Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Esa Pethman on jazzlegenda

Maineikas veteraanimuusikko järjestää 80-vuotisjuhlakonsertin teatterissa.
Esa Pethman asettui hetken päähänpistosta muutama vuosi sitten Eila-vaimonsa kanssa Hattelmalaan, jonne heidän tyttärensä perheineen oli muuttanut kolme kuukautta aikaisemmin. Koko klaani sanoo viihtyvänsä Hämeenlinnassa erinomaisesti.

Vuonna 1938 Kuusankoskella syntynyttä Esa Pethmania pidetään yhtenä suomalaisen jazzin merkittävimmistä hahmoista. Hän on saksofonisti ja huilisti, joka on tehnyt monipuolisen uran niin jazzin, klassisen kuin viihdemusiikin alalla. Pethmanille on myönnetty Director musices -arvonimi ja Suomen Jazz-legenda -palkinnon hän sai vuonna 2007.

Jazz on ollut Pethmanin suurin rakkaus teinivuosista saakka.

– Olin käymässä musiikkikaupassa, kun levyltä paukahti kesken kaiken Charlie Parkeria, hän muistelee.

– Sehän oli kerta kaikkiaan villi kaveri ja hänen soittonsa räjäytti tajunnan. Parkerin tekniikan ovat jotkut sittemmin ylittäneet, mutta hänen merkityksensä on valtava.

Pethman kävi keikoilla Kymenlaaksossa, mutta ura urkeni kunnolla vuonna 1959, kun aloitti opiskelun Sibelius-akatemiassa Helsingissä. Melkein saman tien hän löysi itsensä Erkki Melakosken yhtyeestä, jonka solistina oli Laila Kinnunen.

– Saakura, hakivat minut suoraan keikalle ja vielä juhannustansseihin ilman yhtäkään harjoitusta. Mutta siitä se sitten lähti.

– Laila oli upea laulaja, ihan pahuksen hyvä ja olisi pärjännyt hienosti tänäkin päivänä. Kaikki biisit se muisti ulkoa ja veteli portugalinkielistä tavaraa ilman mitään lappuja.

Vuonna 1962 Pethman perusti oman yhtyeen, jonka solistina oli laulajanuraansa aloitteleva Carola.

– Käytiin kiertueilla Tshekkoslovakiassa sekä Puolassa ja meno oli hurjaa. Sarmannon Heikki sai Carolan laulamaan jazzballadeja ja siitä tehtiin levytyskin. Carola kyllä käsitteli niitä kappaleita ihan loistavasti.

Taitavalle muusikolle riitti 1960-luvun alusta lähtien töitä äänilevytuotannoissa sekä televisio- ja radio-ohjelmissa. Pethman soitti Radion tanssiorkesterissa, Kansallisoopperassa ja toimi kapellimestarina muun muassa Turun kaupunginteatterissa.

– 1960-luku oli minulle ehkä musiikillisesti hienointa ja luovinta aikaa, jolloin olin parhaassa terässä, Pethman pohtii.

– Pöytälaatikostani löytyy iso kasa sävellyksiä, joita ei ole koskaan esitetty tai tallennettu.

Tuolta ajalta on myös Pethmanin ensimmäinen soololevy Modern Sound of Finland, joka julkaistiin vuonna 1965. Omanlaisia merkkipaalujaan olivat Vesa-Matti Loirin kanssa tehty, kansanlaulualbumi Vesku Suomesta (1972) tai vuosina 1992-93 Turussa esitetty kirkko-ooppera Ulstadius.

Kova koetinkivi muusikolle tuli vuonna 2007, kun aivoinfarkti vei kyvyn niin puhumiseen kuin soittamiseen.

– Toipumiseen meni kolme vuotta ja meinasin jo myydä pillitkin, Pethman kertoo.

– Ihan kaikki piti opetella uudestaan, mutta ajan kanssa se lähti sujumaan.

Millaisin ajatuksin hän katsoo taaksepäin 60 vuotta kestänyttä uraansa?

– Muusikon ammatti on antanut vapautta elää täyttä elämää ja vapautta soittaminenkin parhaillaan on. Nykyään taidan tykätä eniten vaarina olemisesta.

Lähde: Marja-Terttu Luoma, Esa Pethman, syntynyt jazzmuusikoksi (Turbator 2015).

Läpileikkaus ja tilinpäätös

Esa Pethmanin juhlakonsertin ohjelmistossa on runsaasti hänen omia sävellyksiään, mutta mukana on myös joitakin merkityksellisiä kappaleita pitkän uran varrelta. Tyylilajeissa liikutaan klassisesta musiikista jazziin ja kansanlauluihin.

Joitakin illan sävellyksistä ei ole kuultu aikoihin.

– Löysin tässä yhtenä päivänä Harmaan sotilaan laulun, joka on vuonna 1964 tehty melodia, Pethman kertoo.

– Olin vähän ihmeissäni, kun kappale olikin yllättävän hyvä.

Hämeenlinnan teatterin päänäyttämöllä toteutettavaa konserttia kokoamassa ollut Eila Pethman kuvaa iltaa muusikkomiehensä tilinpäätökseksi.

– Eihän sitä koskaan tiedä, mutta näillä näkymin uusintoja ei ole luvassa, hän sanoo.

– Tämä ilta on rakennettu ystäviä, tuttavia ja Esan musiikin faneja varten.

Konsertin aikana myös maestro itse tarttuu sekä saksofoniin että huiluun. Muita esiintyjiä ovat ainakin Kaija Eerola, Annamaria Lehto, Esa Ruuttunen, Sanni Reilin, Sanna Pethman, Matti Helin, Rita Bergman, Denise Lindh, Arto Alaspää, Timotei-kuoro ja Hämeenlinnan kamariorkesteri. Juhlakonsertin pituus on 2 tuntia 30 minuuttia sisältäen väliajan. Illan juontaa Eila Pethman. Lippuvaraukset teatterin lipunmyynnistä.

Esa Pethman 80-vuotisjuhlakonsertti pe 18.5. klo 19 Päänäyttämöllä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

25.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

26.11.2020