fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Euroopan laidalla on joskus liiankin hiljaista – Lasse Hämäläinen on lennonjohtajana Skotlannin kaukaisimmassa kolkassa

Skotlannin kaukaisimmassa kolkassa työtään tekevä Lasse Hämäläinen viettää kesälomaansa synnyinkaupungissaan Hämeenlinnassa. Kuva: AP Sarjanto
Skotlannin kaukaisimmassa kolkassa työtään tekevä Lasse Hämäläinen viettää kesälomaansa synnyinkaupungissaan Hämeenlinnassa. Kuva: AP Sarjanto

Suomalaisessa klassikkokuunnelmassa Knalli ja sateenvarjo Ulko-Hebridit oli paikka, jonne epäonnistuneet brittihallinnon virkamiehet passitettiin arkistotehtäviin.

Skotlannin pohjoisella länsirannikolla oleva saariryhmä on Lontoon näkökulmasta kaikkein kaukaisin paikka valtakunnassa.

Atlantin tyrskyjen ja tuulien keskellä työskentelee lennonjohtajana Hämeenlinnasta kotoisin oleva Lasse Hämäläinen.

– Suomessa alalle koulutettua väkeä on yli tarpeen. Kun skotlantilainen Hial-yhtiö teki vuonna 2018 Suomeen rekrytointikampanjan ja tarjosi vakituista paikkaa, tartuin tilaisuuteen, hän kertoo.

Lentäjän lupakirja

Nelikymppinen Hämäläinen sanoo jo nuorena kiinnostuneensa ilmailusta ammattina.

Hän sai ammattilentäjän lupakirjan vuonna 2006, mutta töitä ei alalta löytynyt.

– Ajauduin Avia Collegeen pseudopilotiksi, eli ohjasin simulaattorien lentokoneita erilaisissa koulutustilanteissa. Siinä ohessa päädyin opiskelemaan lennonjohtajaksi.

Tuttua vain elokuvista

Lennonjohtajan työ on tavallisille kansalaisille tuttua vain elokuvista, joissa yleensä painitaan erilaisten katastrofien kanssa.

Hämäläisen mukaan tehtävä on vastuullinen, mutta ei vie hänen yöuniaan.

– Ei päivittäisessä toiminnassa voi ryhtyä murehtimaan ilmassa olevia koneita ja niiden ihmisiä. Työ on vain tehtävä mahdollisimman hyvin. Ensimmäiset päivät koulutuksen jälkeen ihan oikeiden lentokoneiden kanssa olivat kyllä aika jännittäviä, Hämäläinen tunnustaa.

Näkymä Lasse Hämäläisen kotirannalta Benbeculan saarelta Ulko-Hebrideillä. Kuva: Lasse Hämäläinen
Näkymä Lasse Hämäläisen kotirannalta Benbeculan saarelta Ulko-Hebrideillä. Kuva: Lasse Hämäläinen

Ohjuksia naapurissa

Hämäläisen työpaikka on yksi Ulko-Hebridien kolmesta lentokentästä Benbeculan saarella.

– Matkustajakoneita laskeutuu 3-4 päivässä ja posti kulkee ilmateitse. Kesäaikaan on enemmän myös pien- ja suihkukoneliikennettä. Lisäksi naapurissa on Ison-Britannian suurin ohjustestausalue, joten Naton joukkojen koneita poikkeaa silloin tällöin.

Modernia elämää

Benbeculassa on noin 1200 vakinaista asukasta. Vaikka kesä tuo mukanaan turisteja, saarella on hyvin rauhallista.

– Siellä eivät kaupungin kiireet paina. Joskus on vähän liiankin hiljaista, mutta toisaalta hitaassa menossa on oma viehätyksensä.

Elokuvissa ja tv-sarjoissa Skotlannin saaret kuvataan usein paikkoina, joissa aika on pysähtynyt ja ihmiset samanlaisia kuin sata vuotta sitten.

– Ei se ihan sellaista ole, elämänmeno on ihan modernia. Erityistä Ulko-Hebrideillä on väestön vahva gaelinkieli. Monet puhuvat englantia jopa huonommin kuin minä, Hämäläinen sanoo.

Vähän kuin Lappia

Saarten luontoa Hämäläinen kuvaa karuksi, mutta kauniiksi. Puita ei ole juuri ollenkaan.

– Vähän kuin olisi Lapissa. Komeita hiekkarantoja täällä ainakin riittää.

Benbeculan ihmiset olleet ovat ystävällisiä sekä vastaanottavaisia ja innokkaita kyselemään Suomesta.

– Mitään isoja kulttuurieroja en ole huomannut. Pohjoismaisen suomalaisen kannalta he tuntuvat olevan samaa porukkaa kuin mekin.

Tavallisia arkitouhuja

Hämäläinen asuu 300 vuotta vanhassa, entisessä klaaninpäällikön talossa upeiden hiekkarantojen läheisyydessä. Talossa on myös hostelli ja muutama muukin asunto.

– Vapaa-aikana en tee mitään erityistä. Se on osittain oma valintani, en ole kauhean sosiaalinen. Käyn kävelemässä rannalla, kuuntelen musiikkia, katson telkkaria ja laitan ruokaa. Ihan normaaleja arkitouhuja.

Lennonjohdon kannalta saarten sijainnissa merkittävä tekijä on tuuli, joka puhaltaa normaalina päivinäkin reippaat 10 metriä sekunnissa.

– Kun tuuli on oikein kova, koneet eivät lähde ja laskeutumisessakin voi olla haasteita.

Tulevaisuus etätöissä

Ajan myötä Hämäläisen työpaikka tulee vaihtumaan Manner-Skotlantiin.

– Jossain vaiheessa siirryn ohjauskeskukseen Invernessiin, joka on jo Hämeenlinnan kokoinen kaupunki. Tulevaisuudessa näiden saarten lennonjohtoa hoidetaan etänä kamerasensoreiden kautta.

Tällä hetkellä Hämäläinen on kahden ja puolen viikon kesälomalla. Hänen isänsä asuu Hauholla, veljensä Hämeenlinnassa ja sisko Helsingissä.

– Vietän kaikki lomat Suomessa. Viihdyn hyvin mökillä ja saunaan on ihan pakko päästä.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset