fbpx
Kaupunkiuutiset Iittala

Esa Leppäsen käsissä romut taipuvat taiteeksi – "Tulee vain naivismia, mutta ei se niin huono juttu ole"

Kesänäyttelyistä tuttu taiteilija on mukana Naivismin talvi -näyttelyssä.
Esa Leppäsen metalliveistoksissa on usein eläimiä, kuten kuvassa oleva Maastokettu. Maalauksen nimi on Mitä ihmettä tuo lokki pesee ilman jätevesijärjestelmää. Kuva: Lea Karmala
Esa Leppäsen metalliveistoksissa on usein eläimiä, kuten kuvassa oleva Maastokettu. Maalauksen nimi on Mitä ihmettä tuo lokki pesee ilman jätevesijärjestelmää. Kuva: Lea Karmala

Etelä-Pohjanmaan Lehtimäellä asuva Esa Leppänen toi tällä viikolla maalauksiaan ja metalliveistoksiaan kahden viikon päästä avautuvaan naivistien talvinäyttelyyn. Hän on Iittalassa jo vanha tuttu, sillä hän on ollut mukana kuudessa kesänäyttelyssä.

– Muutamana vuonna olin kesänäyttelyn pohjoisin osallistuja, kun asuimme vielä Kuusamossa. Iittala on ollut hyvä kokemus. Tietojeni mukaan tämä on Suomen vanhin naivistibrändäys, ja tänne taiteilijat varmasti hakeutuvat ensimmäiseksi. Maine on pysynyt hyvänä Ulla Heinosen ja muiden vaikuttajien ansiosta, Leppänen arvioi.

Materiaaleja romuliikkeistä

Metalliveistoksia romuista Leppänen on tehnyt noin 15 vuotta. Iittalassa niitä on ollut mukana viitenä kesänä. Tauluja hän on maalannut jo 40 vuotta, viimeiset kuusi vuotta entistä aktiivisemmin Iittalan-näyttelyn kannustamana.

– Olen tehnyt aina naivistisia töitä. Kova pyristelyhän siinä pikkupoikana oli, kun olisin halunnut oikein valokuvan tarkkaa ja hienoa taidetta tehdä. Aivojen ja käsien yhteys on kuitenkin niin kömpelöä, että siksi tulee vain naivismia, mutta ei se niin huono juttu ole, hän pohdiskelee.

Veistoksiaan varten Leppänen poikkeilee usein romuliikkeisiin aineksia etsimään. Viimeksi löytyi neljä kahvipannua.

– Toivon mukaan ehdin lumitöiden välillä tehdä taidettakin. Iittalan talvinäyttely, joka on yhtä kuin joulunäyttely, on kuitenkin itselleni talven kovin panostus. Toki pari näyttelyä on muuallakin, muun muassa Tampereen Pispalassa, mutta niissä töitä ei todennäköisesti juuri saa myydyksi. Iittalassa on aina myynninkin mahdollisuus, mikä on kumminkin aika tärkeää tässä hommassa, hän sanoo.

Iittala tuttu jo entuudestaan

Iittala tuli Leppäselle tutuksi jo 90-luvun alussa, kun hän kävi yleisönä näyttelyissä. Hän pitää kylää hienona paikkana, kun siellä on vierekkäin sekä turistipyydystä että rauhallisempaa menopaikkaa, kuten taidenäyttely.

Leppäsen talviaiheiset työt ovat niin uusia, että niitä ei ole aikaisemmin nähty näyttelyissä.

– Joulun odotusta kaikille, pari kuukautta sitä joutaa odottaa, hän toivottaa.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset