Kaupunkiuutiset

Ester Helenius maalasi 
väriä ja intensiivistä tunnetta

Hämeenlinnan Taidemuseossa on esillä tähän mennessä laajin Ester Heleniuksen (1875–1955) tuotantoa esittelevä näyttely.

– Esillä on noin 250 teosta 1890-luvun lopun realistisista henkilöaiheista 1950–luvun pelkistettyihin, symbolistisiin asetelmiin. Mukana on maalauksia, piirroksia, grafiikka ja luonnoksia. Varsinkin taiteilijan varhaisempaa tuotantoa on etsitty, kertoo näyttelyn suunnitellut amanuenssi Päivi Viherluoto. Näyttelyn yhteydessä julkaistiin myös filosofian tohtori, dosentti Tutta Palinin kirjoittama kirja ”Ester Helenius, värihurmion palvoja”.

– Heleniuksen taiteessa näkyy intohimo ja energia, Palin luonnehtii.

Helenius syntyi Lapinjärvellä pappisperheeseen. Lapsuus- ja nuoruusvuodet hän vietti Virolahdella ja Viipurissa. Helenius opiskeli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa Helsingissä ja maalasi muotokuvia. Muita varhaistuotannon aiheita olivat kansankuvaukset ja henkilötutkielmat. Kotipappilan piiat ja rengit saivat istua taiteilijan malleina.

– 1920-luvulla alkoi Heleniuksen kukkamaalausten buumi. Läpimurto tapahtui vuonna 1927 Espanjalainen morsiusvihko -nimisellä kukkamaalauksella, Palin tietää. Helenius löysi luonteenomaisen ilmaisutyylinsä, hänestä tuli värimaalari.

Helenius matkusti Ranskaan ensimmäisen kerran vuonna 1899. Hän työskenteli Pariisissa, toisessa kotikaupungissaan useaan otteeseen varsinkin 1920-luvulla. ”Pariisin ilmasto on kuin kultaa, joka panee ilman väreilemään ja värit loistamaan”, taiteilija kuvailee muistelmissaan.

Helenius teki sadoittain oivaltavia luonnoksia suurkaupungin kahviloissa ja kaduilla näkemistään ihmistyypeistä, Pariisin puistoista ja katunäkymistä.

– Luonnosvihkot kulkivat koko ajan mukana. Heleniusta kiinnostivat persoonalliset piirteet ja profiilit. Hän saattoi pysäyttää mallin suoraan kadulta. Piirroksissa on todella tarkkanäköistä havainnointia, hienoa viivan käyttöä, Viherluoto toteaa.

Keskeisiä aiheita olivat myös hehkuvat kukkamaalaukset, harlekiinit, tanssiaiheet, uskonnollisen mystiikan sävyttämät enkeliaiheet ja valohämyssä kylpevät kirkkojen interiöörikuvat, joilla hän rahoitti Pariisin matkojaan. Heleniuksen harlekiineissa on pikanttia huumoria ja commedia dell´arten alakuloa. Taiteilija käytti malleina Pariisin kirpputoreilta ostamiaan marionettinukkeja. Enkeli- ja Kristusaiheet heijastavat taiteilijan itämaisen mystiikan ja teosofian sävyttämää uskonnollista vakaumusta. Sotavuosina Heleniuksen enkeli-, genio- ja Kristusaiheet saivat vihreät kasvot.

Helenius ei ollut mikään viherpeukalo. Hänen mielestään kukissa oli tärkeää väriin perustuva intensiteetti. Liljat olivat eräs taiteilijan suosikkiaihe.

– Maalaus ”Itkeviä liljoja” vuodelta 1939 liittyy sisaren sairastumiseen. Helenius käyttää maalattua kehystä tehokeinona, ikään kuin ikkunana toiseen todellisuuteen, Viherluoto kertoo.

Lallukan taiteilijakoti toimi Heleniuksen tukikohtana Helsingissä, mutta hän maalasi kesäisin myös Urajärvellä, Köyliössä ja Tyrvännössä. Viimeisen matkansa sodanjälkeiseen Pariisiin taiteilija teki vuonna 1947. Tuolloin syntyneissä kaupunkinäkymissä hän kuvasi jälki-impressionismin hengessä Seinen siltoja läpikuultavilla utuisen sinisen, vihreän ja violetin sävyillä. Muistelmissaan taiteilija kertoo: ”Elokuun illassa välkkyvän ruusun ja kullan halusin kuitenkin ikuistaa muistoksi vanhasta, iloisesta Pariisista, minun Pariisistani”.

– Helenius oli taitava verkostoituja, kriitikoidenkin arvostama. Liki 60 vuotta kestänyt päätoiminen taiteilijanura huipentui Heleniuksen myöhäiskauden teoksissa, joiden sisältö on pelkistynyttä ja värit syvän intensiivisiä, Viherluoto luonnehtii.

Helenius testamenttasi jäämistönsä Hämeenlinnan Taidemuseolle. Museo esitteli taiteilijan tuotantoa ensimmäisen kerran muistonäyttelyssä vuonna 1956. Heleniuksen kesänäyttely vuonna 1988 aloitti kiinnostavan, naistaiteilijoita esittelevän sarjan.

Ester Heleniuksen näyttely on esillä Hämeenlinnan Taidemuseon Engel-makasiinissa 2.10. asti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset