fbpx
Kaupunkiuutiset

Erja ja Leena 
eivät eksy

– Uskaltaisin lähteä nyt kartan ja kompassin kanssa tuntemattomaan metsään, Erja Puumalainen totesi Hämeenlinnan Tarmon suunnistusjaoston keväisen suunnistuskoulun maastoharjoituksissa. Samaa vakuutti Leena Kulmala, joka oli tullut verestämään osin jo unohtuneita suunnistusmuistoja.

Naiskaksikolle kartan ja kompassin yhteensovittaminen sujui kohtuullisen helposti. Molemmat kehuivat suunnistuskoulun henkilökohtaista ohjausta niin teoriatunneilla kuin maastoharjoituksissa. Maastossa oli aina kokenut ohjaaja kulkemassa rinnalla tarvittaessa auttamassa visaisten kysymysten kanssa.

Kesän ja syksyn aikana molempien suunnistus harjoittelu jatkuu ensin Torstairasteilla ja loppukesästä samoillaan jo sienien ja marjojen perässä.

– Kartanluku tässä on vaikeinta. Hiljakseen oppii hahmottamaan missä kohtaa karttalehteä sijaitsee, mutta helpoimman reitin löytäminen seuraavaan kohteeseen, vaatii kyllä aikaa ja pohdiskelua, Erja Puumalainen sanoo.

– Välimatkojen arviointi tuottaa tuskaa, vaikka mittakaava on tiedossa. Karttamerkinnät sinällään eivät ole vaikeita omaksua, opiskelujensakin vuoksi suunnistuskouluun hakeutunut Leena Kulmala kertoo.

Suunnistuskouluun osallistuneista ylivoimainen enemmistö oli naisia. Heistä useimmalla perustavoitteena oli selvitä helposta suunnistusharjoituksesta, mutta taustalla väijyi ajatus omatoimisesta liikkumisesta luonnonhelmassa. Käytännössä kaikki olivat lähtötilanteessa ummikkoja, mutta jo parin harjoituskerran jälkeen harjoitusrata meni sutjakkaasti.

– Kartanluku on tärkein taito aloittelijan suunnistuksessa. Kompassin hyödyntäminen tulee siinä rinnalla, mutta ensin täytyy hallita kartan käyttö, suunnistuskoulua vetänyt Jari Järvinen kertoo.

Tarmo järjesti nyt viidennen suunnistuskoulun.

– Nykyisin suunnistusopetusta järjestetään myös työpaikoilla tyky-toimintana. Osa suomalaisista on etääntynyt luonnosta ja siellä liikkumisesta niin paljon, ettei ole enää uskallustakaan lähteä samoilemaan. Perusasiat voi oppia varsin nopeasti, Jari Järvinen vakuuttaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset