fbpx
Kaupunkiuutiset

Etelä-Hämeessä etsittiin pienpetoja isolla joukolla

Noin 300 hehtaarin maa-alalta Janakkalassa päätyy metsästäjien saaliiksi muutamassa tunnissa yhdeksän supikoiraa.

– Joidenkin on vaikea uskoa, että näitä eläimiä on näin paljon. Yhdestä luolastosta koira haki neljä supia ja noita pesiä on esimerkiksi tuolla alueella ainakin viisi, pienpetopyytäjä Ismo Pulliainen sanoo.

Viikonvaihteessa kaikkiaan 11 kuusimiehistä joukkuetta metsästi supeja luolakoirilla koko Kanta-Hämeen alueella. Joukkueissa oli jäseniä aina Pohjanmaalta saakka. Luolakoirametsästyksessä on työkaluja ja välineitä pakettiautollisen verran. Lapioita on useita rautakanget ja moottorisahat kuuluvat asiaan.

– Olin laskenut etukäteen, että tuolla määrällä pystyisimme ottamaan pois päiviltä kahdessa vuorokaudessa ainakin 150 pienpetoa, pääosin supeja. Saaliiksi kertyi yhteensä 175 eläintä, joista kettuja oli neljä ja mäyriä parikymmentä. Tarkoitus oli innostaa metsästäjiä supipyyntiin. Tällä tavalla tuloksia syntyy, mutta työkin on kovaa.

Ideana luolakoirametsästyksessä on yksinkertaisesti laskea koira luolaan. Sen jälkeen metsästäjät odottavat että koira alkaa haukkua maan alla. Kun haukku alkaa, paikka paikannetaan maatutkalla ja sen jälkeen alkaa kaivuu.

Joskus supi saattaa tulla aukosta ulos, jolloin suuaukolla kyttäävä voi sen ampua. Yleensä niin onnellisesti ei käy vaan koira pitää supin aloillaan ja ihmisen on kaivettava tiensä koiran luo ja otettava supi luolasta.

Kun koira on työnsä tehnyt, alkaa miesten homma. Joskus maata kaivetaan metrikaupalla.

Tässä kisassa Pulliainen oli osin myös oppaana, jotta vieraiden ei tarvitsisi kuluttaa aikaansa pesien etsimiseen.

Kahdessa päivässä voittajajoukkue saalisti 24 supikoira ja kaksi mäyrää.

Määrät ovat valtakunnallisestikin huikeita. Esimerkiksi keskisuomalainen metsästäjä ei saa välttämättä edes vuodessa samaa määrää supeja luolista

– Toivoisin ainakin etelähämäläisten metsästäjien heräävän laajasti luolakoirametsästykseen. Supikannan kasvu näkyy monilla lintuvesillä, joilla supit rosvoavat käytännössä kaikki vesilintujen pesät.

Vanhoissa luolastoissa tunneleita voi olla neljässäkin kerroksessa. Jos supi pääsee juoksemaan luolastossa, ralli voi jatkua tuntikausia. Pisimmillään luolastot ovat 100 metriä pitkiä ja 100 metriä leveitä ja syvyyttä vaikka kuinka paljon.

– Supien runsautta osoittaa, että hyvät luolat ovat miltei jatkuvasti asuttuja. Noin sadasta pesästä kolmannes on niin hyviä, että ne pysyvät asuttuina jatkuvasti.

Luolakoirapyyntiä on tehokkain keino supikoirien hävittämiseen.

– Esimerkiksi kyttäyspyynti tulee auttamatta liian myöhään kesällä, jolloin supipari on jo pentunsa tehnyt. Keväinen luolapyynti vie kannasta sukukypsiä yksilöitä. Kilpailussa saatiin saaliiksi 80 naarasta. Kun yksi naaras tekee 8-12 pentua, on tämän kevään supikannasta pois Etelä-Hämeessä 500–600 eläintä. Valitettavasti kokonaiskantaan tällä ei ole mitään merkitystä.

– Ainoa keino vähentää supikantaa merkittävästi olisi seurojen laajamittainen yhteistyö, mihin innostaminen oli osaltaan myös kilpailun tavoite. Suurimmaksi puutteeksi luolakoirametsästäjät kokevat on seurojen haluttomuuden järjestää luolakoirapyyntiä, vaikka koiria ja miehiä olisi tarjolla.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset