Kaupunkiuutiset

Erikan innostus kokkaukseen jatkuu

Television Juniori MasterChef kilpailun neljä vuotta sitten voittanut Erika Björkskog, 16, jatkaa innostuneesti ruoanlaittoa ja leipomista sekä reseptien kokeilua ja niiden muokkaamista.

Kesällä hän työllistää itsensä vastaanottamalla yksittäisiä tilauksia ja pitämällä pop up -kahviloita Hyrvälän Herkku -toiminimellään. Viimeksi hän avasi kahvilan kotipiirinsä vanhassa navetassa kesäkuussa pidetyssä avoin kylä -tapahtumassa.

– Porukkaa kävi tosi paljon, muitakin kuin hyrväläläisiä. Tein sinne porkkanakakkua, raparperipiirakkaa, tuoreita korvapuusteja, gulassikeittoa, kinkkuhyrriä.

Nuoren taitajan herkuille on ollut alkukesästä muutenkin kysyntää, sillä hän loihti tarjottavia muun muassa ylioppilasjuhliin. Hän on tehnyt myös lounaita ja iltapalaa lätkäporukalle.

Reseptejä ja inspiraatiota Erika kertoo hakevansa ennen muuta youtube-videoista ja lehdistä. Hän soveltaa omiin ruokiinsa erimaalaisia vinkkejä. Kipinä Italiaan sai sytykettä kokkikisan palkintomatkalla Parman pasta-akatemiaan.

– Italialaista ruokaa olen tykännyt tehdä aina, pastaa, pannacottaa ja muuta. Nyt ovat alkaneet kiinnostaa myös aasialaiset ruoat, kuten sushit ja dumplingit (täytetyt taikinanyytit), hän kertoo.

Ensi innostus leivontaan Erikalla syttyi jo lapsena, kun hän teki pullia yhdessä äidin, mummun ja papan kanssa.

– Erikasta näkee, että hän nauttii ruoanlaitosta. Myös hänen kaksi vuotta nuorempi pikkusiskonsa Anna innostuu välillä kokkaamaan, Tiina-äiti kertoo.

Vanhempien mielestä tytär on saanut työelämästä yrittämisen kautta monella tapaa hyvää kokemusta, sillä siinä oppii kohtaamaan ihmisiä sekä ymmärtämään logistiikkaa ja tapahtumien suunnittelun tärkeyttä.

Björkskogin koko perhe osallistuu mielellään Erikan kokkiuran vauhdittamiseen, sillä he saavat vähän väliä maisteltavakseen uusia herkkuja. Laadunvarmistus kotona toimii saumattomasti.

– Erika kannustaa kaikkia nuoria kokeilemaan ja aloittamaan jollakin helpolla ruoalla. Välillä voi mennä pieleenkin, mutta se ei ole mikään maailmanloppu, Tiina sanoo.

Omiksi kokkisuosikeikseen ja inspiraation lähteikseen Erika nimeää Tomi Björkin ja Jamie Oliverin.

– Nyt olen itse ruvennut miettimään ruoan terveellisyyttä ja alkanut tehdä enemmän kasvisruokia ja vähemmän sokerisia leivonnaisia. Ruoanlaiton kannalta tulevaisuudessa kiinnostavat esimerkiksi hyönteiset ja madot, hän pohtii.

Syksyllä Erika aloittaa toisen vuoden Parolan lukiossa. Toiminimi hänellä oli Jo 12-vuotiaana, ja lukion yrittäjäkurssilla hän perusti myös 4H-yrityksen. Isä Marco Björkskog auttaa häntä kirjanpidossa.

Kouluaikanakin Erika ottaa vastaan pieniä tilauksia, sillä hän uskoo ehtivänsä opintojen ohessa jonkin verran myös kokkaushommiin.

Avoimien pihojen päivänä sunnuntaina 2.7. Erikan pop up -navettakahvila on jälleen avoinna Hyrväläntie 642:ssa kello 13-16.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset