fbpx
Kaupunkiuutiset

Euroopan pelastajat

Botond Vereb-Dér

Keskiviikkona äänestettiin Eurooppa Parlamentissa siitä, toimiiko Unkarin nykyhallitus enää Unionin yhteisten arvojen pohjalta, rikkooko se omien kansalaistensa ja muiden ihmisten perusoikeuksia. Eurooppa valmistautuu ensi vuonna pidettäviin vaaleihin, vaikka se Suomessa jääkin todennäköisesti eduskuntavaalien varjoon. Puolueet ovat jo hakemassa uusia voimasuhteita ja valmistautuvat äänestäjien kalasteluun korostamalla tiettyjä teemoja. Nämä aiheet näyttävät olevan maahanmuutto ja Viktor Orbán.

Euroopan konservatiivit ovat aika pitkään suojelleet unkarilaista jäsenpuoluettaan. Tämä johtunee pääministerin kaksinaispuheista. Vaikka sisäpolitiikassa FIDESZ on jatkuvasti kiristänyt mm. järjestöjen toimintamahdollisuuksia ja mediaa, ulkopolitiikassa se on osoittanut kompromissihalukkuutta. Kolmansien määräenemmistöllä voitettujen parlamenttivaalien jälkeen tämä halu on hävinnyt.

Orbán itse on julistautunut eurooppalaisen kristillisdemokratian pelastajaksi. Sen arvoja sopivasti valikoiva hallitus on yksinkertaistanut äänestystä maahanmuuttoa tukevien ja vastustavien taisteluksi. Euroopan kansalaisten edustajista reilu kaksi kolmasosaa on kuitenkin ymmärtänyt, että kyse on demokratiasta ja Unionin arvoista.

Pääministeri Viktor Orbán tietysti tulkitsi Sargentini-raportin hyökkäykseksi unkarilaisia vastaan. Puheessaan hän ei edes yrittänyt vaikuttaa parlamentaarikkoihin, eikä oman sisarpuolueiden jäseniin. FIDESZin tukijat löytyvät jo äärioikeistosta.

Unkarissa on pitkään ajateltu ja opetettu, että maa on aina suojannut Länttä pysäyttämällä osmanit ja venäläiset, nyt etelärajan aidan ansiosta myös maahanmuuttajat. Tähän perustuvalla vihaviestinnällä on onnistuttu saamaan hallitusvastuu Unkarissa jo kolme kertaa peräkkäin. Heidän markkinatalouden ehdoilla ja EU:n kehitysrahoilla uudelleen rakentamansa kvasi-yksipuoluejärjestelmä ei kuitenkaan käy enää edes omille sisarpuolueille.

Euroopan politiikan johtohahmoksi haluavalla Orbánilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin siirtyä vielä oikeammalle. Hän onnistui kuitenkin seuraavien vaalien tematisoinnissa – maahanmuutto tulee olemaan eduskuntavaaleissakin tärkeä aihe kaikilla puolueilla. Suurin vaara on kuitenkin vastakkainasettelun vahvistuminen mantereella sekä Unkarin toisinajattelijoiden tilanteen heikkenemisen jatkuminen. Sen takia pitää äänestää seuraavissa EU-vaaleissa – pelastaaksemme Eurooppaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset