Kaupunkiuutiset

Kolumni: EU:n tulevaisuuden haasteet

Kuva: Muu

Maailmalla ja EU:lla on edessään isoja haasteita: luonnonvarojen ylikulutus, ilmastonmuutos, maahanmuutto, nälänhätä ja yhteisen globaalin päätöksenteon riittämättömyys. Kaikki nämä ilmiöt ovat yhteydessä toisiinsa.

Luonnonvarojen kulutus kasvaa eksponentiaalisesti, mutta ihmisten on vaikeaa hahmottaa moninkertaisesti kiihtyvää kasvua. Esimerkiksi olemme tuottaneet viimeisen kymmenen vuoden aikana enemmän muovia kuin koko ihmiskunnan historiassa sitä ennen ja vuoteen 2030 mennessä määrä nelinkertaistuu nykyisestä, ellemme tee jotain. Se tarkoittaisi, että merissä olisi enemmän muovia kuin kaloja.

 

Resurssitehokkuus on tärkein ilmastonmuutoksen ratkaisija. Käyttöön tulee ottaa ”kymppikerroin”: sama tuotanto ja hyvinvointi kymmenyksellä nykyisistä resursseista, kymmenyksellä nykyisistä päästöistä. Vasta sitten olisi kunnianhimo tarpeeksi korkealle, että sillä olisi todellista merkitystä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi ja resurssien käytön tasaamiseksi maapallon kantokyvyn rajoihin.

Nykymaailman ilmiöt ovat entistä enemmän sidoksissa toisiinsa. Jotta kykenemme ratkaisemaan ne, meidän on siirryttävä lineaarisesta ajattelusta systeemiajatteluun.

Resurssitehokkuuden ja ilmastonmuutoksen lisäksi syventyvä, laajentuva ja kiihtyvä globalisaatio ja digitalisaatio asettavat omat haasteensa. Taloudellinen eriarvoisuus ja kiihtyvä muutos aiheuttavat ihmisessä epävarmuutta, joka puolestaan ruokkii ääriliikkeitä ja populismia. Näihin kysymyksiin tarvitsemme vähintäänkin Euroopan mittakaavan vastauksia.

 

Jotta kykenemme vastaamaan nykymaailman haasteisiin, tarvitsemme arvoja kuten sivistystä ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Ilmastonmuutoksen haasteiden ratkaiseminen on erityisen tärkeää, koska muuten siihen linkittyvät ongelmat tulevat vain syvenemään. Ja niissä riittää jo nyt ratkottavaa.

Puoluekenttä on jakautunut nykyään uudella tavalla. Jako ei ole enää ensisijaisesti työn ja pääoman välillä. Nykyään syvin jakolinja kulkee tulevaisuuteen katsovien ja haasteita ratkovien sekä nationalistien, äärioikeiston ja populistien, jotka ovat valmiita sanomaan vain ei ja repimään rikki, mutta joilta puuttuu kyky rakentaa, välillä. Tässä yhtälössä on ihan selvää missä Kokoomuksen paikka on.

 

Euroopan kansanpuolueen ytimessä ovat moniarvoisuus, sivistys, kansa ja sosiaalinen markkinatalous. Haluamme tuottaa lisää hyvinvointia ja jakaa sitä reilusti. EPP ei ole markkinaliberaali puolue, vaan meitä kiinnostavat reilut yhteiskunnan säännöt. Korostamme yksilön vapauksia ja oikeuksia, mutta myös vastuuta. Emme ole sääntelyvastaisia. Oikeusvaltioperiaate on yksi tärkeimmistä arvoistamme.

EPP piti puoluekokouksensa Helsingissä viime marraskuussa, josta Merkelin, Weberin ja Tuskin puheet jäivät erityisesti mieleen.

”Jos olet oikeusvaltioperiaatetta ja oikeuslaitosta vastaan, et ole kristillisdemokraatti … jos olet vapaata lehdistöä vastaan … jos hyväksyt anti-semitismiä … jos tuet Putinia ja hyökkäät Ukrainaan, jos tuet hyökkääjää ja olet uhria vastaan, et ole kristillisdemokraatti”, Tusk totesi puheessaan osuvasti.

Olemme kyenneet puolustamaan näitä arvoja jo aikaisemmin kommunismia ja sosialismia vastaan, ja niin meidän tulee kyetä puolustamaan näitä arvoja myös jatkossa äärioikeistoa ja nationalismia vastaan.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset