fbpx
Kaupunkiuutiset

Esko Oksanen saa asua omassa kodissaan

Hämeenlinnalaisen 82-vuotiaan Esko Oksasen ulosottoa ei panna lähitulevaisuudessa käytäntöön. Kansalaisia laajalti kuohuttanut Oksasen karu elämäntilanne tuli julkisuuteen Hämeenlinnan Kaupunkiuutisten kerrottua Iso-Evolla asuvaa Oksasta (HKU 7.10.2015) uhkaavasta kiinteistön ulosotosta.

– Olen helpottunut, nyt saan yöni nukutuksi, Oksanen kertoi ystävälleen ulosottoviranomaisten viime viikon vierailun jälkeen.

Hämeenlinnan johtava kaupunginvouti Kari Kulmala vahvistaa, ettei Oksasen kotitaloa myydä lähitulevaisuudessa.

– Meillä on nyt käsissä niin runsaasti kiinteistön ulosottopäätöksiä, etteivät tuoreimmat tule ajankohtaisiksi lähitulevaisuudessa.

Kulmala ei voi tarkkaan kommentoida yksittäistä tapausta, mutta Oksanen on joka tapauksessa saanut viestin, ettei häntä olla ajamassa pois kotoaan.

Ulosottoviranomaisen edustajat vierailivat ensimmäistä kertaa Oksasen kotona paikan päällä viime viikolla. Oksasen ulosottopäätös on Hämeenlinnan seudun tuoreimpia, joten kiinteistön paperit ovat jonon hännillä.

Velka on – ja pysyy?

– Kiinteistöjen ulosotot ovat lisääntyneet merkittävästi koko valtakunnassa. Meilläkin on nyt työn alla kymmenittäin kiinteistöjen ulosottotoimituksia. Osa niistä myydään nettihuutokaupalla, osa kiinteistönvälittäjien kautta, Kulmala kertoo.

Samaan aikaan tällaisten myyntien tulot ovat kasvaneet. Alle käyvän arvon niitä ei saa tietysti muutenkaan myydä. Ulosottoon johtaneet verovelat eivät ole silti kadonneet mihinkään. Ulosottoviranomainen toteuttaa lain kirjainta ulosottomenettelyn osalta, mutta verovelkojen kohtalosta päättää veroviranomainen. Verojen anteeksianto on yksi vaihtoehto.

Ulosottopäätös tuli maksamattomista yli 16 600 euron jälkiveroista. Jälkiverojen tarkempi tausta selvitettiin Kaupunkiuutisten 7. lokakuuta ilmestyneessä numerossa, mutta verotettavaa syntyi pääosin Oksasta huijanneen romuvälittäjän toimien seurauksena.

Veroista voidaan myös vapauttaa. Vapautusta täytyy hakea joko verovelvollinen itse tai hänen valtuuttamansa henkilö. Ilman valtakirjaa ei ulkopuolinen voi hakea veroista vapautusta.

– Vapautus maksuun määrätyistä veroista voidaan myöntää esimerkiksi sairauden tai pitkäaikaisen veronmaksukyvyn alentumisen vuoksi, verohallinnon ylitarkastaja Timo Saastamoinen sanoo.

– Vapauttaminen on kokonaisvaltaista harkintaa, jossa otetaan huomioon henkilön  elämäntilanne  kokonaisuudessaan, kuten terveydentila ja elinolot, sekä maksukyky ja  verovelkojen syntytausta, Saastamoinen kertoo.

Parempaa elämää on Oksaselle hieman muutenkin luvassa, sillä kuluvalla viikolla miehen lähipiiriin kuuluva ystävä vei Oksasen korjauttamaan jo aiemmin rikkoutunutta hammasproteesia. Proteesin särkyminen vaikeuttaa kiinteän ruoan syömistä.

Ongelmana on edelleen rikkoutunut kuulolaite. Esko Oksasen kanssa keskusteleminen on ollut hankalaa jo kuukausia, sillä kuulolaite ei toimi kelvollisesti.

Kiinteistövero seuraava uhka

Esko Oksasen vero-ongelmat eivät lopu ulosotossa oleviin jälkiveroihin, sillä pian on tulossa maksuun myös kiinteistövero.

Oksasen asioita hoitanut ystävä ihmettelee sitä, että syrjäisessä kolkassa asuvaa vanhusta verotetaan 66 neliömetrin asumuksen perusteella, vaikka käytössä on vain yksi pieni 1850-luvulta peräisin oleva hirsitalon huone. Huoneessa on kymmenkunta neliötä, ei vettä, ei viemäriä eikä sähköä.

– Oksaselle on määrätty samansuuruinen vero kuin minulle kaupungin keskustan omakotitalosta, ystävä ihmettelee.

Oksasen lähipiiri ja Kaupunkiuutisten toimitus on saanut kymmenittäin yhteydenottoja Oksasen auttamiseksi. Rahan- ja tavarankeräystä ovat esittäneet kymmenet kansalaiset.

– Koska tällaiset keräykset ovat pääsääntöisesti luvanvaraisia, jonkun järjestön tai yrityksen voisi kuvitella kiinnostuvan 82-vuotiaan eläkeläisen pärjäämisestä nyky-Suomessa, Oksasta säännöllisesti auttava ystävä vihjaa hyväntekeväisyydestä kiinnostuneille.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset