa ja 2,5-vuotiasta Iivoa.

Moona on ammatiltaan opettaja, ja hän on tehnyt Frankfurtissa osa-aikaisesti töitä suomalaisessa koulussa. Eino aloittaa syksyllä saksalaisen koulun.

 

Kausi Löwenissä (suomeksi leijona) päättyi tänä keväänä runkosarjassa voittoon ja finaaleissa hopeaan. Ensi kauden jälkeen seura todennäköisesti nousee maan pääsarjaan. Joukkueessa pelaa yksi suomalainen, Roope Ranta.

Hämeenlinnalaiset on otettu Löwenissä mainiosti vastaan. He kehuvat, että asiat hoidetaan prikulleen ja ihmisistä pidetään huolta. Fanitkin ovat lämmenneet, vaikka alkuun epäilyksiäkin ilmeni.

– Siitäkään ei ole missään nimessä meille haittaa, että HPK voitti suomenmestaruuden ja Suomen miehet ja nuoret maailmanmestaruuden, he hehkuttavat.

HPK:n mestarijoukkueesta Tiilikainen on valmentanut sen kaikkia omia kasvatteja, kuten Jere Innalaa, Eetu Tuulolaa, Otto Paajasta, Robert Leinoa, Petteri Nikkilää ja Markus Niemeläistä sekä myös Valtteri Puustista ja Niclas Almaria. Salo taas on luotsannut muun muassa Ukko-Pekka Luukkosta, joka loistaa nyt tähtenä Amerikassa.

– Tosi hienoa, että on niin monta mestaria on pelannut omissa junioreissa. Koko HPK-Juniorijääkiekon pitää olla siitä ylpeä, on siinä sitten ollut huoltajana, joukkueenjohtajana tai muuna, Tiilikainen sanoo.

 

Työkielenä Löwenissä on englanti, mutta saksakin alkaa härmäläisiltä jo vuoden jälkeen sujua. Maan viidenneksi suurimmassa metropolissa he vakuuttavat viihtyvänsä hyvin.

– Frankfurt on todella iso mutta kiva ja nätti. Itse asun jäähallin lähellä, Matti kaupungin toisella puolella. Meillä kaikilla on seuran kämpät viimeisen päälle ja autot ja muut, Salo kertoo.

Suomesta kaksikko sanoo kaipaavansa paitsi läheisiä ihmisiä myös ruisleipää ja lempijuustoaan sekä kotiseudun luontoa ja rauhaa.

Itse jääkiekko on Saksassa pienempi laji kuin Suomessa, mutta fanikulttuuri on voimissaan. Löwenin otteluissa käy keskimäärin 5 000 katsojaa 7 000 hengen hallissa.

– Ne aloittavat tunti ennen peliä ja lopettavat tunti pelin jälkeen – neljän tunnin urakka. Ja se meteli on aika uskomaton.

 

Kaikilla suomalaisilla on sopimus Löweniin vielä ensi kaudesta. Kun Hämeenlinnassa on pohdittu HPK:n seuraavaa valmentajaa, ainakin Tiilikaisen ja Ilvestä valmentavan Valtterin isonveljen Olli Salon nimet ovat jo nousseet huulille.

Matti Tiilikainen ja Valtteri Salo palaavat pian lomaltaan Frankfurtiin, mutta takaisin Hämeenlinnaan he tulevat käymään jo 5.8., sillä Löwen osallistuu HPK:n järjestämään 90-vuotisjuhlaturnaukseen 9.–10.8. Heidän joukkueensa asuu tuolloin Aulangolla ja aloittaa jääharjoittelunsa vasta Suomessa.

 

Matti Tiilikainen

Syntynyt 20.10.1987 Hämeenlinnassa.

Pelasi hyökkääjänä HPK:n juniorijoukkueissa A-junioreihin asti.

Apuvalmentajana ja päävalmentajana vuodet 2008–18 HPK:n B- ja A-junioreissa.

Voitti SM-kultaa HPK:n A-junioreiden päävalmentajana 2017.

 

Valtteri Salo

Syntynyt 29.1.1990 Hämeenlinnassa

Pelasi maalivahtina HPK:n juniorijoukkueissa A-junioreihin asti.

Voitti SM-hopeaa B-junioreissa 2008.

Pelasi FPS:ssa Forssassa Suomi-sarjaa kaudet 2011–13.

Valmensi HPK:n juniorimaalivahteja vuodet 2014–18.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset