fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Eräs Teatterissa on taas vauhti päällä

Parisuhteiden pyörteet jatkuvat ja ensi-illassa tarjoillaan teetä vaikka väkisin.
Liisa Virtanen ohjaa syksyllä ranskalaista bulevardikomediaa, joka kertoo huono-onnisen harrastajateatterin kommelluksista. Jorma Kukkonen selvittelee parisuhteen iloja ja suruja musiikin avulla ohjelmakokonaisuudessa Eräitä suhteita.

Syksyllä ilmojen kylmetessä ja lehtien putoilleessa uusi näytäntökausi kolkuttelee Eräs Teatterin ovella.

– Olemme siitä harvinainen harrastajateatteri, että emme tee kesällä mitään, Liisa Virtanen sanoo.

– Kevään viimeisiä esityksiä vedettiin huhtikuussa ja sitten on huilattu. Kun kaikki käyvät kuitenkin töissä, on huomattu, että voimia täytyy jossain vaiheessa päästä keräämään.

Elo-syyskuun aikana on lämmitetty keväällä täysiä katsomoita vetänyt ohjelmakokonaisuus Eräitä suhteita, joka palaa näyttämölle neljä kertaa 5. lokakuuta alkaen. Esityksessä käsitellään musiikin ja runojen keinoin ihmiselon ihaninta ilmiötä eli parisuhdetta monesta näkökulmasta, vakavasti ja huumorilla. Eräs teatterin oma väki on säveltänyt suomalaisten runoilijoiden teksteistä lauluja ja runoista on rakennettu myös näytelmällisiä kohtauksia. Laulujen sävellyksistä ja osin sanoituksista vastaavat ”eräät” Sauli Sipponen, Jorma Kukkonen ja Kari Kupari.

– Olemme toteuttaneet aiemmin runolaulukokonaisuuksia yhteistyössä muiden kanssa, mutta viime vuosina olemme saaneet omiin riveihin vankkaa musiikillista osaamista, Virtanen toteaa.

– Lisäksi teatteri on panostanut äänentoistotekniikkaan, joten tältä rintamalta on jatkossakin odotettavissa uutta.

Esityksen runoilijoita ovat muiden muassa Satu Hassi, Arno Kotro, Juhani Peltonen, Tommy Tabermann, L.Onerva ja Arja Tiainen.

– Tekstit kuvaavat ihmisiä monissa eri elämäntilanteissa ja ehkä siksi se on löytänyt niin hyvin yleisönsä, Jorma Kukkonen pohtii.

– Välillä ollaan hyvin koskettavissa tai surullisissakin tunnelmissa ja sitten vedetään rempseästi överiksi. Esityksessä on mukana myös tiukkapipoinen rouva Smythers. jonka näkökulmat edustavat 1800-luvun viktoriaanista arvomaailmaa.

Omaa soolotuotantoakin julkaissut Kukkonen on esityksen tuottaja, toinen kitaristi ja yksi laulajista.

– Harrastin teatterin 1980-luvulla asuessani Raumalla, mutta tänne muutettuani se homma jäi, kun liityin kuoroon. Muutama vuosi sitten Tuukat-lauluryhmäämme pyydettiin Eräs Teatterin kanssa hyväntekeväisyyskeikalle ja jäin koukkuun. Toistaiseksi olen pysytellyt visusti musiikin puolella, mutta voisin ehkä näytelläkin, jos pyydettäisiin.

Marraskuun synkkyyden karkottajana nähdään ranskalainen komedia Teetä vaikka väkisin, jonka ohjaavat Liisa ja Jorma Virtanen. Danielle Navarron ja Patrick Haudecoerin kirjoittama näytelmä kertoo esitykseen valmistautuvasta harrastajateatterista, jonka harjoitukset eivät mene aivan putkeen, eikä ensi-iltakaan lupaile hyvää. Teetä vaikka väkisin tarjoillaan 3. marraskuuta alkaen.

– Tilasimme Näytelmäkulmasta viisi eri käsikirjoitusta. Tämä nauratti erityisesti miestäni ihan hirveästi ja luotan hänen vainuunsa, Virtanen kertoo.

– Ranskalaisessa huumorissa on jotain, mikä iskee meihinkin ja kun tarina vielä sijoittuu harrastajateatteriin, pääsemme oikein kunnolla nauramaan itsellemme.

Teetä vaikka väkisin voitti parhaan uutuuskomedian Moliére-palkinnon Ranskassa vuonna 2011. Näytelmän tyylilajia kutsutaan bulevardikomediaksi.

– Bulevardikomedia syntyi Pariisissa 1800-luvun jälkipuoliskolla, Virtanen tietää.

– Sitä voisi hiukan verrata suomalaiseen rillumareihin. Tyylisuunnan aloittajat halusivat haastaa mielestään liian hienon ja ylitaiteellisen ilmaisun kansanomaisemmalla näkökulmalla. Aika paljon siis nauretaan yläluokan hölmöilylle ja ihmissuhteiden kaksinaismoralismille.

Eräs Teatterin yleisöpohja on koko ajan kasvanut ja katsomossa on jo vuosia ollut muitakin kuin ystäviä ja sukulaisia.

– Joudumme silti pohtimaan vetovoimatekijöitä ihan samalla tavalla kuin ammattilaisetkin, Virtanen tunnustaa.

– Harrastajan on kuitenkin tärkeää pitäytyä siinä, mitä pystyy, ehtii ja voi. Haluamme tehdä silloin tällöin hyvää teatteria lapsille ja jotakin piristävää syksyksi, dekkareita tai komediaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset