Kaupunkiuutiset

Esa Pethman on jazzlegenda

Vuonna 1938 Kuusankoskella syntynyttä Esa Pethmania pidetään yhtenä suomalaisen jazzin merkittävimmistä hahmoista. Hän on saksofonisti ja huilisti, joka on tehnyt monipuolisen uran niin jazzin, klassisen kuin viihdemusiikin alalla. Pethmanille on myönnetty Director musices -arvonimi ja Suomen Jazz-legenda -palkinnon hän sai vuonna 2007.

Jazz on ollut Pethmanin suurin rakkaus teinivuosista saakka.

– Olin käymässä musiikkikaupassa, kun levyltä paukahti kesken kaiken Charlie Parkeria, hän muistelee.

– Sehän oli kerta kaikkiaan villi kaveri ja hänen soittonsa räjäytti tajunnan. Parkerin tekniikan ovat jotkut sittemmin ylittäneet, mutta hänen merkityksensä on valtava.

Pethman kävi keikoilla Kymenlaaksossa, mutta ura urkeni kunnolla vuonna 1959, kun aloitti opiskelun Sibelius-akatemiassa Helsingissä. Melkein saman tien hän löysi itsensä Erkki Melakosken yhtyeestä, jonka solistina oli Laila Kinnunen.

– Saakura, hakivat minut suoraan keikalle ja vielä juhannustansseihin ilman yhtäkään harjoitusta. Mutta siitä se sitten lähti.

– Laila oli upea laulaja, ihan pahuksen hyvä ja olisi pärjännyt hienosti tänäkin päivänä. Kaikki biisit se muisti ulkoa ja veteli portugalinkielistä tavaraa ilman mitään lappuja.

Vuonna 1962 Pethman perusti oman yhtyeen, jonka solistina oli laulajanuraansa aloitteleva Carola.

– Käytiin kiertueilla Tshekkoslovakiassa sekä Puolassa ja meno oli hurjaa. Sarmannon Heikki sai Carolan laulamaan jazzballadeja ja siitä tehtiin levytyskin. Carola kyllä käsitteli niitä kappaleita ihan loistavasti.

Taitavalle muusikolle riitti 1960-luvun alusta lähtien töitä äänilevytuotannoissa sekä televisio- ja radio-ohjelmissa. Pethman soitti Radion tanssiorkesterissa, Kansallisoopperassa ja toimi kapellimestarina muun muassa Turun kaupunginteatterissa.

– 1960-luku oli minulle ehkä musiikillisesti hienointa ja luovinta aikaa, jolloin olin parhaassa terässä, Pethman pohtii.

– Pöytälaatikostani löytyy iso kasa sävellyksiä, joita ei ole koskaan esitetty tai tallennettu.

Tuolta ajalta on myös Pethmanin ensimmäinen soololevy Modern Sound of Finland, joka julkaistiin vuonna 1965. Omanlaisia merkkipaalujaan olivat Vesa-Matti Loirin kanssa tehty, kansanlaulualbumi Vesku Suomesta (1972) tai vuosina 1992-93 Turussa esitetty kirkko-ooppera Ulstadius.

Kova koetinkivi muusikolle tuli vuonna 2007, kun aivoinfarkti vei kyvyn niin puhumiseen kuin soittamiseen.

– Toipumiseen meni kolme vuotta ja meinasin jo myydä pillitkin, Pethman kertoo.

– Ihan kaikki piti opetella uudestaan, mutta ajan kanssa se lähti sujumaan.

Millaisin ajatuksin hän katsoo taaksepäin 60 vuotta kestänyttä uraansa?

– Muusikon ammatti on antanut vapautta elää täyttä elämää ja vapautta soittaminenkin parhaillaan on. Nykyään taidan tykätä eniten vaarina olemisesta.

Lähde: Marja-Terttu Luoma, Esa Pethman, syntynyt jazzmuusikoksi (Turbator 2015).

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

24.10.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

26.10.2020