fbpx
Kaupunkiuutiset

Epätietoisuutta soten ympärillä – sotea valmistelleet organisaatiot on ajettu lähes alas, juuri kun pitäisi alkaa rakentaa uutta

Monet sote-valmistelijat ovat palanneet vakituisiin töihinsä ja on epäselvää, saadaanko heidät takaisin sote-reen matkaan.

Sotea valmistelleet organisaatiot ja Maakuntien tilakeskus odottavat tällä hetkellä hallitusohjelman valmistumista. Sen jälkeen selviää, lähdetäänkö organisaatioita ajamaan takaisin ylös.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ilmoitti torstaina, että tuleva sote-uudistus pohjautuu 18 maakuntaan niin kuin Juha Sipilän (kesk.) hallituksen malli.

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Pasi Pohjolan mukaan on vielä täysin auki, mitä valmisteluorganisaatioille tapahtuu ja miten tulevan hallituksen sote-uudistusta lähdetään toteuttamaan.

– Nämä asiat riippuvat pitkälti poliittisista ja hallitusohjelman linjauksista, Pohjola sanoo.

Organisaatioiden tulevaisuus epäselvä

Kun edellisen hallituksen sote-hanke kaatui, valmisteluorganisaatioita ruvettiin ajamaan alas.

– Maakunnissa on vielä töissä jonkin verran henkilöitä, mutta merkittävä osa heistä poistuu kesäkuun loppuun mennessä, Pohjola kertoo.

Hän ei osaa vielä sanoa, kootaanko valmisteluryhmät takaisin kasaan. Moni maakunnissa sotea valmistellut henkilö on palannut takaisin vakituisiin töihinsä kuntien, kaupunkien ja sairaanhoitopiirien palvelukseen, josta he olivat lainassa.

Heidän osaamiselleen olisi käyttöä myös tulevan soten valmistelussa.

– Heillä on kokemusta ja osaamista, jota mielellään hyödynnettäisiin.

Ongelmaksi saattaa kuitenkin muodostua se, haluaako kunnat ja kaupungit päästää työntekijöitään uuden sote-uudistuksen valmisteluun.

Maakuntatason suunnitelmat ovat toistaiseksi epäselvät, mutta ministeristötasolla tarvitaan Pohjolan mukaan varmasti organisaatio, jossa tehdään ainakin lakivalmistelua ja siihen liittyviä selvityksiä.

Maakuntien liitossa sotea valmisteli viime hallituskauden aikana noin 800 työntekijää, joista kokoaikaisia oli noin 300 ja osa-aikaisia noin 500.

Valmiustilaan vieminen jatkuu

Soten kaatumisen jälkeen myös Maakuntien tilakeskuksen toimintaa alettiin ajamaan valmiustilaan.

Yksi Maakuntien tilakeskuksen päätehtävistä on ollut kerätä tietoa kuntien sekä sairaanhoito- ja erityishuoltopiirien kiinteistöistä. Näitä tiloja yhtiön oli määrä vuokrata maakunnille.

Maakuntien tilakeskuksen väliaikainen toimitusjohtaja Jukka Latvala otti Rinteen uutisen maakuntapohjaisesta sotesta ilolla vastaan. Se ei kuitenkaan aiheuta toimenpiteitä.

– Toistaiseksi jatkamme yhtiön valmiustilaan viemistä, joskin eilen tuli pieni hyvänolon tunne tulevaisuutta kohtaan, Latvala sanoo.

Yhtiön henkilöstömäärä on vähentynyt 23:sta kolmeentoista ja kesäkuun lopussa alasajon pitäisi olla valmis. Silloin organisaatiossa on jäljellä seitsemän työntekijää, jotka pitävät yllä valmiustilaa ja tekevät tiedon keruuta sekä analysointia.

Syksyllä selviää tarkemmin

Tällä hetkellä Maakuntien tilakeskuksessa odotetaan hallitusohjelman valmistumista.

Latvala uskoo, että syksyllä selviää tarkemmin, mitä he rupeavat tekemään.

– Meidän tekeminen on sen verran konkreettista, että sen käynnistäminen vaatii luvan ja toimintaohjeet viedä asioita eteenpäin.

Jos tulevaa sotea lähdetään rakentamaan maakuntamallilla, Latvala toivoo, että he saavat suunnilleen saman ryhmän koottua kasaan.

– Kahden viime vuoden aikana henkilöstö on valikoitunut aika kovan prässin ja rekrytointien läpi, joten ilman muuta toivoisin, että päästäisiin jatkamaan samalla porukalla.

Yhtiössä oli soten kaatumisen jälkeen yt-neuvottelut, mutta irtisanomisilta vältyttiin, koska osa työntekijöistä palasi omiin organisaatioihinsa, osa vaihtoi työpaikkaa ja määräaikaisia sopimuksia loppui.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset