Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Epävarmuus parkkipaikasta huolettaa autoilijoita - 81 prosenttia jättää ajoittain menojaan väliin parkkiongelmien vuoksi

Neljäsosa suomalaisista yrittää sinnitellä pysäköinnissä kolikoilla ja korteilla, mobiilisovellusta käyttää joka neljäs. Kuva: AP Sarjanto

Suomalainen autoilija ei halua ottaa riskiä, että joutuisi etsiskelemään vapaata parkkiruutua. Ennemmin jätetään kokonaan menemättä, jos on epäilys, että saattaisi mennä korttelin kiertämiseksi.

EasyParkin kyselyyn vastanneista autoilijoista peräti 81 prosenttia jättää menoja väliin, koska arvioivat, että parkkipaikan löytäminen saattaa olla vaikeaa. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi viihdetapahtumat ja ostoskeskukset. Eli ainoastaan 19 prosentille ei ole merkitystä, millaiset pysäköintimahdollisuudet kohteessa on ja kuinka vaivatonta siellä ylipäätään on toimia moottoriajoneuvon kanssa.

– Mieluummin jäädään kotiin kuin etsiskellään pysäköintitilaa. Tämä tieto on erittäin merkityksellinen esimerkiksi tapahtumajärjestäjille ja kauppiaille. Miksei myös kuntien kaavoittajille ja pysäköinninsuunnittelijoille. Onhan se karmea tilanne, jos iso osa potentiaalisista kävijöistä jää saapumatta jo pelkästään pysäköinnin hankaluuden takia. Se vaikuttaa suoraan liiketoiminnan tuottoihin, EasyPark Suomen maajohtaja Aleksi Kolehmainen sanoo.

 

Toki parkkitilan löytämisen vaikeus ei koske vain liiketoiminnan harjoittajia, vaan myös esimerkiksi julkisia liikuntapaikkoja ja nähtävyyksiä.

– On tärkeää huomata, että kyse on käytännön lisäksi mielikuvista. Neljä viidestä jättää toisinaan itseään kiinnostavan paikan väliin nimenomaan arvionsa vuoksi. Siksi tullaankin mielikuviin. Pysäköimisen vaivattomuutta kannattaa edistää kaikin tavoin. Esimerkiksi parkkipaikkanavigaattorilla, pysäköintimaksun maksamisen kätevyydellä, kaiken ylimääräisen muistamisen minimoimisella ja parkkihalleissa vaikkapa kamerapysäköinnillä, Kolehmainen jatkaa.

Tiedot selviävät pysäköintipalveluja tarjoavan EasyParkin tammikuussa Suomessa teettämästä kyselytutkimuksesta, johon vastasi 1042 Suomessa asuvaa autoilijaa. Vastaajista 56 prosenttia oli miehiä ja 44 prosenttia naisia.

 

Valitettavan moni autoilija kertoo saaneensa edellisvuoden aikana pysäköintivirhemaksun. Viime vuonna yli joka kymmenes joutui äkkipotin yllättämäksi. Vain noin joka neljäs vastaaja on ajohistoriansa aikana jäänyt ilman pysäköinninvalvonnan miinusmerkkistä rahakirjettä.

Yleisimmäksi syyksi saamilleen parkkisakoille autoilevat näkevät sen, että asioiden hoitamiseen kuluu odotettua kauemmin. 65 prosenttia sanoo niin. Toiseksi yleisimmäksi sanotaan tarkoituksellista pysäköimistä luvattomalle paikalle.

Suomessa yhä varsin moni maksaa pysäköintinsä kolikoilla tai korteilla. Mobiilisovellusta käyttää joka neljäs.

– Vain neljäsosa suomalaisista ei usko vaihtavansa mobiilipysäköintiin. 38 prosenttia nykyisistä kolikkomaksajista joko harkitsee jo tai uskoo tulevaisuudessa harkitsevansa mobiilia. Se on erinomainen uutinen heidän kukkaroilleen, Kolehmainen päättää.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset