Kaupunkiuutiset

Eteläisissä pidettiin seppeltalkoot

Hämeenlinnan Eteläisten koulun vanhempainyhdistystä ei tarvinnut paljon houkutella, kun syksyllä tuli puhe osallistumisesta valtakunnalliseen muisto- ja kiitostapahtuman, seppeltalkoisiin.

– Näin hyvästä ideasta ei voinut kieltäytyä. Kukapa meistä pystyisi perustelemaan, miksi emme osallistuisi 100-vuotiaan Suomen sankarivainajien muistamiseen, Eteläisten koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Marjo Lindgren pohti torstai-illan talkoissa.

Talkoot olivat tulokselliset – 50 uutta havuseppeltä tuhansien jatkoksi. Syntyipä samalla idea pitäjän muiden koulujen haastamisesta samaan touhuun.

Vanhempainyhdistykselle tällainen suoraan koulutyöhön liittymätön tapahtuma on harvinainen, mutta sitä se on myös koululle ja opettajille.

– Eipä vastaavia koulutyöhön kuulumattomia tilaisuuksia ole järjestetty, huomasi myös opettaja Joonas Rokkanen asiaa pohdittuaan.

Lindgren ja Rokkanen olivat kuitenkin sitä mieltä, että itsenäisyys ja sanakarivainajat kietoutuvat aina jotakin kautta jokaiseen sukuun ja sen kehitysvaiheisiin.

Katja Levänahon ei myöskään tarvinnut patistelle poikaansa, koulun viidennen luokan oppilasta Roopea mukaan yhteisen työpöydän äärelle.

– Mielelläni lähdin. En ole ennen tällaisia tehnyt, mutta tässähän sitä oppii, Roope totesi seppeleitä kasatessaan.

Katja Leväaho oli sitä mieltä, että opin voi viedä kotiin jouluvalmisteluja varten. Hyvä idea!

 

Valtakunnallisen muisto- ja kiitostapahtuman ideoineen hämeenlinnalaisen Esa Jaatisen elämään seitsemänkymmenen vuoden takaiset sotatapahtumat vaikuttivat niin, että hänen perheensä muutti lopullisesti entiseltä kotiseudultaan evakkoon.

– Seppeltalkoiden osalta idea syntyi oikeastaan kahteen eri kertaan. Ensin huomasin, että kaikennäköisiä tapahtumia sitä palkitaan, pitäisiköhän minunkin ideoida joku järkevä homma. Sitten syntyi vuosi sitten havumetsässä ajatus seppeleistä ja niiden laskemisesta sankarihaudoille.

Jaatisen ajatusten taustalle olivat rintamamiesten kertomukset kaikesta siitä, mihin havuja sota-aikana käytettiin – usein aika raadollisiin suojaustehtäviinkin.

Esa Jaatiselle nousee kyynel silmäkulmaan, kun hän kertoo seppeltalkoiden paisumisesta.

– Parempaa mieltä ei itselle voi saada kuin tästä syntyy…

 

Juuri nyt seppeltalkoot ovat levinneet valtakunnalliseksi kokonaisuudeksi. Tällä tietoa noin 15 000 sankarivainajaa saa hautakummulleen suomalaisten omin käsin talkoille tekemän seppeleen valtakunnan 100-vuotispäivänä 6.12.2017.

– Itä-Suomessa on suurta innokkuutta asialle, mutta on myös isoja kaupunkeja herännyt idealle; Jyväskylä, Lahti, Lappeenranta, Kouvola, Imatra, Oulu, Vaaja ja Seinäjoki, Esa Jaatinen kertoo saamistaan yhteydenotoista.

Hämeen liitto palkitsi Esa Jaatisen Tahto-palkinnolla. Tahto-palkinto on jaettu vuodesta 2014 lähtien Hämeen liiton Tahto-seminaarin yhteydessä henkilölle, yritykselle tai yhdistykselle ansiokkaasta toiminnasta Kanta-Hämeessä.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset